Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 28.11.2010.
06:37
blic.rs A

Srpski poslanik za 10 meseci radio samo sat i 51 minut

Ako vas interesuje da li plaćate neradnike u Skupštini Srbije, odgovor je - da. To ste verovatno i znali, ali evo i potvrde - elektronskim sistemom je zabeleženo da se Sulejman Spaho iz SRS u skupštinskoj sali zadržao najmanje od svih poslanika - svega sat i 51 minut od početka godine.

Poslanici u Skupštini Srbije ne rade i ne dolaze na sednice, ali smatraju da bi trebalo da budu bolje plaćeni
 

Doduše, ima i onih koji ozbiljno shvataju svoj posao - Srđan Milivojević iz poslaničke grupe “Za evropsku Srbiju” je poslanik koji je najviše vremena proveo u skupštinskoj klupi ove godine. Milivojević je u sali boravio 572 sata ili 70 osmočasovnih radnih dana.

Iako je najvidljivije mesto poslaničkog angažovanja, skupštinska sala je često poluprazna u vreme kada se vode debate o zakonskim predlozima. Većina poslanika, i pored toga, smatra da nije dovoljno plaćena za svoj rad! Manje vidljivija mesta na kojima poslanici obavljaju svoje poslove su delegacije ili skupštinski odbori, jer se ne može elektronski izračunati koliko su vremena tamo proveli.


Milivojević stoga ocenjuje za “Blic” da učešće u plenarnim sednicama nije presudno za ocenu rada nekog poslanika.


- Nije merodavno koliko ko sedi u skupštinskoj sali. Mnogo više imamo od jednog izlaganja predsednika Spoljnopolitičkog odbora Dragoljuba Mićunovića, nego od jalovih polemika u skupštinskoj sali - kaže Milivojević i dodaje da Zakonodavni i Administrativni odbor i Odbor za odbranu bezbednost često imaju višečasovne sednice koje se održavaju uporedo sa plenarnim.

   Najmanje vremena proveli u Skupštini
 POSLANIK STRANKA VREME
Sulejman Spaho SRS 1 sat i 51 minut
Lidija Vukičević SRS 2 sata i 21 minut
Filip Stojanović SRS 4 sata i 12 minuta
Jadranko Vuković SRS 6 sati i 29 minuta
Božidar Delić SNS 6 sati i 30 minuta

Međutim, čestvo se dešava i da skupštinski odbori ne uspevaju da sastave kvorum za održavanje sednica. Dok se s druge strane poslanici prosto utrkuju za mesto u skupštinskim delegacijama i grupama prijateljstava kada treba da se putuje u inostranstvo.


Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Aleksandar Martinović tvrdi za “Blic“ da radikali imaju previše drugih obaveza zbog kojih ne uspevaju da učestvuju na sednicama Skupštine.


- Poslanici imaju i drugih obaveza. Neki od njih, recimo, učestvuju u timu za odbranu Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom - kaže Martinović.


Interesantno je da je Spaho, koji ni dva sata nije sastavio u skupštinskoj klupi, dospeo u žižu interesovanja u aferi sa prostitutkom koju su zaustavili na ulazu u zgradu Skupštine, kada je tvrdila da ide kod njega. Nakon toga, mediji su objavili njegove fotografije na kojima je uhvaćen u raskalašnom provodu sa razgolićenim plesačicama noćnog kluba “Malibu“ u Loznici.

   Najviše vremena proveli u Skupštini
 POSLANIK STRANKA VREME
Srđan Milivojević ZES 572 sata
Momo Čolaković PUPS 464 sata
Maja Videnović ZES 463 sata
Miroslav Marinković ZES 424 sata
Branka Karavidić ZES 424 sata

Istina je da narodnim poslanicima plate nisu povećane šest godina. Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da funkcioneri neće dobiti povišice ni sledeće godine. Ipak, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ocenila je početkom meseca da bi poslanicima trebalo povećati primanja jer “imaju manje plate od njihovih kolega u regionu, mada rade više od njih”. U međuvremenu, dva puta je korigovala stav u vezi sa povećanjem plata: prvi put je tvrdila da neće biti povećanja, a onda da ipak hoće ukoliko bude pada standarda.


- Čak i da privreda krene željenim trendom, da svi dobiju povećanja, dok Administrativni odbor Skupštine ne izglasa takvu odluku, poslanici ne mogu dobiti povišicu - objasnila je Slavica Đukić-Dejanović. “Ako sve bude krenulo nabolje, to treba predvideti kao mogućnost jer želimo da Srbija ide napred i da poslanici žive malo drugačije”, istakla je Dejanovićeva.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.11.2010. 06:49
Sulejman Spaho,pa ko ga postavi?Pazi,572 sata najviše,sramota.Kad se podeli to nije ni sat ipo dnevno,jer treba im i pauza.Ja bre gomilu puta odem da budem u kancelariji subotom,popijem kafu,pogledam urađeno,iako to niko ne traži od mene i subota je neradni dan.A patriote koje je narod izabrao?Oni su genijalci.Ja svaki mesec odvalim bar 15 sati prekovremeno,tako da izađem na 200h u mesecu,što i nije nešto.Pa neki put pomislim,da nisu zeznuli,primio sam više nego što sam mislio,kad ono kažu imam overtime.Ali skupština Srbije je svetski lider u zezanju narodnog mozga,ne da rade taj narod,nego stvarno mislim,rasturaju Vas svetski,a Vi kao da se radujete kad god Vam ga viknu?
Nedelja 28.11.2010. 10:17
A i taj sat i 51 minut se ubi od rada, treba procitati te silne ,debelo placene publikacije i casopise!
Nedelja 28.11.2010. 11:00
Slavice, daj ostavku i idi leci narod koji je zbog vas zapao u ludilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online