Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.02.2011.
07:36
R. Lukić - Vesti A

Privatnost u 21. veku: Ostao i bez para i bez radija (3)

Internet ima mnogo prednosti i pruža velike mogućnosti, ali i zamke kojih najčešće nismo ni svesni. Uglavnom se negativna iskustva kriju kao zmija noge i o njima se nerado govori. Ipak, nekoliko naših sagovornika priznalo je da je imalo i negativna iskustva koja su ih koštala novaca, ali i drugih vrsta rizika.

 

Niko od sagovornika "Vesti" iz Minhena nije želeo da se pominje imenom i prezimenom, pa koristimo inicijale.

Iako preko interneta ostvaruje najveći deo privatnog posla i dobro se tu snalazi, Z. B. iz Minhena je naleteo na jedan oglas preko interneta.


- Bila je reč o robi koju sam poručio iz Kine za 1.500 evra. Kako roba nije stizala ni posle obećanog roka, zainteresovao sam se i pokušao da saznam šta se događa. Neprijatno sam se iznenadio kada sam saznao da firma kojoj sam uplatio novac više ne postoji, a ne može se ostvariti kontakt ni internetom ni telefonom. Tako mi je propalo 1.500 evra, a da nisam imao kome da se žalim niti da tražim zaštitu - priznaje Z. B.

Privatnost u 21. veku:

 

Prvi deo: Internet kao Veliki brat

 

Drugi deo: Osvetoljubivi haker

Slično je prošao i B. V. koji je od privatnog lica preko i-beja kupio radio za automobil i platio ga 65 evra. Iako je prodavac tvrdio da je radio u redu i da ima sve papire, pa i kodirani broj, u paketu koji je dobio bio je samo radio bez ikakvih propratnih papira.


- Kada sam otišao u auto-servis da ugrade taj radio, majstor me je upozorio da postoji mogućnost da je taj radio ukraden, pošto nema kodirani broj niti drugu dokumentaciju. U tom slučaju oni su obavezni da stvar prijave policiji.

Posle takvog saznanja, ja sam

Četvrti deo: Umalo da platim izmišljeni dug

 

Peti deo: Osvanuli goli u mreži

odlučio da radio ne ugrađujem u auto, a u internet kontaktu sa prodavcem dobio sam odgovor - pošaljite radio nazad!

To sam učinio, ali nikada nisam dobio moj novac. Ni posle nekoliko poziva i pisama prodavac nije odgovarao i tako sam ostao i bez auto-radija i 65 evra - kaže B. V.


T. T. je svakodnevno na internetu, uglavnom prodaje i nikada ne kupuje. Njegovo iskustvo sa i-bejem nije loše, ali je ipak ostao bez dela uplaćenog novca za naručenu robu koja nikad nije stigla.


- Kako mi naručena roba nije stizala, tražio sam od prodavca da mi objasni zašto kasni. Dobio sam odgovor da robe nema i da ne mogu dobiti novac nazad, ali da su spremni na nagodbu i podelu rizika, odnosno štete. Prihvatio sam ponudu da mi vrate pola para, a ostalo su uzeli sebi. Samo ako na taj način obrade desetine kupaca, jasno je da su na dobitku - kaže T. T.

Mašina za veš iz Paname

 

U Landshutu je jedna žena preko interneta naručila mašinu za pranje veša i uplatila 250 evra. Kako naručena i plaćena roba nije nikako stizala, ona je slučaj prijavila policiji koja je utvrdila da taj internet portal ne postoji. Policijski stručnjaci došli su do podatka da je domen registrovan u Panami. To je samo jedan od niza primera prevare preko interneta, pogotovo gde sumnjivi prodavci nude jeftinu ili povoljnu robu. Zato policija savetuje da dobro proverite ponuđača.


Džabe kartica za 60 evra

 

Ilija B, nezaposleni turistički radnik iz Hanovera, naseo je na ponudu jedne firme da dobije besplatnu karticu kojom će jeftinije plaćati njihovu robu.


- Međutim, kupovanje kod njih putem interneta bilo je nepraktično, jer su svaki put zahtevali mnogo ličnih podataka, tako da karticu nisam ni upotrebio.


- Ipak, oni su mi sa računa za nju odbili 60 evra, iako su je ponudili besplatno. Rekli su da je to članarina. To ću im platiti, jer mi je jeftinije, nego da se s njima tužim i sudim. Moj slučaj i nije tako drastičan, ali je, ipak, dobar primer da sa davanjem podataka treba biti oprezan - kaže Ilija.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online