Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.11.2010.
12:02
J. L. Petković - Vesti A

Kosmet: Gluvi telefoni i nagluva vlast

Kako dozvati lekara ako u čitavom selu ne radi nijedan telefon, pitanje na koje odgovora nema, bar za Srbe koji žive južno od reke Ibar. Pred činjenicom da 63 dana ne rade telefoni, da je osim medicinske pomoći nemoguće pozvati bilo koju hitnu službu, sve vlasti su ostale gluve.

Zgrada Telekoma u Kosovskoj Mitrovici

Srbi na Kosovu imaju "privilegiju" da dve različite vlasti prisvajaju kao svoje građane, ali jedna im prekida veze, a druga ćuti. Ni nevladine organizacije ne haju puno što se u srpskim enklavama živi ko u srednjem veku i što u vreme savremenih medicinskih čudesa i najmanja povreda može biti opasna kada nema načina da se dozove lekar.
 

Zaposleni u Domu zdravlja u Gračanici pričaju da su uslovi rada katastrofalni.
 

- Imamo neke 049 kartice, slovenačkog operatera koji radi na Kosovu. A sa tim brojevima je veoma teško uspostaviti vezu. Osim u samoj Gračanici, u svim okolnim selima ne radi ni fiksna telefonija. U njima žive, uglavnom, stariji ljudi koji ni ne znaju kako da koriste mobilni. Ima sela gde samo jedna osoba ima nekakav mobilni telefon sa kojeg je, opet, nemoguće pozvati lekara. Ovo je strašno, vajkaju se zaposleni na centrali Doma zdravlja u Gračanica, koja neprestano radi.

Džaba brojevi

Lekari u Domu zdravlja se žale da ne mogu ni da dozovu svoje kolege na severu KiM niti iz centralne Srbije.
- To nam je veliki problem prilikom transporta pacijenata, kada je potrebno da ih pošaljemo na dalje lečenje. Ni mi nemamo kako da pozovemo njih da nam pomognu, žale se doktori. Na sajtu Doma zdravlja neprestano stoji broj dana od isključenja, i telefoni za hitne intervencije. Oni nisu klonuli duhom, pa za posetioce redovno postavljaju i misli dana. Za danas je to "Sreću ćete postići kada budete rešili da se za nju borite" (Darvil)

Medicinsko osoblje Hitne pomoći u Lapljem Selu je pre neki dan, tačno 60. dan od kada ne rade telefoni, odlučilo da prekine tišinu. Na svojim vozilima, kojima se trude da redovno obilaze pacijente, aktivirali su sirene - 60 sekundi u znak protesta. Izložili su i telefone sa katancima.
 

Doktor u selu kod Prištine, Dejan Milanović plaši se daljih posledica ovog prekida veze. On podseća da je pre isključenja mobilne telefonije
 

MTS-a ta služba primala mesečno i do 500 poziva pacijenata za intervencije, a da je od isključenja taj broj smanjen na oko 100, iako su u njoj uveli kartice kosovskih mobilnih operatera. To, na žalost, ne znači da se smanjio broj pacijenata kojima je potrebna pomoć, odnosno da je petini naprasno bolje.
 

Prištinska vlast naredila je uklanjanje predajnika srpskih operatera na KiM, još u aprilu ove godine, a nova akcija je sprovedena 26. septembra. Bez mogućnosti da koristi mobilnu i fiksnu telefoniju od tada je više od 80.000 Srba.
 

Opet Srbi krivi

Direktor PTT-a za KiM, Ranđel Nojkić pomalo u skladu sa predizbornom kampanjom, kao glavne krivce označava Srbe, predstavnike SLS-a u kosovskom parlamentu koji nisu ništa učinili da spreče usvajanje ove odluke u prekidanju veza. On tvrdi da bi novi predstavnici kosovskih Srba u tom parlamentu, koji će biti izabrani na izborima 12. decembra, trebalo da se odmah pobrinu da se ovaj problem reši.
- Ne da se čeka konstituisanje Parlamenta, već čim se sazna ko je pobedio trebalo bi da reaguje i reši ovaj problem. Ponavljam, sve ovo je moglo da se spreči da su srpski predstavnici u institucijama dva ministra iz redova SLS-a bili protiv. Međutim, oni su glasali za ukidanje operatera - naglašava Nojkić.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online