Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 31.01.2011.
14:48 >> 20:09h
Beta A

Srbi se evakušu iz Kaira, za Egipćane nema letova

Avion sa oko 100 srpskih turista koji su bili u egipatskim letovalištima sleteo je večeras na beogradski aerodrom Nikola Tesla, potvrđeno je agenciji Beta na aerodromu.

Avion je sleteo u 19.45 i u njemu se, kako je navela agenciji Beta portparolka turističke agencije "Kon Tiki" Milica Žarković, nalaze turisti koju su u Egiptu boravili preko te agencije, kao i nekoliko srpskih državljana koji su zbog nemira izrazili želju da se vrate u Srbiju.

Žarkovićeva je istakla da je turistima koji su bili u Šarm el Šeiku i Hurgadi danas istekao aranžam i da su se vratili redovnim čarter letom kao i da tokom boravka u Egiptu nisu imali nikakvih problema i neprijatnosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i avio-kompanija JAT uputiće sutra avion u Kairo kojim će biti prevezeni građani Srbije koji se nalaze u Egiptu, a žele da se vrate u zemlju.
 

Na aerodromu u Kairu već nekoliko dana vlada haos, a za sada uspevaju da otputuju uglavnom stranci po koje avione šalju vlade njihovih zemalja.

Ambasadi Srbije u Kairu do sada se prijavilo 120 građana koji žele da se vrate u Srbiju. U pitanju su naši državljani koji žive i rade u Egiptu, članovi njihovih porodica kao i članovi porodica zaposlenih u amabasdi.

Aerodrom ostaje bez higijene, hrane i vode

 

Reporteri iz Kaira javljaju da su toaeleti na aerodromu pretrpani smećem, a da prodavnice i trafike ostaju bez hrane, pića i gickalica pošto već nekoliko dana turisti ne izlaze sa aerodroma pokušavajući da se dokopaju leta do kuće.

Ministarstvo inostranih poslova apelovalo je svim državljanima Srbije koji se trenutno nalaze u Egiptu i žele da se vrate u Srbiju, da se jave Ambasadi u Kairu kako bi im to bilo omogućeno. 

Na međunarodnom aerodromu u Kairu, prema izveštajima agencija, vlada haos pošto na hiljade stranaca pokušava da napusti neredima zahvaćeni Egipat. Više zemalja već je organizovalo evakuaciju svojih građana.  

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Emirati, Bahrejn, Kuvajt, Katar, Jordan, Turska, Belgija, Francuska, Kanada, Kina i Indija su već organizovali dvadesetak vanrednih letova da bi svoje državljane izveli iz Egipta. Druge države takođe šalju vanredne avione da spasavaju svoje građane.  

Panika je zavladala i među Egipćanima koji takođe pokušavaju da pobegnu iz zemlje, ali većini ne polazi za rukom jer su redovne avionske linije uglavnom otkazane, a avioni koji i dalje saobraćaju ne mogu da prime toliki broj putnika.  

Za sada se zna da je oko 5.000 egipatskih bogataša već uspelo da svoje porodice spakuje na vanredne letove i pošalje ih u inostranstvo.

Mubarak sastavio novu vladu

Egipatski predsednik Hosni Mubarak postavio je danas novu vladu, a jedna od najvaznijih promena u novom kabinetu je smena ministra unutrašnjih poslova Habiba al Adlija, prenela je egipatska državna televizija.

Adlija, omraženog u narodu zbog brutalnosti policije i primeni sile prema aktivistima opozicije, zamenio je na čelu tog ministrastva policijski general Mahmud Vagdi.   Na vest o postavljanju nove vlade, međutim, hiljade demonstranata okupljenih na glavnom trgu Tahrir u centru Kaira uzvikivalo je "želimo pad režima".

Mubarak je najavio raspuštanje prethodne vlade u petak uveče, kada je i imenovao za novog premijera Ahmeda Šafika, ali su tu odluku demonstranti odbacili smatrajući da tim potezom predsednik samo želi da ostane na vlasti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.01.2011. 14:50
Овако ће бити и овде. Ускоро, врло ускоро...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online