Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 04.01.2011.
00:47
Vestionline A

Iran može da napadne Izrael za 12 minuta

Načelnik izraelskog Generalštaba Gabi Aškenazi rekao je 2009. godine da bi Izrael imao na raspolaganju samo 10 do 12 minuta od upozorenja u slučaju iranskog raketnog napada, sudeći po američkim depešama do kojih je došao 'Vikiliks''.

U slučaju upozorenja od napada, Izrael bi imao nešto više od 10 minuta da odreaguje 

U depeši poslatoj iz američke ambasade u Tel Avivu se navodi da je general pukovnik Aškenazi rekao američkoj delegaciji, predvođenoj kongresmenom iz Misurija Ajkom Skeltonom, da Iran poseduje oko 300 raketa tipa "šihab" koje mogu da pogode Izrael u kratkom roku, da se zapravo radi o minutama, što toj zemlji ostavlja vrlo malo vremena da se pripremi za efektivnu odbranu.


Međutim, uprkos opasnosti koju Iran predstavlja za Izrael u depeši se navodi da Aškenazi više brine o berbenim sposobnostima neprijatelja koji je bliže Izraelu, posebno Hamasa koji kontroliše pojas Gaze, na zapadnoj granici i libanskog Hezbolaha, na severu.

Izrael priprema veliki rat

Aškenazijeve procene objavio je norveški list "Aftenposten" koji ima pristup svim depešama poslatim iz američke ambasade, a koje su procurile preko ''Vikiliksa''. On je takođe rekao američkoj delegaciji da se Izrael priprema za veliki rat protiv Hamasa ili Hezbolaha.


"Pripremam izraelsku armiju za rat velikog obima, jer je lakše preći na manju operaciju, nego obrnuto. Raketna pretnja Izraelu je ozbiljnija nego ikada. Zato Izrael toliko naglašava raketnu odbranu," rekao je šef izraelske armije.

Hezbolah ima 40.000 - 50.000 raketa

On je izrazio uverenje da Hezbolah poseduje 40.000 raketa dok su američki zvaničnici smatrali da ih je čak 10.000 više.


"Hamas će imati mogućnost da bombarduje Tel Aviv, s najvećom koncentracijom stanovništva", rekao je navodno Aškenazi.


On je novembra 2009. godine predvideo još veći broj žrtava u okviru mogućeg rata iako je oko 1.400 Palestinaca, uključujući mnoge civile poginulo u tronedeljnoj izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze, započetoj krajem 2008. godine. Takođe je rekao da Izrael neće prihvatiti nikakva ograničenja u ratu u naseljenim područjima.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.01.2011. 00:57
Gorece i nebo i zemlja,toliko je zakuvalo na svim stranama da kad jednom pukne bice cao pola sveta(2/3 po svetom pismu) a ovi sto su nama jame kopali su u stvari sebi raku iskopali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online