Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 16.01.2011.
13:22
Vestionline A

Sudan: Hrišćani se odvajaju od muslimana?

U južnom Sudanu je sinoć završen jednonedeljni referendum o nezavisnosti odnosno o otcepljenju od centralne vlasti u Kartumu i stvaranju nove najmlađe države na svetu. Preliminarni rezultati, kako javlja AP, biće objavljeni 31. januara, a konačni se očekuju najranije 6. februara. Opšte je uverenje da se pretežno hrišćansko-totemistički jug ogromnom većinom izjasnio za otcepljenje od muslimanskog severa.

Više od 97 odsto sudanskih glasača u dijaspori u Velikoj Britaniji podržali su nezavisnost Južnog Sudana, javlja Bi-Bi-Si. Glasači su se radovali i pljeskali kada je malo pre ponoći na glasačkom mestu u Londonu, u blizini parlamenta, šef lokalne izborne komisije Federiko Vuni saopštio da je više od 97 odsto od 640 glasača podržalo stvaranje nove države.

Završen referendum, rezultati krajem meseca
 


"Prema rezultatima sa ovog glasačkog mjesta referenduma o budućem statusu južnog Sudana broj nevažećih listića je nula, neobilježenih jedan, 13 je za zajedničku državu, a 626 za otcjepljenje", rekao je Vuni.

Referendum je trajao celu sedmicu da bi se u bespuću jednog od najizolovanijih područja Afrike omogućilo svim zainteresovanima da stignu do biračkih mesta i glasaju.

Organizatori tvrde da je odziv birača bio veliki, da je njihov broj još u sredu dostigao 60 odsto, koliko je neophodno da referendum uspe, i da ih je do kraja bilo svih 90 odsto.

U međuvremenu je jug prošao kroz tri građanska rata od kojih je u poslednjem, od 1983. do 2005, živote izgubilo tri miliona ljudi. Krvoproliće je pod međunarodnim
pritiskom okončano mirovnim sporazumom.

Sudanski predsednik Omar el Bešir je nedavno izjavio da će vlada u kartumu prihvatiti rezultate referenduma i jugu dozvoliti da se mirno otcepi, ako ishod glasanja bude takav.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.01.2011. 17:44
Priča nije ni izbliza tako čista. Sudan naseljava oko 65% crnaca na jugu-Darfur, a ostalo Arapi (muslimani) na severu- Kartum. Crni na jugu imaju plodnu zemlju i izvore nafte. Onda Nacionalni Islamski Front izvrši vojni puč pre 20 godina i počne da teroriše većinsko crno stanovništvo. Sami zapadnjaci priznaju da je najveća sramota da su muslimanima davali podršku velike petrolelejske kompanija iz Kanade, Švedske, Austrije, Kine i Malezije. Muslimani su što oružjem što glađu ubili milione afrikanaca. A onda se posle 11 septembra pojavi Osama Bin Laden sa Al Kaidom u Kartumu i zapadnjaci okrenu ploču pa pritisnu muslimane. Sad priznaju svoju sramotu, ali koja vajda za izginule.
Nedelja 16.01.2011. 14:01
Tamo je takva strasna sirotinja tuga i uzas od dugogodisnjeg rata da sve skupa izgubi svoj smiso kolko se meni cini
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online