Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 08.01.2011.
21:38
B92 A

Južni Sudan glasa za otcepljenje

Četiri miliona građana Južnog Sudana odlučuje na referendumu o otcepljenju tog dela zemlje. Dan pred početak glasanja u sukobima poginulo šest osoba.

Južni Sudan spreman za samostalnost
 

Na ulicama Džube, glavnog grada Južnog Sudana, atmosfera je praznična. Automobili su ukrašeni zastavama, a preko razglasa se ljudi pozivaju da

izađu na glasanje.

 Agenti izborne komisije distribuirali su izborne kutije i materijale širom juga.

"Dostigli smo poslednju fazu raspodele jer smo znali da je danas poslednji dan da sve završimo", kaže Francis Kenji iz izborne komisije.

"Referendum koji se obavlja jednom u životu i zato je jako važno da izrazimo svoje pravo na samoopredeljenje", kaže njegov kolega Alfred Alafi.

Zabrinuti za regionalnu bezbednost, kredibilitet svoje diplomatije u Africi i arapskom svetu i u strahu od eventualnih novih krvavih sukoba, u Sudan su došli brojni američki zvaničnici.

Glumac Džordž Kluni obišao je region Abjej na granici severnog i južnog dela Sudana, koji će nakon referenduma biti pripojen jednom od ta dva dela zemlje.

Džordž Kluni pomaže Sudanu da izbegne rat

"Vi vidite helikoptere poređane na granici, a znate da pobunjeničke grupe nemaju helikoptere, bombardere i tenkove. Tada postaje jasno da te grupe rade kako kaže Vlada. Naš posao je onda da pokažemo dokaze koje imamo", kaže Kluni.

Ako referendum uspe, Sudan će biti podeljen na severni deo, pretežno nastanjen muslimanskim i arapskim stanovništvom, i na južni deo koji se definiše kao afrički i hrišćanski, ali će to biti moguće tek od jula meseca kada se završava prelazni period predviđen mirovnim sporazumom iz 2005. godine.

Južni Sudan ima oko osam i po miliona stanovnika, a iako je bogat naftom, u slučaju nezavisnosti, postaće jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu.

Subota 08.01.2011. 22:16
duh Kosova seta svijetom. imaju naftu a sirotinja. zato će imati gospodara koji će im pokupiti naftu
Nedelja 09.01.2011. 00:06
Zabrinuti Ameri za regionalnu bezbijednost. Ma nemoj,skupili se lesinari osecaju da ce da da bude rata. Zabrinuli se za svoje naftne izvore,drugi gledaju da uvale oruzje, treci kako se dokopati ljudskih organa,ai sve se to zove Americka ljubav !
Nedelja 09.01.2011. 10:52
U kom delu ima vise nafte?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online