Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 30.01.2011.
11:22
D. Lukić - Vesti A

I stražnjica je mera duše

Kraljevi i kraljice su odvajkada bili obična ljudska stvorenja, samo što ih je okruživala mistika dvorskih zidova i bogata mašta podanika. Vremena se menjaju. Vikiliks je provalio u tajne država i vlada, a štampa se zavlači u zamkove i kraljevske odaje. Danas, tako, znamo da i ukućani britanskog dvora boluju od raznoraznih ljudskih mušica i kaprica.

Ako ste se milošću monarha zatekli na prijemu u palati, a vašu leptir mašnu zakopčali metalnom kopčom, umesto engleskom tradicionalnom trakom, što kraljica primeti i sa 20 koraka udaljenosti, izgubili ste sve njene simpatije i sledeće godine nećete biti na spisku zvanica. Tim malim gafom ste pokazali da niste izvorni engleski džentlmen dostojan kraljevskog glamura.

Može im se: Britanska kraljevska porodica


Ako ste već dobili počast da ručate za kraljevskom trpezom, gledajte da ne otežete sa jelom. Kraljičini poslužitelji drže se striktnog protokola da dižu ispred vas tanjire, pojeli vi obrok ili ne, čim princ Filip, kraljičin suprug, poznat po tome što gotovo guta hranu, isprazni svoj tanjir. Konobari se samo drže ustaljenog reda svakodnevnog života u palati, koji se odvija po strogim pravilima i u tačno određenom ritmu.

Ako je za utehu, ni sveštenici nisu oslobođeni protokola. Na službama kojima prisustvuje kraljevski par, sveštenicima je diskretno preneto da ne otežu sa propovedima i da nijedna ne sme da traje duže od 12 minuta. Princ Filip, posebno, ne voli duge govorancije i odavno je poznat po jednoj pritužbi kad se propoved odužila: "Duša ne može da apsorbuje ono što stražnjica ne može da podnese".

Grudni koš lakeja

Mušice plave krvi: Kraljica majka Elizabeta Druga

Kraljevska kuća u Britaniji uživa dosta simpatija - kraljica posebno, zbog njene diskrecije, skromnosti, štedljivosti, a i nemešanja u poslove parlamenta i vlade.

Ona dobija više od 1.000 pisama mesečno. Pisma otvara poverljivo osoblje u poštanskoj stanici Bakingamske palate, izuzev onih koja su označena inicijalima na levom donjem uglu koverte, što je znak da se radi o prijateljima kraljice. Ta pisma otvara ona lično.


Elizabeta Druga je disciplinovana osoba, a utvrđeni red važi i u njenom odnosu sa ukućanima. Pred Božić rodbina dobija poziv da dođe u Sandringamski dvorac i to po striktnom redu dolaska. Poslednji, na sam Božić, stižu sin Čarls i negova supruga Kamila. Tu su i unuci, prinčevi Vilijam i Hari.

Božićne čestitke


Primaoci kraljičinih božićnih čestitki, na primer, mogu tačno da izvagaju svoj status u kraljevskoj kući već po vrsti kraljičinog potpisa. Na čestitkama za najbliže rođake kraljica se potpisuje sa Lilibet - po njenom nadimku iz detinjstva.

 

Političari dobijaju jedno formalno "Elizabet R" (R: regina, kraljica); za bliske prijatelje potpis je samo Elizabet, a svima ostalim srećnicima koji su dospeli na kraljičinu listu, sledi samo pečat sa njenim inicijalima.

Božićni pokloni izmenjuju se na čajanci uoči Božića. Kraljica je izdala naređenje da pokloni budu samo sitnice, što jeftiniji, to bolji. Takve kraljica deli o Božiću svom osoblju u svim palatama, a ima ih 330 na platnom spisku, plus 250 honoraraca.


Na sam Božić sve je u palati pod konac i po striktnom protokolu. U 11 sati ruča niži stalež - baštovani, sobarice, portiri; nešto viši sloj posluge - batleri, sekretari, službenici, ručaju jedan sat kasnije, a sama kraljevska porodica u 13.15 časova.

Uveče, posle božićne večere, sledi porodična, krajnje formalna sedeljka, muškarci u tamnim odelima, žene u dugim haljinama i sa dijademama.

Rodbina se pored kamina igra zagonetki i skrivalica do ponoći i nikome nije dozvoljeno da ode na spavanje dok se kraljica ne povuče. Posluga i poslužitelji na božićnoj večeri su posebno odabrani.

Inače, svi kraljičini lakeji moraju da budu nešto viši od metar i osamdeset, sa obimom grudi od 131 centimetara kako bi mogli da se uvuku u već postojeće uniforme, od kojih neke datiraju još od pre sto godina.


Kraljici nije prirasla za srce Bakingamska palata u Londonu, smeštena usred gradske vreve mada odvojena visokim zidom i parkom Sent Džejms. Prednost Bakingama je njegova bezbednost.

Od palate vodi podzemni tunel kojim kraljevska porodica može brzo da se evakuiše u slučaju opasnosti. Tunel je povezan sa podzemnom stanicom metroa na Pikadiliju odakle vodi direktna linija do aerodroma Hitrou. Ispod same Palate je kompletno opremljen armirani bunker koji može da odoli i atomskom udaru.


Kraljevski par putuje između dvoraca, od Londona do Edinburga u Škotskoj, u sedam kraljevskih limuzina - pet rols-rojsova i dva dajmlera.

Klozetska sedalica


Prestolonaslednik Čarls, neće da krene ni na jedno putovanje dok lično ne proveri da li je spakovano i njegovo klozetsko sedište od bele, mekane kože.

Sedišta limuzina su podignuta za 10 centimetara da bi publika bolje mogla da vidi kraljevski par.

Na podovima kola su skupoceni tepisi bledoplave boje. Neke od ovih četvorotočkaša lično je odabrala sama kraljica koja važi za dobrog poznavaoca automobila.

Daleke 1945. današnja kraljica bila je službenik u Teritorijalnoj transportnoj službi i, kako piše poznavalac kraljevskih prilika Brajan Hoj u knjizi "Kraljevske mušice", ona tvrdi da još može, ako zatreba, sama da promeni karburator na trotonskom kamionu.

 

Molba da vide oca

Prostakluk s kučićima


Najbolji put da se zamerite kraljevskoj milosti je da pomilujete jednog od kraljičinih sedam pasa. Takvo intimiziranje sa članovima kraljevskog doma je neukus na rubu prostakluka.

Jedna od kraljičinih mušica je da svake godine kad se u aprilu seli iz Bakingama u Vindzor, pozove na doručak dvadesetak odabranih gostiju, ali među njima ne mogu da budu "partneri istog pola".

To baš i nije u političkom trendu na Ostrvu, ali kraljevska se ne poriče, a kraljica nikome ne dozvoljava da se meša u to koga će pozvati u svoju kuću.


U domu kraljice Elizabete Druge, striktnog reda, discipline i protokola nisu pošteđena čak ni njena deca. Kad su kraljica i suprug u Bakingamskoj palati, sva deca, uključujući i prestolonaslednika Čarlsa, moraju da traže od privatnog sekretara vojvode od Edinburga da ih otac primi. Ako je odgovor pozitivan, sastanak se unosi u program poseta.

Pre nego što deca uđu kod oca, livrejisani sekretar najavljuje dolazak: "Vaše kraljevsko visočanstvo, da li dozvoljavate da uđe Njegovo kraljevsko visočanstvo, princ....". Deca kod oca ulaze obavezno uz duboki reverans na vratima, kome su ih učile guvernante "još pre nego što su prohodali".

Usisavanje unazad


Kraljica Elizabeta Druga otpustiće iz službe svaku služavku koja čisti tepihe gurajući usisivač ispred sebe. Služavka mora da se kreće unatraške, kako ne bi gazila ono što je već počistila.


I na kraju, jedna od malih tajni kraljevske kuće Vindzor je da Njeno kraljevsko veličanstvo Elizabeta Druga ima na svim svojim noćnim stolićima radio-aparat marke roberts (ne podnosi televiziju) i da ujutro redovno sluša Radio BBC-4. To je utoliko zanimljivo što i sastavljač ove priče ima pored sebe na noćnom stočiću radio-aparat iste marke i što, takođe, redovno sluša Radio BBC-4. Ko zna, možda u tome ima nešto.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.01.2011. 13:41
jok i nismo razmazeni ! strasno xD
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online