Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 14.12.2010.
08:43 >> 18:05h
Vestionline, RTS, Mondo A

Asanž pušten na slobodu uz kauciju

Džulijanu Asanžu britanski sud omogućio da bude na slobodi do sledećeg saslušanja, 11. januara 2011. Osnivač "Vikiliksa" bio je u pritvoru od prošle nedelje, kada je uhapšen na zahtev švedskih vlasti, koje ga sumnjiče za silovanje i traže njegovo izručenje.

 Uslovi pod kojima je Asanžu omogućeno da se brani sa slobode su: kaucija u iznosu od 200.000 funti, predaja pasoša britanskim vlastima i stalno nošenje elektronske narukvice za daljinsko nadziranje, navodi britanski Gardijan. Mediji navode da su kauciju za oslobađanje Asanža skupili njegovi simpatizeri.

SAD kupuju vreme kako bi smislili novu smicalicu: Džulijan Asanž
 


Asanž se danas pojavio pred londonskim sudom, koje je razmatralo njegov zahtev da bude pušten na uslovnu slobodu i da izbegne izručenje Švedskoj.


Osnivač Vikiliksa, inače državljanin Australije, uhapšen je prošle sedmice u Velikoj Britaniji na osnovu Interpolove poternice zbog optužbi da je seksualno zlostavljao dve

Asanž ličnost godine

 

Čitaoci američkog nedeljnika "Tajm" (Time) proglasili su Asanža za "ličnost godine", čime su mu dali veliku prednost čak i u odnosu na američkog predsednika Baraka Obamu, koji se našao tek na šestom mestu liste, sa osvojenih 27.478 glasova.

Na drugom mestu na ovoj listi našao se premijer Turske Redžep Tajip Erdogan, sa osvojenih 233.638 glasova.

Treće mesto zauzela je pop zvezda Lejdi Gaga, za koju je glasalo 146.378 ljudi, preneli su mediji.

Šveđanke.


Njegov advokat, Mark Stivens, izjavio je da hapšenje Asanža predstavlja "običnu smicalicu" kako bi SAD dobio na vremenu da smisli i formuliše ozbiljniju optužnicu protiv njega.
 

Inače, "Vikiliks" je juče trebalo da dobije konkurentski portal "Openliks" (OpenLeaks) koji pokreće bivši Asanžov zamenik Daniel Domšejt-Berg, preneo je CNN.

Međutim, plan nije ostvaren na vreme, a na adresi "Openliksa" navedeno je da je sajt u izradi.

Kako je objasnio osnivači rivalske stranice, neki Asanžovi saradnici nisu bili zadovoljni načinom na koji je "Vikiliks" delovao pod Asanžom za koga tvrdi da je "oslabio organizaciju".

Domšejt-Berg svoje je stavove obasnio u dokumentarcu koji je u nedelju uveče prikazan na švedskoj televiziji SVT.

"Vikiliks je postao previše fokusiran na jednu osobu, a jedna je osoba uvek slabija od organizacije", kaže osnivač nove "stranice".

Cilj "Openliksa" biće dostava materijala do drugih izvora i organizacija.

Švedske dnevne novine "Dagens Nyheter" pišu kako će nova stranica delovati kao posrednik "bez političke agende osim širenja informacija medijima, javnosti, neprofitnim organizacijama i sličnim organizacijama".

Domšejt-Berg se ne slaže ni sa taktikom Asanža i misli da se "Vikiliks" izleteo kada je objavio sve što ima za samo pet meseci.

"Mislim da bi bilo pametnije da smo ovo radili polako, korak po korak, da se razvija projekt. To se nije dogodilo", objasnio je u dokumentarcu.

Asanž nastavlja svoju misiju

 

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž rekao je majci, kada ga je posetila u londonskom zatvoru, da ostaje posvećen objavljivanju tajnih američkih dokumenata, uprkos međunarodnim osudama, javila je danas australijska televizijska mreža "Sedam" (Seven). Australijska TV zamolila je Asanžovu majku, Kristin Asanž, da postavi sinu jedno pitanje tokom posete u zatvoru: Da li je bilo vredno toga?

"Moja ubeđenja su nepokolebljiva. Ostajem veran idealima koje sam izrazio. Ove okolnosti ih neće uzdrmati", odgovorio je Asanž.
Osnivač "Vikiliksa" je u pismenoj izjavi koju je njegova majka dostavila australijskoj TV stanici rekao da su dešavanja koja su usledila posle objavljivanja hiljada poverljivih američkih dokumenata pojačala njegovu odlučnost da su ti ideali istiniti i ispravni, prenela je agencija Rojters.
Asanž je rekao da sada znamo da su "Masterkard", "Viza", "Pejpal" i druge kompanije koje su posle objavljivanja dokumenata uskratile svoje usluge "Vikiliksu", "instrumenti američke spoljne politike". "To nije nešto što smo znali ranije", kazao je Asanž. Osnivač "Vikiliksa" je pozvao svet da zaštite njegov rad i ljude od tih ilegalnih i nemoralnih napada.


Hakeri su posle njegovog hapšenja izveli brojne napade na organizacije koje smatraju neprijateljima "Vikiliksa". Dosad su oborili veb sajt švedske vlade, kao i "Masterkarda" i "Vize", koji su, pored "Pejpala", najavili obustavu isplata za "Vikiliks".

POVEZANE VESTI

Utorak 14.12.2010. 10:59
pa to je prvi put u povijesti da je netko silovao svedjanke -zar je to moguce????
Utorak 14.12.2010. 12:59
i na kraju će izvršiti plastičnu operaciju lica promjenu ličnih podataka i nestati negdje na havajima gdje će mirno uživati plodove svoga rada. kraj priče.
Sreda 15.12.2010. 04:12
pa da, sad svi bleje o tom liku a debeli macori rade sta hoce i dalje..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online