Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 24.11.2010.
09:50 >> 13:21h
Tanjug A

File uručio Cvetkoviću upitnik EK

Evropski komesar za proširenje Štefan File uručio je danas predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću upitnik Evropske komisije, čije popunjavanje je jedan od uslova za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU. Upitnik koji je File uručio vlastima Srbije sadrži 2.483 pitanja i potpitanja, razvrstanih u šest aneksa i 33 poglavlja.

File predaje "domaći zadatak" Cvetkoviću i Đeliću
 

File je uoči posete Beogradu izjavio Tanjugu da će Evropska komisija na osnovu odgovora steći uvid u spremnost Srbije za otpočinjanje pretpristupnih pregovora sa EU.
Komesar File je naglasio da on u Beograd ne dolazi samo da bi doneo više reformskog posla za građane i administraciju, nego da donesi "jasnu poruku nade".


Upitnik sadrži pitanja koja se odnose na apsolutno svaki segment društva u državi koja želi da postane članica EU, u ovom slučaju Srbija.

File u Vladi: Srbija na dobrom putu

Srpski premijer Mirko Cvetković izjavio je danas da će Srbija do kraja januara odgovoriti na upitnik Evopske komisije, a evropski komesar Štefan File je, uručujući premijeru taj dokument, ocenio da je Srbija "u dobroj poziciji" na putu ka EU.


"Naš cilj je da Srbija do kraja 2011. dobije status kandidata za članstvo u EU i da se odredi termin za početak pregovora", izjavio je premijer Cvetković.


Cvetković je najavio da će Vlada Srbije za deset do petnaest dana usvojiti akcioni plan odnosno strategiju odgovora na postavljena pitanja.


"Ozbiljno smo se pripremili i rad na odgovorima počinjemo danas, kada će biti održan i sastanak Saveta za evropske integracije", kazao je Cvetković.


"Srbija se nalazi u dobroj poziciji na putu ka EU", rekao je danas evropski komesar za proširenje Štefan File i dodao da puna saradnja sa Haškim tribunalom ostaje važan element u evropskim integracijama Srbije.


File je rekao i da je uručivanje upitnika značajan korak za Srbiju s obzirom da su članice EU pokazale jak interes za pristup Srbije, kao i zbog toga što će Upitnik srpskim vlastima i Srbiji dati šansu da sprovedu potrebne reforme.


File je ocenio i da je Srbija postigla napredak na polju regionale saradnje, kao i u borbi protiv korupcije organizoavanog kriminala i dodao da EU želi da vidi napredak na svim poljima smatrajući da je to u cilju dobrobiti građana Srbije.

Aneksi se odnose na političke kriterijume, među kojima su "demokratija i vladavina prava", "poštovanje ljudskih prava" i "regionalna pitanja i međunarodne obaveze", i privredne kriterijume, koji su "makroekonomski podaci", "socio-ekonomski podaci", "strukturalni indikatori", "sistem socijalne zaštite", "privredni i strukturalni razvoj i reforme" i "finansijsko tržište".


Poglavlja koja upitnik sadrži su "sloboda protoka roba", "sloboda kretanja radne snage", "osnivačko pravo i sloboda pružanja usluga", "slobodan protok kapitala", "javne nabavke", "kompanijsko zakonodavstvo", "zakon o intelektualnoj svojini", "politika konkurentnosti", "finansijske usluge", "informaciono društvo i mediji", "poljoprivredni i ruralni razvoj", "prehrambena bezbednost, veterinarska i fitosanitarna politika", "ribarstvo", "saobraćajna politika", "energetika" i "fiskalna politika".


Među poglavljima su i "ekonomska i monetarna politika", "statistike", "socijalna politika i zapošljavanje", "kompanijska i industrijska politika", "trans-evropske mreže", "regionalna politika i koordinacija strukturalnih instrumenata", "pravosuđe i osnovna prava", "pravosuđe, sloboda i bezbednost", "nauka i istraživanje", "obrazovanje i kultura", "zaštita okoline", "zaštita potrošača i zdravstvena zaštita", "carinska unija",
"spoljni odnosi", "spoljna, odbrambena i bezbednosna politika", "finansijska kontrola" i, na kraju, "finansijske i budžetske odredbe".


Upitnik sadrži i dva dodatna poglavlja, "institucije", koje se tiče broja glasova koje bi država dobila u Savetu EU, broja poslanika u Evropskom parlamentu i slično, i "ostalo", što je poglavlje u koje bi bila svrstana sva pitanja koja bi proistekla iz pregovora, ali koja ne bi mogla biti svrstana niti u jedno od ranijih poglavlja.


O ovim poglavljima se, međutim, ne pregovara, tako da ona ne sadrže nikakva pitanja.
Na osnovu odgovora na ovaj upitnik, Evropska komisija će izraditi mišljenje o aplikaciji Srbije za sticanje statusa kandidata, a ove podatke će kasnije koristi i u određivanju budućih kvota za Srbiju u okviru EU.


Kada Srbija bude odgovorila na pitanja i Upitnik vratila Evropskoj komisiji, u ovoj instituciji će započeti proces izrade mišljenja koji traje oko godinu dana.


U okviru ovog procesa, Komisija Srbiji može poslati i dodatna pitanja, ali i ekspertske misije koje će imati zadatak da utvrde stanje na terenu.


Evropski zvaničnici, uključujući i Filea, u dosadašnjim procenama su kao datum za okončanje rada na mišljenju iznosili drugu polovinu iduće godine.


Zemljama regiona je za sastavljanje odgovora bilo potrebno od tri do pet meseci, a potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evrointegracije Božidar Đelić očekuje da će Srbija odgovore imati do kraja prvog kvartala 2011. godine.


Ako se izuzmu neka pitanja koja će biti specifična za Srbiju, upitnik će u velikoj meri biti sličan onima koje su dobile zemlje u regionu, jer iako se upitnici za svaku zemlju rade posebno, veći deo tih dokumenta je isti ili sličan za sve.


Upitnik koji je svojevremeno pripreman za Hrvatsku imao je oko 4.500 pitanja, a za Crnu Goru 2.178, a za ostale je zemlje iz okruženja oko 4.000 pitanja.

Kacin: Važan trenutak

 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da današnje uručivanje Srbiji Upitnika Evropske komisije o kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji predstavlja važan trenutak u evropskim integracijama Srbije.


"Ovaj proces se sada usredsređuje na sprovođenje konkretnih reformi koje će doći u fokus davanjem adekvatnih i uverljivih odgovora na pitanja Komisije", istakao je Kacin.
Kako je danas saopšteno iz njegovog kabineta, Kacin, koji je u utorak uveče razgovarao sa glavnim tužiocem Tribunala Seržom Bramercom o njegovom predstojećem izveštaju o saradnji Srbije sa tim sudom, je rekao da su progres u dijalogu sa Kosovom i puna saradnja sa Tribunalom u Hagu osnovni preduslovi napretka Srbije u evrointegracijama.

On je podsetio da je to jasno istaknuto i u zaključcima Saveta Evropske unije od 25. oktobra.


Kako se navodi u saopštenju, Kacin je u utorak u Strazburu predsedavao sastankom izvestilaca za Srbiju u senci, kome su prisustovali predstavnici najvećih političkih grupa u EP.


Sastanak je protekao u pozitivnoj atmosferi u kojoj su kompromisni amandmani na nacrt rezolucije EP o Srbiji usaglašeni konsenzusom.


"Zahvaljujući postojanju čvrstog konsenzusa o evropskoj budućnosti Srbije, i uslovima koji Beograd mora ispuniti na tom putu, kompromisna rešenja su pronađena lako i brzo", izjavio je Kacin.


Prema njegovim rečima, sastanak je pokazao da je perspektiva članstva Srbije u EU jasna i opipljiva.


"Konstruktivnost predstavnika političkih grupa u EP oko nacrta rezolucije šalje pozitivan signal našim partnerima u Beogradu", istakao je Kacin.


S druge strane, Crna Gora će i zvanično postati zemlja-kandidat za članstvo u EU na decembarskom Samitu Unije.


To je izuzetno pozitivan i značajan trenutak za evropske integracije svih zemalja Zapadnog Balkana, koji treba da podstakne posebno Srbiju na sprovođenje svih koraka koji će omogućiti dalji napredak zemlje na putu ka EU, ocenio je Kacin.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.11.2010. 09:52
Necemo u Evropu!!!
Sreda 24.11.2010. 10:03
ako neko gleda seriju" lud, zbunjen,normalan" neko se prisjeti dine kad je polagao vozački i sve zaokružio pod "b" jer polaže za "b".da nebi ovi naši sve zaokružili pod"e" jer polažu za Eu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online