Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.12.2010.
11:52 >> 11:58h
Vestionline A

Zbog Srbina proglašeno vanredno stanje u San Dijegu

Vlasti američke države Kalifornije spremaju se da miniraju kuću naturalizovanog Amerikanca srpskog porekla Džordža - Đure Jakubeca.

U kući Jakubeca je nađeno toliko eksploziva i hemikalija da se njihovo uklanjanje na drugi način smatra isuviše opasnim.

Jakubec (54), nezaposleni konsultant za softver, svoj dom u predgrađu San Dijega, u južnoj Kaliforniji, pretvorio je u malu fabriku oružja. On se danas izjasnio da nije kriv za optužbe saveznog suda: ilegalno pravljenje eksplozivnih naprava i pljačka tri lokalne banke. Sudija mu je odredio pritvor do suđenja, bez mogućosti izlaska uz kauciju.

Kuća je otkrivena 18. novembra kada je jedan baštovan povređen u eksploziji pošto je nagazio eksploziv u prahu u dvorištu Jakubecove kuće. Kada su prvi put ušli u Jakubecovu kuću, istražitelji su se suočili sa lavirintom predmeta i eksploziva natrpanog od poda do plafona, i na 13 nezavršenih ručnih bombi.

Tada su u tužilaštvu rekli da ono što Jakubec ima predstavlja najveću količinu eksploziva kućne izrade nađenu na jednom mestu u istoriji SAD. Stručnjaci za bombe su iz kuće izneli oko četiri kilograma eksplozivnog materijala i detonirali, ali su ubzo uvideli da zbog ogromne količine takvog materijala jedino rešenje je da se cela kuća spali.


Planirano je da se to uradi u sredu, ali potrebno je da vreme bude skoro savršeno, bez kiše, magle i s blagim vetrom ka istoku, dalje od grada.

Kontrolisano miniranje kuće smatra se izuzetno riskantnim i gradske vlasti preduzimaju velike mere predostrožnosti da ne bi ugrozile ničiji život ili imovinu. U toj operaciji učestvovaće desetine vatrogasaca, naučnika i stručnjaka za opasne materije i za zagađenje životne sredine.

Podignut je zaštitni zid sa jedne strane kuće i raščišćeno rastinje oko nje. Susedi će imati upozorenje 24 sata unapred da napuste svoje domove na jedan dan kada se bude sprovodila ta operacija, a obližnji autoput koji povezuje taj kraj sa San Dijegom biće zatvoren.

Guverner Kalifornije Arnold Švarceneger proglasio je vanredno stanje, a bolnice će biti u pripravnosti ukoliko bude trovanja od zagađenja vazduha. Oko 40 stručnjaka za bombe i opasne materije iz cele zemlje i najmanje osam nacionalnih laboratorija radi na pripremama za spaljivanje kuće.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online