Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 09.01.2011.
11:47
Vestionline A

Uhapšen napadač na kongresmenku SAD

Američke vlasti uhapsile su Džerarda Lafnera (22) iz Arizone, napadača koji je sinoć ubio petoro ljudi na jednom skupu. Među ubijenima su i jedan federalni sudija, kao i devetogodišnja devojčica koja se slučajno našla na meti. Teško povređena je kongresmenka američke države Arizona Gabrijela Grifords, kojoj je pucano u glavu.

Džerard Lafner (22) osumnjičen za ubistvo

Napadač ima samo 22 godine, ali i problematičnu prošlost i policijski dosije. Lokalni šerif je rekao da je prilikom napada na javni skup, koji je održavala kongresmenka Gifords, imao saučesnika za kojim se još traga.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je sinoć da je najmanje pet osoba ubijeno u napadu u Arizoni i da se kongresmenka Gabrijela Gifords (DS) bori za život, ali je lekar koji ju je operisao izjavio je da je optimista, javili su američki mediji.

"Ona je u kritičnom stanju", potvrdio je doktor Piter Ri i dodao da su neurohirurzi završili operaciju i da može da kaže da je "veliki optimista", jer ona "reaguje na komande", prenela je agencija Rojters.

Prema navodima lekara, napadač je pucao kongresmenki u glavu i metak je prošao kroz mozak, ali ona reaguje na komande i biće prebačena na intenzivnu negu.

Kongresmenka Gabrijela Gifords

Na konferenciji za novinare u Univerzitetskom medicinskom centru u Tusonu gde se pucnjava dogodila, dr Ri je naveo da je jedna devetogodišnja devojčica podlegla povredama u bolnici i da je još devet osoba na lečenju zbog ranjavanja iz vatrenog oružja.


Američki predsednik uputio je direktora FBI da nagleda istragu. Napad je osudila američka sekretarka za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano i izrazila saučešće zbog ubistva federalnog sudije Džona Rola i drugih stradalih u napadu.

Predsednica poslaničke grupe demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi takođe je osudila napad i izrazila da je "kongresmenka Gifords brilijantna i hrabra članica Kongresa koja je u Vašington donela gledišta mladih naraštaja američkih političara".

Kongresmenka na butu ka bolnici

I predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa republikanac Džon Bejner osudio je napad u Tusonu i istakao da je "napad na jednog kongresmena napad na sve kongresmene".

Nedelja 09.01.2011. 11:51
Sta li se sa ovim desilo da sa 22. godine puca u ljude? I ko ga je nahuskao? Ko stoji iza ovoga?
Nedelja 09.01.2011. 12:06
Америчка демократија у Америци! Мислио сам да то никада нећу видети... Прво онај Бушов саветник, па сад ова конгресменка... Е, изгледа ће и тамо бити неких "петооктобарских" промена.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online