Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 30.01.2011.
20:21
Blic A

Srbin bez ruku i nogu živi život kao sav običan svet

Dvadesetosmogodišnji Australijanac srpskog porekla Nik Vujičić, koji je rođen bez ruku i nogu, održao je predavanje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Ovaj mladić, koji je inspirisao mnoge, ne prestaje da uliva nadu, kako ljudima sa hendikepom, tako i ostalima.

Vujičić je, iako rođen bez ruku i nogu, naučio da pliva, surfuje, igra fudbal, golf, kuca i piše. Širom sveta on drži motivacione govore mladim ljudima o borbi, uspehu, savladavanju najtežih prepreka…

Veliki borac: Nik Vujičić

Vodio je tešku borbu u detinjstvu kako bi se pomirio sa svojim nedostatkom, a sa 17 je pokrenuo neprofitnu organizaciju "Life without Limbs". Nakon što je diplomirao na fakultetu, Vujičić je započeo svoja putovanja kao motivacioni govornik. Danas on drži predavanja na teme kao što su invaliditet, nada i pronalaženje smisla života.

Vujičić je bio prvo dete u srpskoj porodici. Rođen je u Brizbejnu sa retkim poremećajem Tetra-amelia.Vujičić ima torzo i malo stopalo na levoj strani pomoću kojeg održava ravnotežu i barata predmetima.

Uz pomoć stopala, on može i da kuca, piše olovkom, kao i da drži predmete između prstiju. On tvrdi da mu nedostatak udova pomaže da pluta u vodi tako što koristi svoje stopalo kao "propeler".

Povremeno uživa i u partiji golfa, tako što palicu smesti između brade i torza. Ipak, uspeo je da uz pomoć stopala i invalidskih kolica savlada svaku prepreku koja se u životu nađe pred njim. On kaže da su mu od najranijeg detinstva roditelji pomagali da postane nezavistan, učeći ga da pliva kad je imao samo 18 meseci ili stvarajući naprave pomoću kojih je mogao da piše ili kuca.

"Tata me je prvi put ubacio u bazen sa 18 meseci. Godinama me je ohrabrivao i učio da plivam. Takođe volim skejtbording i fudbal. Veliki sam fan engleske Premijer lige", rekao je on.

Njegovi roditelji su insistirali da završi osnovnu školu u Australiji, iako su ga mnogi školski drugovi zadirkivali.

"To je bila njihova najbolja odluka koju su doneli u moje ime. Bilo je teško, ali bez toga danas ne bih bio nezavistan", kaže Vujičić, koji je kasnije završio i fakultet ekonomskih nauka.

Nedelja 30.01.2011. 20:44
Sva sreca da je odrastao u normalnom svetu , ko zna kako bi prosao u Srbiji !
Nedelja 30.01.2011. 21:37
Немојте ме погрешно схватити, али Срби су одавно без: руку, ногу, посла плате , достојног живота, душу нам узимају...ако му је за утјеху сви смо ми Ник Вујичић! Ипак том момку свака част на жељи за животом.
Utorak 01.02.2011. 03:36
Dečko,svaka ti čast,imaš dušu,imaš volju a nadasve i hrabrost suočiti se sa svojim"nedostatcima" te ih pretvorit u tvoju pozitivnu energiju koja ti hvala Bogu daje motiv života,želim ti svako dobro,puno zdravlja i iskrenih želja pozdrav...!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online