Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 22.11.2010.
19:48
Tanjug A

Drašković: Kosovo ne treba da bude srpski region

"Njima ja kažem: država mora da ima državnu vlast nad svakom svojom regijom, a država Srbija nema nikakvu vlast nad Kosovom već deset godina", rekao je Vuk Drašković na okruglom stolu o regionalizaciji i decentralizaciji Srbije, odgovarajući zašto Kosmet ne treba da bude predviđen kao region u Srbiji.

Vuk Drašković
"Mi ne možemo sada da unosimo jedan nerealni i iracionalni projekat da će Kosovo jednog dana da bude neka regija“, dodao je on.

"Nešto drugo ja tražim, i to naglas tražim, a to je da, u pregovorima sa Albancima pod pokroviteljstvom EU, što pre obezbedimo evropski status za srpski narod i naše religijsko, kulturno i duhovno nasleđe na Kosovu“, rekao je Drašković.

"To bi bila kombinacija ne-statusnog dela Ahtisarijevog plana i nekadašnjeg plana Z4 za bivšu Republiku Srpsku Krajinu, kojim bi se srpske opštine na Kosovu i Metohiji ekonomski, duhovno, kulturno i čvrsto vezale za državu Srbiju", zaključio je Vuk Drašković.

Mlađan Dinkić, ministar za ekonomiju i regionalni razvoj i predsednik Ujedinjenih regiona Srbije, smatra da se Ustav Srbije mora promeniti kako bi se sprovela regionalizacija, ali da u Ustavu ne treba da budu pobrojani regioni.  

"U Ustavu, po našem mišljenju, treba reći šta je nadležnost centralne države, a sve što ne piše u Ustavu je u nadležnosti regiona i reguliše se posebnim zakonima", objasnio je Dinkić.

Takođe, dodao je, ni eventualni sporovi oko teritorija regiona ne bi trebalo da se vode zbog ustavne materije. "Ako neka opština ne želi da bude u jednom nego u nekom drugom regionu, onda njeni građani na referendumu treba da donesu takvu odluku - Ustav ne treba opteretiti stvarima koje treba da budu materija zakona", precizirao je Dinkić.

Mlađan Dinkić

Prema njegovim rečima, ključ regionalizacije je da Vlada Srbije ne odlučuje koliko će novca pripasti nekom regionu nego da postoje izvorni prihodi. U Srbiji, naglasio je, trenutno 40 odsto od poreza na plate, koji je drugi po snazi poreski prihod, ide lokalnoj vlasti, dok 60 odsto ide u republičku kasu.

"Moj predlog je da se zakonom, kojim će se posle promene Ustava definisati fiskalna decentralizacija, donese propis da 90 odsto poreza na plate ide lokalnoj samoupravi i regionima, ali i da im se prebaci mnogo više ovlašćenja", rekao je Dinkić.

"Zašto je", upitao je, "Vojvođanima pripalo 50 odsto od privatizacije Naftne industrije Srbije, a Nišlijama pet odsto od privatizacije Duvanske industrije Niš? To je pitanje na koje nemate pametan odgovor, jer je sistem pogrešan i nepravedan".

"Sa ovolikim doseljavanjem stanovnika neće nam biti dovoljna tri mosta, vidite kakve su saobraćajne gužve: ne može se izdržati pritisak na radna mesta i na saobraćaj i to je proces koji će dovesti do problema u samom Beogradu", upozorio je Dinkić.

Ponedeljak 22.11.2010. 19:55
Само ви разводњавајте, како сте наставили да делите мудрост црно нам се пише!!! Београдски пашалук не гине, ако прође ова глупост са регионализацијом! Јер ако се свеки регион буде ослањао само на сопствене приходе (како је навео наш гитариста), рупа између Београда и других "будућих региона " Србије, биће само већа!!!
Ponedeljak 22.11.2010. 20:24
"Равногорац"??? ?
Utorak 23.11.2010. 02:13
Najsmesnije mi je kad vidim ove bilborde po Beogradu gde Dinkic & CO pisu "Zajedno samo jaci" - Ujedinjeni Regioni Srbije. Pazi ti koja je to logika! Podelice Srbiju na regione a onda ce nam prosipati pricu kako treba da se ujedinimo jer smo tako jaci! Pa sta ce nam odna regioni, evo sad samo ujedinjeni i jaci!? Ovde se vise ne zna ko je lud ali se znam da je narod najludji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online