Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 19.01.2011.
11:51
Beta A

Ruski patrijarh kritikuje vernike

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril kritikovao je vernike zbog ponašanja tokom bogojavljenskog vodoosvećenja, a kritikama se pridružio i episkop Saratova Longin, javila je Verska informativna agencija (VIA).

Patrijarh Kiril: Na bogosluženja treba dolaziti cele godine
 

Prema rečima ruskog patrijarsha, mnogo je onih koji dođu da ponesu bogojavljensku vodicu, a tokom godine uopšte ne dolaze na bogosluženja, i takođe "u hramovima postoji veliko guranje oko toga ko će među prvima prići da uzme osvećenu vodu".

Osvećena voda je velika svetinja, ukazao je patrijarh, i u vezi s njenim dobijanjem treba pristupiti smireno - bez guranja drugih vernika. Isto tako, prema vodoosvećenju se ne treba ophoditi kao da je to što se dešava neki "folklor" ili "narodni običaj".

Patrijarh se kritički osvrnuo i na one koji na Bogojavljenje skaču u ledenu vodu, a takvih je samo u Moskvi na ovaj praznik – dvadesetak hiljada. Prema njegovim rečima, vernici pred ulazak u vodu treba da se prekrste, pomole za svoje bliske, i tek tada će se "očistiti od greha" i povesti u carstvo nebesko.

Episkop Saratova, Longin poručio je onima koji se kupaju na Bogojavljenje i očekuju da im taj cin donose oproštaj greha – da greše.

"To nije učenje Crkve", rekao je Longin i dodao da je važno ispovedati se, kajati se, voditi život po zapovestima Božjim.

Za episkopa Longina, nema greha koji Bog ne može da pobedi svojim milosrđem i čovekoljubljem. "Treba se kajati i ispravljati, a ne kupati", rekao je on.

Prema Longinovim rečima, ovi novi običaji javili su se kod Rusa pre dvadesetak godina i poprimili "ekstremni karakter".

Kako piše VIA, u drugim pravoslavnim zemljama je drugačija praksa, koja je ujedno drevna. Tamo se izađe na vodu, episkop ili sveštenik peva tropar Bogojavljenja i baca krst u vodu, i mladi skaču; onaj koji uhvati krst tako postaje "heroj dana", a očisćenje od greha se ne pominje.

Sreda 19.01.2011. 14:12
Ne verujem da je Patrijarh mogao reći ovo šta me se tu pripisuje, a pogotovo zato što stoji i šta je rekao Episkop Saratova, Longin. Evo obe izjave pa prosudite sami. Prema njegovim (Patrijarhovim) rečima vernici pred ulazak u vodu treba da se prekrste, pomole za svoje bliske, i tek tada će se "očistiti od greha" i povesti u carstvo nebesko. Episkop Saratova, Longin poručio je onima koji se kupaju na Bogojavljenje i očekuju da im taj cin donose oproštaj greha – da greše. "To nije učenje Crkve", rekao je Longin i dodao da je važno ispovedati se, kajati se, voditi život po zapovestima Božjim.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online