Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 24.12.2010.
14:11
Vestionline A

Asanž: Ako me izruče Americi biću mrtav

Osnivač internet sajta "Vikiliks" Džulijan Asanž očekuje da će Amerikanci tražiti njegovo izručenje od Velike Britanije i da bi, ukoliko to bude učinjeno, mogao da bude ubijen pod misterioznim okolnostima, piše "Gardijan."

U intervjuu londonskom dnevniku, Asanž je rekao da Obamina administracija pokušava da postigne nagodbu sa 23-godišnjim Bredlijem Meningom, američkim vojnikom osumnjičenim da je "Vikiliksu" dostavljao američke poverljive diplomatske depeše i time doveo u veoma neprijatnu situaciju Vašington.

Strahuje za svoj život: Džulijan Asanž
 


Mening se nalazi u zatvoru u SAD, a ako do takve nagodbe dođe, američke vlasti bi mogle formalno optužiti Asanža za saučesništvo i zatražiti njegovo izručenje, naveo je osnivač "Vikiliksa", a prenose beogradski mediji.


U tom slučaju, smatra Asanž, njegova sudbina će zavisiti od britanskog premijera Dejvida Kamerona kome će biti teško da donese odluku o izručenju s obzirom na ogromnu podršku koju osnivač "Vikiliksa" uživa u britanskom javnom mnjenju.


Asanž kaže da ga je devetodnevni boravak u zatvoru pre nego što je premešten u kućni pritvor pripremio za dug period u zatvoru ukoliko ga SAD optuže. Mogućnost boravka u samici više nije "intelektualna apstrakcija već realnost," ocenio je on.


"Boravak u samici je veoma težak, ali znam da bih ukoliko budem imao mogućnosti da se dopisujem, mogao da izdržim", rekao je on "Gardijanu".

Međutim, ukoliko SAD uspeju da izdejstvuju njegovu ekstradiciju od Velike Britanije ili Švedske, "postoje veliki izgledi da budem žrtva ubistva u stilu Džeka Rubija u američkom zatvorskom sistemu," rekao je Asanž, aludirajući na nerazjašnjeno ubistvo Lija Harija Osvalda dva dana po hapšenju za ubistvo američkog predsednika Džona Kenedija.


Jedna od teorija je naime da je ubistvo počinio gangster Džek Rubi u okviru šire zavere koja je pratila ubistvo predsednika Kenedija.

POVEZANE VESTI

Petak 24.12.2010. 16:02
Асанж ће постати школски пример, како се "демократија" обрачунавала са херојима који су се дрзнули да раскринкају каубојско вођење политике.
Petak 24.12.2010. 16:06
Тачно се зна из изјава Бредлија и његових пријатеља, да је Бредли потржио Асанжа и предао му документе. Међутим, Бредли(23 г. хомосексуалац, обавештајни поручник) може да промени исказ и да каже нпр., да је то Асанж тражио од њега. Онда га Амери могу оптужити за шпијунажу против САД-а, чиме му је запрећена казна доживотне робије.
Petak 24.12.2010. 16:30
Nestaces sigurno sa punim dzepovima para u to sam siguran. Brendi je obican balavac i zrtveno jagnje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online