Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 30.11.2010.
16:14 >> 17:49h
Srna A

Srpski lopovi "na radu" u Austriji

Broj provala u kuće i stanove u Austriji se u prvoj polovini prošle godine povećao za 40 odsto, a lopovi su najčešće poreklom iz istočne Evrope. Među njima, istaknuto mesto zauzimaju i bande iz Srbije.

Svaka etnička zajednica ima svoj "reon" 

Od svih provala u kuće i stanove koje su u Austriji počinjene u toku 2010. godine, čak 68 odsto njih počinili su stranci, a najvećio deo tog broja provala, preko 16 odsto, pripisuje se osobama iz Srbije.

Što se tiče provalnika i bandi sa područja bivše Jugoslavije, oni osim provala u kuće i stanove često vrše i provale u poznate barove i kafiće.

Prema informacijama austrijskog MUP-a, te bande imaju i široku mrežu saradnika koji rade kao dojavljivači i operativcima daju znak kada je vreme za napad. A to je onda kada zaključe da su kase u barovima i kafićima punije nego inače.

"Jugoslovenske“ bande se, za razliku od ostalih, duže zadržavaju u zemlji, a neki njihovi dojavljivači su duže nastanjeni u Ausrtriji, objašnjavaju u austrijskom MUP-u.

Komentarišući da su zbog liberalizacija viznog režima za BiH preduzete dodatne mere, u MUP-u navode da oni već duže odlično sarađuju sa ministarstvima u matičnim zemljama ovih bandi, pa tako i sa nadležnima u BiH.

Na vrhu liste austrijskog MUP-a nalaze se bande iz Gruzije, koje su najaktivnije i koje svoje ljude u Austriju šalju kao osobe koje traže azil. Roba koje se dokopaju najčešće se šalje u domovinu, ali često i u Tursku, bilo putem kurira koji su deo "hijerarhijske strukture", bilo putem pošte.

Moldavci najčešće kradu starije automobile sa kojima onda još neko vreme "operišu" u Austriji, da bi ih, posle određenog vremena i zajedno sa ukradenom robom, transportovali nazad u Moldaviju. Njihova specijalnost su skladišta i trgovine na veliko, dok u stambenim objektima "operišu" veoma retko. Broj ukradenih automobila porastao je za čak 70 odsto.

"Poljaci su specijalizovani za belu tehniku i elektronske uređaje, ali imaju i dobro organizovane strukture koje vrše prevoz ukradenih automobila", objašnjava portparol odeljenja za kriminal u austrijskom MUP-u Aleksandar Marakovic.

"Bande iz istočnoevropskih zemalja među sobom su podelile polja delovanja i jedna drugoj se, ako se to tako može reći, ne mešaju u posao. Oni koji kradu automobile, ne provaljuju u stanove, oni koji provaljuju u kockarnice, ne provalju u skladišta", objašnjava on.

Markovic dodaje da to važi samo za bolje organizovane bande koje se međusobno poznaju i komuniciraju, a manje i slabije organizovane grupe deluju na onim poljima koja im se trenutno čine zanimljivim i manje-više spontano, bez velike prethodne organizacije.

Tako su članovi bandi iz Mađarske, za koje se verovalo da su specijalizovane na krađu vrednih metala kao što je bakar, znali biti uhvaćeni i prilikom provala u kockarnice.

Kriminalci iz Rusije takođe ne biraju polje delovanja, a kao posebno brutalni važe provalnici iz Rumunije. Oni često ne čekaju da vlasnik napusti stan ili kuću, već deluju "na prepad" i gotovo redovno primenjuju silu.

Komentarišući da su zbog liberalizacija viznog režima za BiH preduzete dodatne mere, u MUP-u navode da oni već duže odlično sarađuju sa ministarstvima u matičnim zemljama ovih bandi, pa tako i sa nadležnima u BiH.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.11.2010. 16:18
Ima ih i na radu u Skupštini i na radu u Vladi, i na radu u srpskim državnim preduzećima.
Utorak 30.11.2010. 17:28
Austrijancima se vraca sto su vekovima pljackali na okupiranim teritorijama.Naslov vam je ocajan i antisrpski.Rumunski lopovi ubijaju za par evrica i najbrutalniji su na kontinentu.Pravi kokosari.Gruzijci i Jermenci u svojim zemljama kradu crep, delove ograde, sve sto im dodje pod ruku, cim im komsija napusti kucu.JajarcineOve nase lopine bar imaju neki nivo i ne ubijaju na spavanju kao rumunski i madjarski cigani.
Utorak 30.11.2010. 16:24
U skupstinama su profesionalci za velike pare ovi ostali su amateri
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online