Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 19.12.2010.
16:27
Srna A

Lukašenko ubedljiv na izborima, sukobi u Minsku

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko vodi na današnjim predsedničkim izborima sa 72,3 odsto glasova, dok je njegov najbliži rival Andrej Saninkov osvojio 6,33 odsto, rezultati su anketa sprovedenih na biralištima, javlja RIA Novosti.

Nema mu ravnog: Aleksandar Lukašenko
 

Istraživanje je urađeno u 13 časova po lokalnom vremenu na 100 biračkih mesta, a anketirano je 4.431 birača, rekao je Sergej Musijenko, šef analitičkog centra ECOOM.


Lukašenko je na vlasti od 1994. godine i ukoliko pobedi danas osvojiće četvrti mandat. Za pobedu je potrebno da osvoji više od 50 odsto glasova birača, kojih, prema Centralnoj izbornoj komisiji, ima skoro 7,1 milion.
 

Za razliku od 2006. godine, beloruska opozicija nije uspela da se dogovori o jednom kandidatu za predsedničke izbore, tako da Lukašenko ima devet protivkandidata.
 

Predsednički kandidat Vladimir Nekljajev, poznati pesnik i autor mnogih popularnih pesama, između 2001. i 2005. godine je živeo u Poljskoj i Finskoj, ali se nedavno pojavio na čelu socijalnog pokreta Govori istinu.
 

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Nekljajev se nalazi na drugom mestu nakon Lukašenka, iako dosta daleko u procentualnom smislu.
 

Opozicionom kandidatu razlupali glavu


U Minsku su večeras izbili prvi sukobi opozicionih pristalica i bezbednosnih snaga, a opozicioni kandidat Vladimir Nekljajev prebačen je u bolnicu zbog povreda glave, javio je Itar-tas.


Kolonu od oko 200 opozicionara, koji su se uputili na Oktobarski trg, zaustavile su policijske snage, a čule su se i snazzne eksplozije, kazao je ruskoj agenciji Aleksandar Feduta, predstavnik izbornog tima opozicionog kandidata Nekljajeva, lidera pokreta "Govori istinu".


Prema najnovijim informacijama, Nekljajev je prebačen u bolnicu zbog povreda glave koje je zadobio u sukobu sa "ljudima u crnim uniformama", navodi Itar - Tas.

Ananlitičari kažu da se Nekljajev u organizaciji oslanja na finansije iz Moskve, ali da nije jasno da li novac potiče iz Kremlja ili nekog drugog izvora u Moskvi.
 

Kandidat Andrej Sanikov, bivši zamenik ministra inostranih poslova, u znak protesta zbog ustavnog referenduma napustio je to mesto 1996. godine i prešao u opoziciju Lukašenku.
 

On je na čelu najpopularnijeg beloruskog opozicionog sajta Čarter 97 i pokreta Evropska Belorusija. Svoju kampanju zasniva na članstvu zemlje u EU i poboljšanju veza sa Rusijom. Tvrdi da je finansirao izbornu kampanju tako što je prodao stan u Minsku.
 

Lukašenkov protivkandidat Grigorij Kostusev je zamenik šefa najjače nacionalističke partije Beloruski nacionalni front. On se tokom kampanje zalagao da će obnoviti granicu sa Rusijom, koja je simbolično "uklonjena" 1995. godine radi povezivanja dve zemlje i da će odbaciti ruski jezik kao državni jezik.
 

U svojim javnim nastupima kritikovao je ne samo Lukašenka, već i Sanikova i Nekljajeva zbog njihovih veza sa Rusijom.
 

Predsednički kandidat Jaroslav Romančuk je zamenik lidera liberalne Ujedinjene građanske partije. Bio je poznat kao ekonomski analitičar i podržava tržišni model ekonomije.
 

Kandidat Nikolaj Statkevič, penzionisani pukovnik, na čelu je beloruske Socijaldemokratske partije od sredine 1990-tih. On je krajem 90-tih predvodio najveće ulične proteste u zemlji.


Predsednički kandidat Vitaliji Rimaševski, jedan je od vođa beloruskih demohrišćana, aktivno je učestvovao u uličnim protestima opozicije poslednjih godina.
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.12.2010. 17:12
Па сигурно да је томе народу ваљао. Незапосленост им је занемарива, а просечна зарада им је већа него у осталим бившим совјетским републикама. Био диктатор или не, очито је да су Белоруси задовољни његовим владањем.
Nedelja 19.12.2010. 17:02
Pa nije niko drugi ni imo sanse verovatno , ko Dzukanovic ne skida se sa vlasti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online