Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 20.01.2011.
03:11
Vesti A

La Ninja preti Sidneju

Razorne poplave u Kvinslendu popuštaju, Viktorija prolazi kroz teške dane, a klimatski poremećaji bi mogli da pogode i - Sidnej. Poslednja velika poplava u ovom gradu zabeležena je 1984. Za samo tri sata, od deset do jedan u noći, 8. novembra, na Observatori hilu izmereno je 196 milimetara kiše, jedan i po put više nego što je dugogodišnji januarski prosek za mesec dana.

Tokom oluje, centar Sidneja je bio potopljen, stotine ljudi je evakuisano, hiljade kuća je oštećeno, a kola su nošena bujicom. Nepogode su zabeležene tokom trajanja El Ninja, a fenomen koji danas prouzrokuje uništenja naziva se - La Ninja ili devojčica (na španskom). Dok traje, Pacifik se hladi, a oblaci pokrivaju nebo iznad Australije, Papue Nove Gvineje i Indonezije.


La Ninja će harati Australijom najmanje još dva meseca pre nego što nestane. Ono što se retko viđalo kod klime u novijoj istoriji, jeste snaga njenog delovanja kakva je sada.

Poludelo vreme: Poplave tek stižu

- Ovo je najsnažnija epizoda La Ninje od 1974, kada je poslednji put poplavljen Brizbejn - kaže za izdanja "Ferfaksa" Klem Dejvis, bivši meteorolog i predavač na Australijskom nacionalnom univerzitetu. - Ovo što se sada događa na spisku je najvećih klimatskih udara u poslednjih 130 godina.


Mišljenje Dejvisa podržava i američka svemirska agencija NASA koja je prošle nedelje saopštila da su "poslednji događaji među najizraženijim viđenim "u dugom periodu".
 

- Prirodni klimatski fenomen koji obično traje oko godinu dana, pojavljuje se iznad Pacifičkih ostrva i ide prema istočnoj Australiji gde donosi kišu. Stručnjaci smatraju da će trajati najmanje do početka jeseni ove godine, a sve vreme će vlaga u atmosferi biti povišena, padavina će biti više nego u proseku, a ni nove poplave nisu nemoguće. Tada bi opet trebalo da ga smeni El Ninjo i dođu nam suše.

Stabilno u Horšemu


U jednom od najugroženijih mesta u Viktoriji, Horšemu, voda je u utorak dostigla vrhunac i počela je da se povlači. Još je, međutim, bilo mesta uz reku Vimera gde je voda tek trebalo da dostigne najvišu tačku. U utorak je potpuno iseljeno i mesto Kerang.

Pošto temperatura mora kod istočne obale ostaje visoka, postoji mogućnost sličnih poplava u Novom Južnom Velsu i Sidneju.

Manje je verovatno da će ih biti dalje prema jugu, zato što je vlažnost generalno manja u tom pravcu - ističe meteorolog Bret Daške.


Hidroklimatolog, profesor Stjuart Frenks sa Univerziteta Njukasl veruje da serija La Ninja neće prestati i da je to pogrešno predviđanje, već da će potrajati u istočnim regionima Australije čak više godina!


On svoje mišljenje argumentuje na osnovu događaja iz prošlog veka. U prvoj polovini vladao je El Ninjo, a tokom 30 godina druge polovine 20. veka El Ninja (od 1945. do 1970. godine) i u to vreme Australija je pogođena razornim poplavama. Tek od sedamdesetih godina El Ninjo je ponovo dominirao i poslednje dve i po decenije prošlog veka doneo je strašnu sušu u ove krajeve.

Horšem pod vodom


 

Klimatske promene, takođe, se uzimaju u obzir i navode kao jedan od uzroka snage poplave, ali naučnici ističu da tek treba da se utvrdi u kolikoj meri postoji veza između njih i uobičajenih poremećaja.


- Ono što jeste važno, kao predviđanje, jeste da će padavine u mnogim delovima Australije biti povećane i mi to treba da naučimo - ističe profesor Frenks.
 

Upozorenje kasno stiglo?


Žrtve poplava u Viktoriji traže odgovor na pitanje zašto su kasno upozoreni pre nego što je voda preplavila njihove kuće. Prošle nedelje, državni sistem za upozoravanje aktiviran je više od 25 puta, ali pojedini stanovnici područja u najvećoj opasnosti dobili su informaciju da će im kuće biti poplavljene - svega 30 minuta ranije.


O ozbiljnom stanju govori slučaj centra za stare osobe u Kerisbruku koji je u osam ujutro u petak određen kao mesto za evakuaciju, da bi u njemu svega tri sata kasnije voda već bila do pojasa.


Tokom posete Džulije Gilard gradiću Ekuči u ponedeljak, meštani su od nje tražili odgovor. Na to je premijer Ted Bejlije odgovorio da će sistem za uzbunjivanje biti ispitan.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.01.2011. 07:25
Nesto se gadno poremetilo u klimi,samo da ne bude ljudskih zrtava,a za materijalno nadoknadit ce se.
Utorak 21.06.2011. 16:45
neka neka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online