Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 30.01.2011.
17:11
A

Švajcarska znala za zločine Haljitija

Švajcarske institucije su imale uvid u tajni dokumenat NATO-a u kome se navode zločini člana predsedništva parlamenta Kosova i Metohije Džavita Haljitija, piše švajcarski dnevni list "Noje cirher cajtung", postavljajući pitanje da li je kriminalcu gledano kroz prste.

Džavit Haljiti u skupštini Kosova i Metohije
 

Švajcarski dnevnik u članku pod naslovom "Najopasniji čovek Kosova sa švajcarskom prošlošću" navodi da su NATO, ali i švajcarske institucije mnogo znali o kriminalnim spletkama i zločinima kosmetskog političkog vođstva, preneo je danas nemački radio Dojče vele.


"Glavno pitanje koje sebi i ostale države moraju da postave je: Da li se na Balkanu u ime stabilnosti previše gledalo kroz prste?", naglašava švajcarski list. U članku se dodaje da je, posle izveštaja Dika Martija i otkrića britanskog dnevnika "Gardijan" ove nedelje o umešanosti Hašima Tačija i Haljitija u organizovani kriminal, jasno da "nije da niko nije znao ništa. Pogotovo ne institucije u Švajcarskoj, odakle je OVK devedesetih godina upravljana i potpomagana".


Prema tajnim vojnim podacima na koje se pozivao "Gardijan", Haljiti je jedan od centralnih likova organizovanog kriminala, povezan je sa albanskom mafijom i tajnom službom OVK, ŠIK-om i zapravo je, kako je pisao londonski dnevnik, "on taj koji kontroliše Hašima Tačija i predstavlja snagu koja stoji iza premijera".


"Noje cirher cajtung" piše da se u tajnom dokumentu NATO-a iz 2004. godine, za Haljitija, koji je 1986. pobegao u Cirih, navodi da je prao novac, trgovao oružjem, drogom i ženama. U dokumentu se na dugoj listi nabrajaju i osobe, čija je ubistva naredio Haljiti, a navodi se da je sarađivao sa srpskom tajnom službom, kako bi likvidirao kosovsko-albanske konkurente, ali se trgovina organima nigde ne spominje, preneo je nemački radio.


"Za razliku od Dika Martija, istražitelji KFOR-a su tada bili manje zainteresovani za događaje za vreme rata", piše "Noje ciriher cajtung", dodajući da su agenti kao zabrinjavajuće ocenili da je Haljiti za vreme svojih studija psihologije u Cirihu poslovao sa jednom kompanijom koju su kontrolisali džihadisti.


Pored toga, nastavlja list, "Haljiti neguje kontakt s albanskom mafijom i zalaže se za Veliku Albaniju (noćnu moru stratega NATO-a zaduženih za Balkan)". Izveštaj NATO-a opisuje odnos Tačija i Haljitija kao simbiozu, koja obojicu održava na vlasti i u životu, objašnjavajući da je Haljiti premoćan da bi ga Tači napustio, a da je istovremeno previše upleten u svet kriminala da bi mogao napredovati na višu političku poziciju.


"Očito su švajcarske vlasti posle rata na Kosovu i Metohiji imale potpuni pristup materijalu NATO službi. Tvrditi sada da se nije znalo o prošlosti kosmetskh vođa ili da se pogrešno procenjivalo, sa svakim NATO dokumentom postaje sve manje verodostojno", komentariše "Noje cirher cajtung".


U članku se dodaje će se spoljnopolitički odbori u Švajcarskoj na narednim sednicama pozabaviti politikom prema Kosovu i Metohiji. 

Dojče vele podseća na nedavno pisanje francuskog lista "Mond" o Haljitiju. U tekstu pod nazivom "Drugo lice Kosova", "Mond" je naveo da se obaveštajna služba Kfora ozbiljno bavila Haljitijem, koji je bio predmet jedne od njihovih istraga, kao bivši osnivač OVK i visoki zvaničnik Tačijeve Demokratske partije Kosova.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.01.2011. 17:16
To je bila javna tajna!
Nedelja 30.01.2011. 17:46
Pa nije Haljiti osmislio Veliku Albaniju nego Prizrenska Liga pre 120 godina. Od tada se kontinuirano radi na tome na ovaj ili onaj nacin. Tako je i ovaj radio za Jugo sluzbu da bi se likvidirali ekstremisti koji bi ubijali miliciju.Nije bilo potrebe za ubijanjem jer su imali Veli Devu, Sinana i drustvo da radi polako preko CK SKJ za Republjik Kosova pa zbogom. Posle raspada SFRJ se oteo konroli i divlja vise od 20 godina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online