Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 23.11.2010.
14:44 >> 16:17h
Vestionline A

Jerusalimska Patrijaršija: Ne podržavamo Artemija

Eparhija raško-prizrenska je, povodom članka koji je objavljen u jučerašnjoj štampi "Artemiju stigla podrška iz Jerusalima" (Pravda, 22. nov. 2010.) izdala saopštenje da su predstavnici Jerusalimske patrijaršije kontaktirali Patrijaršiju Srpsku i da je preko Arhimandrita Makarija, jednog od najbližih Patrijarhovih saradnika, poručeno iz Lavre Sv. Save Osvećenog da je iguman manastira Evdokim užasnut vestima objavljenim u nekim srpskim medijma da je on, navodno, dao podršku raščinjenom Vladiki Artemiju.

Kako je preneo arhimandrit Makarije, Jerusalimska Patrijaršija i iguman Evdokim nastojaće u najskorijem roku da i zvanično demantuju podmetanja raskolnika: Vladika Artemije

Štaviše, kako poručuje Evdokim, reč je o najbezočnijim klevetama jer cela Jerusalimska patrijaršija saborno podržava Sveti Arhijerejski Sabor SPC, a iguman Evdokim nije davao nikakve izjave, pogotovo ne u korist raščinjenih klirika.

Informacija o navodnoj podršci iz ovog manastira došla je preko grčkih starokalendarskih krugova i Dejana Vilovskog, bivšeg sekretara Artemija, koji, kako se saznaje aktivno služi sa grčkim raskolnicima tzv. "starokalendarcima" iako je ne samo raščinjen nego i odlučen iz Saborne Pravoslavne Crkve. Kako je preneo arhimandrit Makarije, Jerusalimska Patrijaršija i iguman Evdokim nastojaće u najskorijem roku da i zvanično demantuju podmetanja raskolnika.

Bivši vladika samozvan se pojavio u ruskoj ambasadi

Povodom druge informacije koja se tiče posete monaha Artemija ruskom Ambasadoru Konuzinu, obaveštavamo javnost da je u ličnom telefonskom razgovoru Ambasador Ruske federacije potvrdio predstavniku Eparhije raško-prizrenske protosinđelu Savi Janjiću da se raščinjeni Vladika Artemije bez poziva pojavio juče u Ruskoj Ambasadi i da je bivšem Vladiki prenesen jasan stav Ruske Vlade da su crkvena pitanja u Srbiji unutrašnje pitanje SPC.

Aleksandar Konuzin

Povodom zloupotrebe imena Ruske Ambasade i imena Ambasadora Konuzina kao i lažnih vesti da Ruska Patrijaršija navodno podržava raskolnički pokret oko raščinjenog Vladike Artemija, očekuje se saopštenje Podvorja Moskovske Patrijaršije u Beogradu.

Mitropolit Amfilohije, Mjestobljustitelj Eparhije Raško-prizrenske, trenutno se nalazi u Kijevu na međupravoslavnom savetovanju gde će Ruskog Patrijarha Kirila i predstavnike ostalih Pomesnih pravoslavnih crkava upoznati sa zbivanjima u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.

''Pravda'': Artemiju stigla podrška iz Jerusalima

 

Prenosimo deo teksta objaljenog u dnevnom listu ''Pravda'' 22. novembra 2010. godine.

 

''Izgleda da raščinjeni vladika Artmije ipak nije sam ni u SPC ni u drugim pravoslavnim zemljama. Već je poznato da su u njegovu odbranu stali vladika banjalučki Jefrem, banatski Nikanor, kanadski Georgije, zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, ali i manje poznato to da ga podržava i vladika timočki Justin...

 

Artemiju, sada kao monahu, u Srbiji utiru put ka zatvoru, dok mu, popred podrške koju ima među vladikama u Srbiji, stižu i poruke podrške iz celog sveta.
Pred samoproglašenje raskola, Artemija je primio i sa njim razgovarao ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Konuzin.


Da je proglašeni raskol u SPC duhovno pogodio i izazvao reakciju i ostalih praoslavnih država, potvrđuje i poruka koja je Artemiju i njegovoj duhovnoj deci stigla iz Jerusalima, iz hrama Svetog Save Osvećenog, odakle poručuju da nijednog srpskog episkopa, tamo više neće primiti'', piše beogradski list ''Pravda''.

Koristimo priliku da obavestimo javnost da kritički proverava informacije koje se šire po neprofesionalnim medijima i anticrkvenim sajtovima od strane raščinjenog Vladike Artemija i njegovih pristalica. Sve informacije koje se tiču Eparhije Raško-prizrenske i zbivanja u njoj mogu se proveriti preko informativne službe Eparhije i drugih kanonskih tela naše Svete Crkve.

Sastanak Konuzina i patrijarha Irineja

 

Iz Kabineta Patrijarha srpskog patrijarha Irineja, saopšteno je da je, Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej primio je danas u zvaničnu posetu Njegovo Prevashodstvo ambasadora Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandra Vasiljeviča Konuzina, na njegov lični zahtev.

 

 

Patrijarh Irinej i Aleksandar Konuzin

Tom prilikom Ambasador je upoznao Njegovu Svetost sa sadržajem jučerašnjeg susreta sa monahom Artemijem i njegovom pratnjom u Ambasadi Rusije i izrazio svoje žaljenje što je došlo do nekorektne interpretacije pomenutog susreta, do koga je došlo na inicijativu monaha Artemija, a ne na zahtev Njegovog Prevashodstva.

 

Primivši nezvane goste, koje nije želeo da vrati sa praga, a koji su zloupotrebili dobrotu domaćina, i saslušavši ih, poručio im je da crkvena pitanja i problemi moraju da se rešavaju isključivo u Crkvi, a ne na ulici, kao i da on lično nije pozvan da rešava njihove probleme.

 

Sledeće o čemu je bilo reči jeste inicijativa Ruske Federacije koja je preko UNESKO-a odredila fond od dva miliona dolara za obnovu sedam objekata Srpske Pravoslavne Crkve koji se nalaze na listi prioriteta.

 

Takođe, gospodin Ambasador je izrazio želju da se dan praznovanja slovenske pismenosti i kulture, praznik svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija, 11/24. maja, koji je u prethodne tri godine bio pod pokroviteljstvom Ambasade Ruske Federacije, uz saradnju drugih ambasada slovenskih zemalja, podigne na još viši nivo i da uključi sve strukture kulturnog i javnog života Republike Srbije.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.11.2010. 14:48
?
Četvrtak 02.12.2010. 15:09
hvala nebesima sto naidjoh na tvoj komentar, nek su ti presvijetli putevi. Vec decenijama se molim i postim i jos nisam saznala ko je ustvari Bog. Evo kao da mi salje odgovor preko tebe, mozes li mi reci ko je Bog? Koliko dugo si trazio Boga i kako si ga nasao? Ili ti se jednostavno objavio buduci da si svetiji od svih? Pomozi nam svima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online