Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 11.12.2010.
06:08
Vestionline A

"Vikiliks": Vatikan umešan u seks i politiku širom sveta

Diplomatske depeše koje je objavio "Vikiliks" pokazuju da je Katolička crkva bila duboko umešana u lokalnu politiku širom sveta i da su se američke diplomate često oslanjale na mrežu katoličkih prelata za dobijanje obaveštajnih podataka. Takođe, navodi se i kako je Katolička crkva pokušavala da zataškava seks skandale diljem planete, i pored tvrdnji nadležnih sveštenika da za tako nešto nisu znali, piše "Njujork tajms".

Možda ovde izgleda kao da je papa Benedikt XVI pripadnik Kju Kluks Klana, ili fotografija deluje pomalo đavolski, ali to je samo vetar zadigao odoru svetog oca...
 

List konstatuje da u tim dokumentima nema nikakvih eksplozivnih otkrića, ali se daje uvid da je Katolička crkva bila koristan izvor informacija za američke diplomate, pogotovu za zemlje kao što su Kuba i Venecuela. U jednoj depeši se pominje da bi jedan sveštenik mogao biti dobar izvor informacija o venecuelanskom predsedniku Ugu Čavesu, prenose beogradski mediji.

U depeši namenjenoj predsedniku Baraku Obami pred susret sa papom Benediktom u Vatikanu u julu 2009. godine, piše da je Sveta stolica duboko zabrinuta zbog nasilja u Iranu, ali da javno ćuti o tome, delom i zato što želi da bude posrednik ako kriza postane međunarodna. U depeši se, međutim, napominje da ipak nije jasno koliki stvarni uticaj Vatikan ima u Iranu.

Katolici pokušavaju da zataškaju sekusalne skandale

"Njujork tajms" konstatuje da depeše pokazuju i da je Vatikan nastojao da stavi pod kontrolu seksualne skandale u SAD i Irskoj, i pružaju pogled na složene napetosti između birokratije Svete stolice, lokalnih biskupa i civilnih vlasti.

Tokom 2002. godine Američka ambasada pri Svetoj stolici je javila da je kardinal Anđelo Sodano, državni sekretar pape Jovana Pavla II, preneo nezadovoljstvo zbog više tužbi koje su američki sudovi podigli protiv Vatikana.

On se žalio na "agresivne" advokate, koji su krenuli na Vatikan sa seksualnim skandalima, a "podnosili tužbe i za zlato iz nacističke ere koga se navodno dokopala Sveta stolica".

"Jedna je stvar tužiti biskupe, a druga Svetu stolicu", rekao je kardinal Sodano i od ambasadora Džejmsa Nikolsona tražio da podrži suverenitet Vatikana.


Vatikanci i dalje antisemiti

U depeši iz 2002. godine, navodi se da je uprkos stvarnom napretku tokom pape Jovana Pavla, neki u vatikanskoj hijerarhiji i dalje pokazuju ostatke antisemitskih osećanja.

Tu se citira jedan predstavnik "francuskog porekla" koji se žalio da snažno interesovanje SAD za moderni antisemitizam u Evropi potiče od "preteranog uticaja Jevreja na vaše medije i vladu". Drugi zvaničnik kurije rekao da su neke tužbe protiv Vatikana rezultat toga što "jevrejske sudije imaju suviše uticaja".
 

Nema (za sada) beatifikacije za papu iz II svetskog rata

Jedna diplomatska poruka iz novembra 2008. godine navodi kardinala Valtera Kaspera, zaduženog za odnose sa Jevrejima, kako kaže da papa Benedikt XVI neće nastaviti sa beatifikaciijom pape Pija XII, koji je vodio crkvu za vreme Drugog svetskog rata, sve dok se ne završi proces otvaranja arhiva, što može potrajati više godina.

Jevreji su protestovali da papa Pije XII nije dovoljno učinio da zaštiti Jevreje tokom holokausta. Papa Benedikt je prošle godine ipak približio papu Pija korak bliže statusu sveca.

POVEZANE VESTI

Subota 11.12.2010. 13:48
NA STA VAS PODSECA PAPA OVIM SVOJIM POGLEDOM
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online