Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 09.01.2011.
11:12
Press, RTS A

Ne jedite meso i jaja iz Nemačke! Kancerogeni su!

Sve više zemalja obustavlja prodaju mesa i jaja uvezenih iz Nemačke jer je potvrđeno da kancerogene materije dioksina ima i u pilećem mesu proizvedenom u toj državi. Nemačka vlada uverava javnost da je uklonjena sva stočna hrana kontaminirana kancerogenim dioksinom, a naši stručnjaci tvrde da je nemoguće da je kontaminirana hrana dospela do srpskih potrošača.

Koncentracija dioksina dva puta veće od dozvoljene

Tri uzorka pilećeg mesa, od 15 uzoraka pilećeg, ćurećeg i svinjskog mesa koji su poslati na analizu Evropskoj komisiji, imala su koncentracije dioksina dva puta više od dozvoljenih, saopštio je portparol nemačkog ministarstva poljoprivrede. Portparol je rekao da kontaminirano pileće meso nije dospelo na tržište, ali da njegovo konzumiranje kratkoročno ne bi bilo štetno jer je nivo kontaminacije nizak.

Kad je moglo iz Argentine, može i iz Nemačke

 

"Moguće je da se određena količina tih zagađenih proizvoda našla u Srbiji", kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograda.
"Ako je u zemlju nelegalno ušlo meso iz Argentine, a bilo je i puno slučajeva da bez kontrole uplovi hrana za koju se znalo da nosi opasnosti, kako ne posumnjati da se i sada dogodilo isto. Smatram da bi trebalo pojačati inspekcijski nadzor, da se detaljno proveri ima li razloga za sumnju", dodao je Bogosavljević.

Iako je Srbija prošle godine iz Nemačke i drugih evropskih zemalja uvozila meso i komponente za stočnu hranu u kojima je otkriveno prisustvo dioksena, izuzetno kancerogenog jedinjenja, stručnjaci tvrde da su naši građani potpuno bezbedni kada je reč o zdravstvenoj ispravnosti hrane koju koriste.

"Apsolutno tvrdim i garantujem da u Srbiju nije ušla nijedna pošiljka koja je sadržala dioksen“, rekao je Zoran Mićanović, direktor Uprave za veterinu.

"Naš sistem kontrole je potpuno kompatibilan sa onim koji se primenjuje u zemljama EU i u Ruskoj Federaciji, s tom razlikom što ga mi rigorozno i primenjujemo. Nije tajna da zbog toga često imamo i problem sa Svetskom trgovinskom organizacijom, jer je praksa da se promet između zemalja EU obavlja na bazi međusobnog poverenja. Upravo nam ovakvi slučajevi daju za pravo da radimo na pravi način“, dodaje Mićanović.

Nemačko ministarstvo poljoprivrede je prošle nedelje saopštilo da je skoro 5.000 živinarskih farmi zatvoreno zbog sumnje da su jaja sa tih farmi, zaražena dioksenom, isporučena tržištima u Velikoj Britaniji i Holandiji. U međuvremenu, uništeno je na hiljade pilića i koka nosilja, ali još nikome nije jasno kako je ovo jedinjenje dospelo u 3.000 tona hrane.

Slabost i povraćanje prvi simptomi


Slabost, mučnina i povraćanje su prvi simptomi trovanja dioksinom, dok su kožne promene, kao u slučaju ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka, najteža faza trovanja.

Inače, reč je o otpadnom proizvodu koji nastaje preradom soje i drugih biljaka u proizvodnji biodizela, koristi se u industrijske svrhe, ali ne i kao hrana za piliće.

"Znam da se dioksen koristi u impregnaciji kartona, proizvodnji ambalaže i drugih proizvoda, ali je u ovom trenutku zaista teško reći kako je dospeo u stočnu hranu, da li putem nekih komponenata ili same ambalaže. Problem sa ovim opasnim jedinjenjem je u tome što kada uđe u lanac ishrane ne zaustavlja se samo na životinjama, već se putem mesa, jaja ili mleka prenosi i na ljude. S obzirom na to da naše laboratorije prevashodno kontrolišu prisustvo teških metala i radioaktivnih supstanci u hrani, odnosno da se dioksen uopšte u njoj i ne očekuje, plašim se da je nešto, ipak, moglo da promakne", kaže veterinar Uroš Davidović.

Mićanović, međutim, tvrdi da osnova za takvu bojazan nema.

"Dioksen je odavno na crvenoj poternici Svetske zdravstvene organizacije i nema šansi da bi tako nešto moglo da nam promakne", tvrdi Mićanović i naglašava da je posle poslednjih vesti iz Nemačke stepen kontrole, iako dovoljno rigorozan, podignut na još viši nivo.

Posle jaja dioksin pronađen i u pilećem mesu

Kolika panika vlada u evropskim zemljama povodom ovog pitanja, dovoljno govori i saopštenje Ruske Federacije, koja je juče objavila da je pojačala kontrolu mesa koje dolazi iz Nemačke i drugih evropskih zemalja, pa čak i da se razmišlja o tome da se zabrani uvoz mesa ako se u što kraćem roku ne dobije zvanična informacija o trenutnoj situaciji. Slična mera će se primeniti i ako se proceni da evropske mere kontrole nisu zadovoljavajuće.

Ono što posebno zabrinjava je podatak da se za kontaminiranu životinjsku hranu, po svemu sudeći, znalo još u martu prošle godine, ali da tada nije prijavljeno. Zvaničnici kažu da su jaja zagađena tako što je dioksen greškom dospeo u hranu, ali se ne isključuje ni mogućnost kriminalnih aktivnosti. To posredno potvrđuje i akcija nemačke policije koja je na severu Nemačke, u kompaniji za proizvodnju stočne hrane "Harles und Jenč", izvršila raciju, dok je istovremeno nemačka savezna kancelarija za zaštitu potrošača saopštila da je ova firma svesno mešala hranu sa otpadom koji nastaje pri proizvodnji biodizela.

I dok britanske vlasti panično nastoje da uđu u trag pošiljkama jaja iz Nemačke kako bi izvršile potrebne testove, zvaničnici su nagovestili da je tokom prošlog meseca samo u Holandiju izvezeno čak 136.000 jaja sa jedne farme na kojoj je pronađena zaražena stočna hrana. I pored svega, Berlin i dalje tvrdi da nema opasnosti po zdravlje građana, odnosno da je sva kontaminirana stočna hrana prikupljena i da su svi sumnjivi prehrambeni proizvodi povučeni iz prodaje. Koliko je toga već prodato, odnosno odavno se našlo u lancu ljudske ishrane, u ovom trenutku niko ne može ni da pretpostavi.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.01.2011. 11:26
Eto sta nas ceka. Globalizacija dovodi do toga da se gleda samo interes a ne i zdravlje. Zivotinje se drze na vrlo malom prostoru, hrane se hranom (npr. krave kukuruzom, koji dovodi do razvijanja E-coli bakterije) koja pomaze brz rast i vecu kilazu u sto kracem vremenu. Posledice za coveka su nesagledive, ali nikoga ne zanima, vazan je profit.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online