Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.01.2011.
00:16
Beta A

Porodica predsednika Kačinjskog nezadovoljna odštetom

Ćerka jedinica pokojnog predsednika Leha Kačinjskog, Marta, i njen muž i istovremeno i njen advokat Marćin Dubjenjecki, kao i deo porodica žrtava prošlogodišnje avionske nesreće u Smolensku, nezadovoljni su što je tužilaštvo ponudilo suviše malu odštetu - 62.500 evra za smrt bliske osobe.

"Suma od 62.500 evra za mene kao opunomoćenika apsolutno je  neprihvatljiva", kazao je Dubjenjecki pošto je Generalno tužilaštvo objavilo svoj predlog da se najbližim rođacima žrtava pada aviona Kačinjskog, 10. aprila kraj Smolenska, u Rusiji, dakle roditeljima, supružnicima i deci, isplati ta svota.

Optužuje Ruse za smrt brata: Jaroslav Kačinjski
 

Tužilaštvo je naglasilo da porodice koje pristanu na takav dogovor ne gube pravo da pred sudom traže dalju odštetu ali po drugom pravnom osnovu a takođe da pred sudom pokušaju da povećaju svotu.

"To je skandalozno niska ponuda kada se uporedi koliko bi morali da plate žrtvama nesreće u civilnom vazdušnom saobraćaju. Minimalna odšteta kod aviokompanija koje po zakonu moraju da osiguraju svaki let je 250.000 evra", kazao je i advokat Bartoš Kovnacki.

On zastupa pokojnog generala Andžeja Blašika, koji je, kao svih 96 putnika i članova posade poginuo u toj nesreći a čije je prisustvo kao komandanta Vojnog vazduhoplovstva i nadređenog pilotima moglo prema istrazi da bude faktor psihičkog pritiska da piloti pokušaju da slete u Smolensk po nemogućim vremenskim uslovima.

"Porodice koje ja predstavljam revoltirane su tom ponudom", kazao je poljskim

Rusi su krivi za sve

 

Jaroslav Kačinjski svu krivicu svaljuje na Rusiju i tvrdi da su na njegovog brata izvršili atentat, a širi i teorije zavere da su namerno napravili veštačku maglu, iako zamalo time nisu oborili i svoj "Iljušin" i avion JAK40 sa poljskim novinarima koji je na aerodrom sleteo uprkos protivljenju kontrole leta. Kačinjski bez uspeha pokušava da zainteresuje međunarodnu javnost i da se istraga te nesreće oduzme Rusiji i preda ekspertima Evropske
unije i SAD.

medijima Kovnacki.

Let predsedničkog "tupoljeva", 10. aprila prošle godine za razliku od civilnih nije bio osiguran, kao ni kada je leteo tri dana pre toga istim avionom na isto mesto na komemoraciju hiljadama poljskih oficira streljanih po naređenju Kremlja u proleće 1940. godine u Katinskoj šumi poljski premijer Donald Tusk.

Osiguranje je plaćeno jedino za predsednički par, Leha i Mariju Kačinjski i njihovoj jedinici Marti već ranije je isplaćeno 750.000 evra odštete.

"Za sve porodice koje ja predstavljam, pitanje odštete je drugorazredno. Za njih je sada jedino važno da se utvrdi istina kako je do nesreće došlo, ma kakva ona bila", kazao je advokat brata blizanca pokojnog predsednika, lidera opozicionih konzervativaca
Jaroslava Kačinjskog, Rafal Rogalski.

Opozicioni konzervativci i dalje tvrdoglavo odbijaju da je nesreću skrivila odluka da se sleti na slabo opremljen vojni aerodrom po nemogućim vremenskim uslovima, na šta su posadu upozorili i ruski kontrolori leta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online