Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.01.2011.
12:31
O. Ikodinović - Vesti A

Kako je Srbin preživeo pakao u Moskvi

"Milorad je juče ujutru operisan, ruka mu je u gipsu, a iz noge su izvađeni šrapneli. Na sreću, povreda oka nije zabrinjavajuća kao što je to dan ranije izgledalo. Bukvalno, delovi predmeta koji su leteli usled eksplozije samo su mu okrznuli gornji i donji kapak," rekao je za "Vesti" srpski konzul u Moskvi Milan Milošević. Državljanin Srbije, građevinski preduzetnik Milorad Miljković (48), ranjen je u samoubilačkom napadu na moskovskom aerodromu "Domodedovo".

Pomoć ranjenima: Čak 43 osobe teško povređene

"Milorad će u bolnici ostati još tri nedelje, kako bi bio pod nadzorom lekara, a njegovo psiho-fizičko stanje je dobro. Posle eksplozije bio je priseban i sam je otišao do medicinskog punkta da zatraži pomoć. Mi smo sve vreme u kontaktu sa lekarima i njegovom suprugom, i pratimo njegovo stanje, a tako će biti i narednih dana. Pružićemo mu svu neophodnu pomoć", dodao je Milošević.

Kašnjenje aviona spasilo život


Miljković već 16 godina živi i radi u Rusiji, a povređen je dok je na aerodromu Domodedovo čekao suprugu i ćerku.

Avion Montenegro erlajnsa, koji je iz Podgorice leteo za Moskvu, ovog puta na sreću, kasnio je dva sata, pa su Gorica i ćerka izbegle smrtonosne gelere improvizovane bombe velike razorne snage.


Kako "Vesti" nezvanično saznaju, u trenutku eksplozije na njega su pala tela dvojice poginulih, što mu je, u stvari, spasilo život. On je sklonio tela sa sebe i sam, potpuno prisebno, zatražio lekarsku pomoć. Isti izvor navodi, da je po Miljkovićevom kazivanju slika na aerodromu u trenutku eksplozije i posle nje bila jeziva i haotična.
- Bukvalno, to je bilo krvoproliće - rekao je izvor "Vesti".

- Milorad je već dugo u Rusiji, a deca su u Beogradu, sin Vladimir studira Bogosloviju. Pa ipak, svi smo živeli u Moskvi i kad sam izašla iz aviona odmah mi je bilo jasno da je reč o terorističkom napadu, jer su takve tragedije ovde česte. Dim, krv, razbacani organi i delovi tela. Bilo je strašno. Moj muž je povređen, ali nije u životnoj opasnosti i razgovarali smo. Evo i sad sam pored njega - rekla je Gorica Miljković i objasnila da sa Miloradom mora da razgovara i milicija, jer saslušavaju sve očevice.


Inače, Jatovi i Aeroflotovi avioni, koji svakodnevno iz Moskve lete za Beograd, ne koriste Domodedovo kao svoju vazdušnu luku, već aerodrom Šeremetjevo 2.

Srpske košarkašice bezbedne

Košarkašice moskovskog Spartaka Sonja Petrović i Jelena Milovanović, zajedno sa kondicionim trenerom Srđanom Sarićem, u ponedeljak popodne za dlaku su izbegle masakr. Jer, samo tri sata pre eksplozije, one su iz Orenburga sletele na aerodrom Domodedovo!


- Bila je uobičajena gužva, kao što je slučaj sa takvim mestima. Odvezla sam se u stan, legla da malo odmorim uz TV. Kao grom iz vedra neba me je pogodila slika na vestima. Očima nisam verovala. I sad drhtim kad pomislim za koliko smo izbegli tragediju. Ne smem ni da pomislim šta je moglo da bude - i dalje je uzbuđena Sonja Petrović.


Jedna od najperspektivnijih srpskih reprezentativki prenosi tmurnu atmosferu iz najvećeg grada Rusije, posle tragedije:


- Moskva je trenutno kao grad duhova. Kad sam krenula na trening, išla sam gotovo praznim ulicama, stravična slika...


Sonja priča da je za danas bio predviđen povratak na mesto zločina.
- Sa tog istog aerodroma trebalo bi da putujemo u Jekaterinburg, gde nas očekuje meč finala Kupa Rusije sa istoimenim timom. Nadam se da će sve da se normalizuje i da ćemo bezbedno putovati - kaže Sonja.

Moskva broji žrtve

 

Bilans žrtava terorističkog napada na moskovskom aerodromu Domodedovo je najmanje 35 poginulih i 110 ranjenih, od kojih 43 teško. Napad je izveo bombaš-samoubica, starosti između 30 i 40 godina, najverovatnije evropskog izgleda. Ostaci njegovog tela su gotovo raskomadani, pa je identifikacija moguća samo specijalnom ekspertizom.

 

Očevici tvrde da je muškarac uoči eksplozije uzviknuo: "Sve ću vas ubiti". Istraga pokušava da identifikuje moguće saučesnike, a istovremeno negira pisanja medija da su masakr izvršili muškarac i žena.


Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da su "propusti u obezbeđenju aerodroma Domodedovo omogućili bar jednom bombašu-samoubici da aktivira eksploziv". Međutim, uprava aerodroma je odbacila odgovornost za eksploziju, uz tvrdnju da su "poštovali sve vazduhoplovne bezbednosne mere", a da je "za bezbednost bila nadležna saobraćajna policija".


Po rečima stručnjaka, napad je pažljivo planiran. Portparol Istražnog komiteta Vladimir Markin kaže da su "napadači proučili bezbednosni sistem na aerodromu, pronašli mu slabe tačke i uspeli da izbegnu kontrolu i unesu eksploziv u aerodromsku zgradu".

 

Nacionalni antiteroristički odbor je, takođe, ukazao na propuste u bezbednosti, navodeći kao primer to što na terminalu za dolaske, gde je odjeknula eksplozija, nije bilo nikakvih detektora za metal. Istražni organi su zaplenili sve video zapise sa aerodroma i otkrili su da je jedna kamera zabeležila trenutak eksplozije. Bomba je bila fiksirana na pojas teroriste i pretpostavlja se da ju je sam aktivirao.

 

Bomba je bila jačine do sedam kilograma TNT. Jedan od istražitelja je rekao da su iz tela poginulih izvađeni metalni komadi, ali da postoji mogućnost da su to delovi kolica, prtljaga i drugih predmeta koji su bili u blizini mesta eksplozije. Trenutno istraga proverava i sve telefonske razgovore, koji su vođeni na dan eksplozije u oblasti aerodroma.

 

Imali dojavu

 

Jedan izvor iz policije tvrdi da je služba bezbednosti znala da teroristi planiraju napad na aerodromu i da je pokušala da ga spreči, ali da nije uspela da locira i privede osumnjičene. On takođe kaže da je već nekoliko osoba osumnjičeno za organizaciju ovog napada. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali čin nosi obeležja ekstremista koji se bore za stvaranje islamske države u regionu Severnog Kavkaza, na jugu Rusije.


Pomoć

 

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin najavio da će sva deca koja su izgubila roditelje u eksploziji mesečno dobijati oko 332 evra pomoći. Porodicama žrtava će biti isplaćeno oko 49.200 evra, dok će žrtve koje su u teškom stanju dobiti oko 37.000 evra, a ostali povređeni po 24.600 evra.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.01.2011. 14:20
Срећан и брз опоравк ти желим
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online