Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 16.01.2011.
09:44
Vestionline A

Kinezi lažu o visini svog BDP-a?

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) bio je još prošle godine veći od američkog, tvrdi saradnik Patersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju Arvind Subramanian.

U analizi objavljenoj na internet sajtu Instituta, on navodi da je Kina lani ostvarila BDP od 14,8 biliona (hiljada milijardi) dolara, računato prema indeksu kupovne snage, dok je isti pokazatelj za SAD u 2010. bio nešto niži - 14,6 biliona dolara.

Armija radnika u svojoj fabrici u Kini 

Najnovije procene stručnjaka Međunarodnog monetarnog fonda pokazuju, međutim, da je prošlogodišnji BDP u SAD, meren na osnovu tržišne vrednosti američke valute, bio vredan 14,6 biliona dolara, prema 5,7 biliona u Kini.

Računice MMF pokazuju, osim toga, da ako se primeni obračun na osnovu indeksa kupovne snage tada prošlogodišnji kineski BDP premašuje sumu od 10 biliona dolara, što je ipak osetno manje od sume koju navodi Subramanian.

Tri kineska motiva

Subramanian navodi, u svojoj najnovijoj analizi, da Kina "namerno umanje vrednost svog BDP-a" zbog tri osnovna razloga.

Kao prvo, prikazivanjem nižeg od realno ostvarenog rasta, Kina i dalje može da demonstrira celom svetu visok tempo rasta svoje ekonomije, što ima važan psihološki uticaj, a ukazuje i na sposobnost rukovodstva u Pekingu, tvrdi ekspert Patersonovog instituta.

Drugi razlog koji nagoni Kinu da "iskrivljuje" vrednost svog BDP-a naniže Subramanian vidi u tome što se na taj način bitno smanjuju i obaveze Pekinga prema raznim međunarodnim finansijskim organizacijama, uključujući MMF i Svetsku banku.

Kina je zainteresovana da snižava vrednost svog BDP-a i zbog toga što bi, u slučaju da primenjuje metod indeksa kupovne snage, imala još potcenjeniji kurs svoje valute juana i to bi dodatno pojačalo trvenja sa SAD i drugim velikim trgovinskim partnerima.

Vašington već godinama zahteva od Pekinga da revalvira juan za 40 odsto, za koliko se smatra da je kineska valuta potcenjena u odnosu na dolar, što Kini, prema oceni administracije SAD, daje "nefer trgovačku prednost".

SAD: Visoke carine za kinesku robu?

Rasprava o stvarnoj vrednosti kineskog BDP-a u SAD, ali i šire na Zapadu, ponovo je dobila maha svega nekoliko dana uoči posete kineskog predsednika Hu Đintaoa Vašingtonu, od 18. do 21. januara.

Najistaknutiji kineski funkcioneri već su najavili da će prilikom Huove posete biti zaključeni veliki poslovi sa brojnim američkim kompanijama.

U Vašingtonu je, međutim, tokom protekle tri godine, od kada traje žestoka ekonomska kriza u prvoj ekonomiji sveta, značajno ojačao antikineski lobi koji uporno traži da se "trgovinska ekspanzija Pekinga u SAD ograniči kvotama i visokim carinama“.

Američki kritičari "slobodne trgovine“ sa Kinom ističu da je, bez preduzimanja "efikasnih mera zaštite", nemoguće osetnije smanjiti sadašnji ogroman trgovinski deficit u razmeni sa najmnogoljudnijom zemljom sveta, koji je tokom proteklih nekoliko godina varirao u rasponu od 150 do 200 milijardi dolara.

Kina uskoro najjača ekonomija na svetu

 

Zanimljivo je, povodom rasprave o stvarnoj vrednosti kineskog BDP-a predviđanje londonskog "Ekonomista" koji se u izvođenju svoje računice takođe služi tržišnim kursom američke valute .

 

Računica koju je izvelo glasilo britanske poslovne elite ukazuju da će Kina postati ekonomska sila broj jedan u svetu, ali tek u 2019. godini.

 

Grupa američkih ekonomista je pre dve godine sačinila analizu u kojoj navode da će Kina "sigurno“ do kraja treće decenije ovog veka postati "ekonomski lider sveta".

 

Japan je polovinom prošle godine zvanično priznao da ga je Kina premašila po ekonomskoj snazi i potisnula na treće mesto među ekonomski najrazvijenijim državama sveta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.01.2011. 09:58
Samo napred! Ine dozvolite da vas Ameri inficiraju dolarima! Ubise se od pokusaja da vam ubace novcanicu i poguraju inflaciju! Samo proizvodnja i izvoz i eto vas na prvo mesto kroz tri godine najmanje! Verovacu u Americke statistike kada se javno proglase parazitima modernog drustva!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online