Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.11.2010.
03:33
S. Lalić - Vesti A

Blago iz 18. veka vraćeno u Krušedol

Arhijerejski tron i dva trona za mošti svetih despota Brankovića vraćeni su u manastir Krušedol, nakon detaljnje restauracije Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Kako ističe episkop sremski Vasilije, tronovi datiraju iz 18. veka koje su oslikali Dimitrije Bačević i Vasilije Ostojić a restauirali ih stručnjaci Matice srpske tokom 2006. i 2007. godine.

ČUVAR SRPSKE DUHOVNOSTI: Manastir Krušedol

Nakon toga ostali su u Galeriji Matice srpske tokom uređenja manastira Krušedol i njegove neposredne okoline povodom proslave pet vekova ove srpske duhovne gromade. Inače, ovo je prva restauracija tronova u poslednjih 300 godina, a njihovim vraćanjem u Krušedol, komletiran je barokni mobilijar glavnog hrama ovog manstira posvećen prazniku Blagoveštenja.


Tronovi su posle gotovo pet decenija vraćeni na svoje autentično mesto u manstir. Odatle su izmešteni 1960., kada je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture delimično restaurirao zidove manastira Krušedol. Međutim, kada su ti radovi okončani, tronovi su decenijama čekali na restauraciju. Raduje, da se vraćanjem tronova kompletirala manastirska riznica - reči su episkopa sremskog Vasilija.

Tronovi vraćeni posle pet decenija


- Manastir Krušedol obeležio je pet vekova postojanja, odnosno čuvanja bogate Srpske duhovnosti i kulture. Duhovni je svetionik i svedok svih stradanja kroz koje je prošao srpski narod na ovim prostorima a predstavlja zadužbinu Đorđa Brankovića - episkopa Maksima i njegove majke Angeline, koji manastir sagradiše od 1509. do 1512. godine - kaže episkop Vasilije.

Episkop sremski Vasilije u manastiru


Među 17 fruškogorskih manstira koji čine Srpski Atos, manastir Krušedol je najznačajniji srpski pravoslavni manastir iz prve polovine šesnaestog veka. On je dragocena riznica srpskog duhovnog, istorijskog i kulturnog blaga, mesto gde počivaju mošti svetih Brankovića, majke Angeline, svetog Maksima, despota Jovana i Stevana Brankovića, kazuje vladika Vasilije.

Kelije za monahinje


- Posle završene gradnje manastira majka Angelina je odlučila da u neposrednoj bilzini sagradi i prvi ženski manastir. Podigla je posebnu crkvicu, posvećenu svetom Sretenju gospodnjem i oko nje kelije za monahinje.


- Uz Brankoviće u priprati manastirske crkve sahranjeni su mnogi značajni i umni Srbi - partijarsi Aresnije treći Čarnojević i Arsenije četvri Jovanović Šakabenta, mitropoliti, poznate srpske vojvode, žena prvog srpskog knjaza, Miloša Obrenovića - knjeginja Ljubica, i prvi kralj obnovljene srpske države u devetnaestom veku Milan Obrenović - kaže episkop Vasilije.

Kaluđeri se vratili


- U velikoj seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem trećim 1690. godine Krušedol su napustili njegovi kaluđeri i otišli sa patrijarhom u Sentandreju, da bi se vratili posle osam godina. Od smrti partijarha Arsenija Trećeg do 1716. godine manastir postaje rezidencija mitropolita srpskih, mesto gde su se održavali crkvenonarodni sabori.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online