Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.01.2011.
12:03 >> 12:31h
Beta A

Medvedev: I aerodrom odgovoran za bombu

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je, povodom jučerašnjeg bombaškog napada na aerodrom Domodedovo u Moskvi, da je reč o "dobro pripremljenom terorističkom napadu, koji je imao za cilj ubistvo što većeg broja ljudi".

Odgovorni da odgovaraju: Dmitrij Medvedev
 

Medvedev, koji je naredio podizanje bezbednosnih mera na viši nivo, posebno na saobraćajnim objektima, rekao je da rukovodstvo aerodroma mora da snosi odgovornost zbog kršenja pravila bezbednosti, usled čega je poginulo 35, a ranjeno 170 ljudi.


"Takvu količinu eksploziva preneti ili sprovesti - nije jednostavno. Treba da odgovaraju svi koji imaju veze sa kompanijom, ko donosi odluke, menadžment aerodroma", dodao je ruski predsednik.

Tadić uputio telegram saučešća Medvedevu

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu povodom terorističkog napada na moskovski aerodrom ''Domodedovo''.

''Građane Srbije i mene lično duboko je potresla vest o gubitku velikog broja ljudskih života. Molim Vas da primite izraze mog najdubljeg saučešća i da porodicama poginulih i narodu Rusije prenesete da saosećamo sa njima u ovom teškom trenutku'', poručio je predsednik Tadić, saopštila je pres služba predsednika Srbije.


Nedovoljne mere bezbednosti

Zvanični predstavnik Nacionalnog antiterorističkog komiteta Nikolaj Sincov izjavio je TV Rusija 24 da na Domodedovu nije bilo preduzeto sve kako bi bila sprečena katastrofa.


"Mere bezbednosti na aerodromu su bile nedovoljne, jer se u suprotnom teroristički napad ne bi dogodio", rekao je Sincov.

Aerodrom Domodedovo posle eksplozije 
 


Rusija 24 je navela da je po svemu sudeći, terorista prošao ne kroz detektore, već pored njih, i da je aktivirao eksplozivnu napravu jačine oko sedam kilograma TNT.


Ne jedan, već dvoje terorista

RIA Novosti navodi, pozivajući se na nezvanične izvore u istražnim organima, da je terorista moguće bilo dvoje - muškarac i žena. Pretpostavlja se da su oboje poginuli u trenutku kada se slučajno aktivirala eksplozivna naprava pri otvaranju torbe.


"Eksplozija se dogodila u momentu kada je žena, za koju se pretpostavlja da je teroristkinja, otvorila torbu. Nju je pratio muskarac, koji se nalazio pored, i eksplozija mu je otkinula glavu", naveo je sagovornik agencije.

Beživotno telo muškarca koji je stradao u terorističkom napadu na Domodedovu
 


Po njegovim rečima, nije isključeno da su teroristi želeli da ostave eksplozivnu napravu u sali, a da se eksplozija dogodila slučajno. Moguće je i da je naprava aktivirana sa daljine, mada sada dokaza za to nema, dodao je on.


Naveo je i da postoje podaci da je teroriste na aerodrom dovezao pomagač, koji ih je čekao na jednom od parkinga. Taj izvor je ukazao da se svi ti podaci proveravaju. Istraga je ranije smatrala da je terorista bio jedan, i da mu je eksploziv bio pričvršćen za pojas.

Domodedovo: Nismo mi, kriva je policija

Uprava aerodroma je odgovorila da su bile preduzete sve mere bezbednosti.

"Aerodrom smatra da ne bi trebalo da snosi odgovornost za teroristički napad pošto je poštovao sve vazduhoplovne bezbednosne mere", izjavila je predstavnica za štampu aerodroma Jelena Galanova.

Aerodromske vlasti su, takođe, napomenule da je za bezbednost bila nadležna ruska saobraćajna policija.

Građani Moskve su počeli da donose cveće i pale sveće na mestu napada, odajući poštu žrtvama. Situacija na aerodromu se, u međuvremenu, normalizovala. Najveća moskovska vazdušna luka uglavnom radi prema planu, mada ima odlaganja letova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online