Petak 28. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.11.2010.
13:49
Tanjug A

"Provokativnije na Mladića i Hadžića"

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da vlasti Srbije "treba ohrabriti" da rade više, da primene preporuke haškog tužilaštva i da zauzmu proaktivniji pristup pronalaženju Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Serž Bramerc

"Poslednji put je Mladićevo prisustvo u Srbiji ustanovljeno 2006. godine, a tu informaciju potvrdile su i srpske vlasti. Tada je pokrenuta operacija za njegovo hvatanje, ali on je uspeo da pobegne.

S obzirom da se u međuvremenu nisu pojavili dokazi da je napustio Srbiju, ostaje, kao što sam rekao, radna hipoteza da je on još uvek tamo", rekao je Bramerc u intervjuu nedeljniku "Vreme".


On je, međutim, dodao da treba imati u vidu i mogućnost da je Mladić prešao granicu, odnosno da se ne nalazi u Srbiji.


I u jednom i drugom slučaju, izvesno je, prema njegovim rečima, da se mreža za podršku beguncima, kao i odgovor na pitanje gde su oni nalazi u Srbiji.


Povodom redovnog šestomesečnog izveštaja koji će 6. decembra biti razmotren pred Savetom bezbednosti UN, Bramerc je rekao da opšta saradnja sa institucijama u Beogradu "ide sjajno", za šta je zasluge pripisao Rasimu Ljajiću i Dušanu Ignjatoviću, ali da je deo izveštaja koji se odnosi na nepronalaženje dvojice begunaca kritički intoniran.

Komentarišući mogućnost da Mladić i Hadžić ne budu uhapšeni do 2014. godine, kada se planira zatvaranje Haškog tribunala, Bramerc je objasnio da su ostavljeni mehanizmi koji garantuju da će pravda biti dostižna i nakon tog datuma.

Delovi izveštaja dospeli u javnost

 

Delovi Bramercovog izveštaja koje su objavili mediji predstavljaju nacrt tog dokumenta koji nije zvaničan, izjavio je danas specijalni savetnik haškog tužioca Frederik Svinen.

Svinen je rekao da je taj izveštaj predat Savetu bezbjednosti UN i da će postati zvaničan kada bude objavljen kao dokument UN.

 

"Tužilac je prošle nedelje poslao izveštaj Savetu bezbednosti i on će biti objavljen 6. decembra. Dokument je naravno "procurio", mi to znamo, ali on nije zvaničan. Mi ga nismo objavili. Poslali smo ga u Njujork i od tada on nije pod našom kontrolom", rekao je Svinen.

 

U izveštaju, čije delove su preneli srpski mediji, navodi se da je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića jedina preostala obaveza koju Srbija ima u saradnji sa Haškim tužilaštvom, te da je odgovornost na lociranju i hapšenju na srpskim vlastima.

 

U proteklih šest meseci ostvareno je malo konkretnih rezultata, uprkos tome što su vlasti iskazale posvećenost i što su operativne službe nastavile sa naporima na potrazi. Neki nedostaci koji su uočeni moraju se hitno ispraviti, navodi se u izveštaju.

 

Bramerc i dalje traži od vlasti da intenziviraju napore i da primene preporuke tužilaštva. Takođe, ohrabruje vlasti da ekspeditivnije istraže nove načine i pristupe potrazi.


Savet bezbednosti UN, kako je naveo, priprema takozvani rezidualni mehanizam, odnosno instituciju sa strogo ograničenim resursima koja bi preuzela na sebe neke funkcije Tribunala koje ostaju i nakon suđenja, kao što su zaštita svedoka, zahtevi za pomoć koji dolaze iz regiona i slično.


"Dakle, u okviru tog rezidualnog mehanizma zadržala bi se sudska komponenta koja bi se aktivirala samo u slučaju da neko od begunaca bude uhapšen. To je izuzetno važno, jer se time šalje jasna poruka da se strategija čekanja na zatvaranje suda ne isplati, i da će suđenja pred međunarodnim sudom biti, bez obzira gde i kad begunci budu uhapšeni", poručio je Bramerc.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online