Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 31.01.2011.
13:41
Vestionline A

Asanž: Bajden mi preti smrću

Osnivač ''Vikiliksa'' Džulijan Asanže optužio je najviše američke državnike, potpredsednika Džozefa Bajdena i kongresmenku Saru Pejlin, da pozivaju na njegovo ubistvo.

Asanž je u intervjuu za program CBS-a "60 minuta" ocenio da su osude ''Vikiliksa'' od strane američkih političara "potpuno nedopustive" dodavši da je to "najgora forma cenzure koju smo videli još od 1950-tih i Makartijeve ere".

Borac protiv cenzure: Džulijan Asanž
 

"Izjave američkog potpredsednika Džoa Bajdena, koji je rekao da sam visoko tehnološki terorista ... Sare Pejlin koja je pozvala da me tretiraju kao talibana, da me ulove. To su pozivi na moje ubistvo ili ubistvo mojih saradnika", rekao je Asanž.

Osnivač ''Vikiliksa'' je postao međunarodno poznat kada je novembra 2010. njegov vebsajt počeo da objavljuje preko 250.000 dokumenata američke diplomatske prepiske. Istraga u SAD je pokušala i nije uspela da uspostavi vezu između Asanža i američkog vojnika Bredlija Meninga koji je optužen da je ilegalno presnimio hiljade vladinih dokumenata i doturio ih neovlašćenim osobama.

Rasprostranjeno je uverenje da je to bio Asanž, što ovaj 39-godišnji Australijanac odlučno negira.

"Mi smo igrali u okviru pravila", rekao je Asanž CBS-u. "Mi nismo išli napolje da bi došli do materijala. Mi smo radili kao što radi svaki drugi američki izdavač. Postoje specijalna pravila za vojnike, za članove Stejt dipartmenta, kako da postupaju sa klasifikovanim informacijama. Podići optužnicu protiv izdavača... to se nije desilo", ukazao je Asanž.

On je odbio da komentariše navode da je u posedu 5GB hard drajva podataka koji pripada upravi "Benk of Amerika". Novembra 2010. akcije "Benk of Amerike" su pale za tri procenta nakon spekulacija da će ''Vikiliks'' uskoro objaviti interna dokumenta banke.

Asanž je intervjuu dao u privatnoj kući u Istočnom Saseksu, oko 70 kilometara južno od Londona, gde mora da boravi po nalogu suda dok se ne završi postupak oko zahteva za ekstradiciju Švedskoj, gde je optužen za seksualne napade, što on negira.

Asanž je negirao da je motivisan anti-amerikanizmom ili drugim političkim namerama i opisao svoju grupu kao "aktiviste slobodne štampe". On je takođe rekao da nema načina da se zaustavi ''Vikiliks'', dodavši da vlada SAD nema tehnologiju da obori sajt ili spreči dalje objavljivanje dokumenata.

"Imamo sistem kako da distribuiramo kodirane stvari koje tek treba da objavimo", rekao je Asanž. "Imamo podeljene fajlove među mnogim ljudima, 100.000 ljudi, i sve što je potrebno da uradimo je da im damo ključeve za šifrovane fajlove, kako bi oni nastavili dalje. Ukoliko neko od tih ljudi bude uhapšen ili ubijen i mi ne budemo mogli da nastavimo, drugi će preuzeti naš posao i mi samo treba da oslobodimo šifre".

U međuvremenu, delovi iz njegove nove biografije otkrivaju da se Asanž ranije maskirao u staru ženu, kako bi izbegao američke agente za koje je verovao da ga prate, preneo je AFP. U biografiji koju su napisali novinari Gardijana Dejvid Lejt i Luk Harding takođe se navodi da haker nije znao ko mu je biološki otac sve do svoje 27 godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.01.2011. 13:52
Samo dalje... otrkrivaj sve, sto ove kriminalne ist Imperialisticke Bande brljaju.
Utorak 01.02.2011. 02:58
Bajden oce da te ubije?....onako DIVAN covek koji je bio tako lepo docekan od naseg vladara i klike...cak su ga i po svetinjama vodali(al' nije pomoglo) ....izgleda da mu to nista nije znacilo...cak ga je i rada trajkovic docekala rasirenih ruku kao i kus-nera....ma nije mogucce.... tako divna osoba......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online