Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 21.11.2010.
08:15
S. M. Tomić - Vesti A

Zemlju nam upropastile budale

"Ne sviđa mi se to što nam zemlja propada. Imamo demokratiju da izaberemo svoju budalu da nas upropasti. I zato idem pre svega iz ekonomskih razloga, jer ovo je najgora vlast u Srbiji ikada. Nisam ljubitelj globalizma, ali ne vidim perspektivu da u otadžbini makar pristojno živim", kaže za "Vesti" Marko Stajić, slikar iz Vranja koji je rešio da po svaku cenu emigrira iz Srbije.

Ovde vladaju zatvoreni krugovi: Marko Stajić

U Srbiji nikad nije bio dobar život za tvrde glave kao što su slikarske. Jer, slikanje nije posao, ono te obuzima, a živeti od prodaje slika na Balkanu nije nimalo idilično.

Slikar Marko Stajić je rođen u Vranju pre 32 godine, u Beogradu živi osam godina i kaže da je još na grbači roditelja.

Zato je rešio da na svaki način napusti otadžbinu i slikarsku sreću potraži u Italiji.


- Posle bombardovanja 1999. prvi put sam poželeo da odem iz zemlje.

Studirao sam na likovnoj akademiji u Prištini, što me je strašno deprimiralo. Fakultet se selio po Srbiji, od Leposavića do Varvarina kod Kruševca, pa u Zvečan. Slikali smo po improvizovanim halama, doživljavali svašta. I tako je meni pukao film i napustio sam studije.

Sutra čitajte treći deo teme: Švajcarsko grožđe berićetnije od srpskog

Rešio sam da odem u vojsku i skinem tu obavezu s vrata, posle toga sam se zaljubio i ljubav me odvela u Beograd, gde sam upisao industrijski dizajn. Ali slikanje mi nije dalo mira. Izlagao sam tu i tamo, prodam nešto i to kako se sam snađem jer su ovde krugovi zatvoreni - priča slikar.


Markov brat je 2003. dobio ponudu od komšije da ode u Italiju. Napustio je studije psihologije i uputio se u nepoznato, na crno. Komšija mu je ponudio smeštaj na mesec dana, a posle kako se snađe.


 

- Brat je radio svašta, uglavnom po magacinima i sad je uspeo da sredi papire. Posle sedam godina je prvi put bio u Beogradu, jer je napokon dočekao da ukinu vojni rok. Nema zalihe para, ali zaradi mesečno 1.500-2.000 evra, kupio je auto i živi onako kako ja mogu samo da sanjam. Spremam se da iduće godine odem kod njega kud puklo da puklo - rešen je Marko.


Roditelji podržavaju Marka da sreću potraži na Zapadu, jer tamo talenat još nešto vredi.


- Ne sviđa mi se to što nam zemlja propada. Imamo demokratiju da izaberemo svoju budalu da nas upropasti. I zato idem pre svega iz ekonomskih razloga, jer ovo je najgora vlast u Srbiji ikada. Nisam ljubitelj globalizma, ali ne vidim perspektivu da u otadžbini makar pristojno živim.

Sa petooktobarskom revolucijom smo se debelo prešli. Zemlja nam se rasprodaje, porodica se raspala. U Vranju ljudi primaju plate 10.000-15.000 dinara. Moja devojka ovde pristojno zarađuje jer radi kao menadžer za dizajn, ali se zaglavila sa kreditom za stan i auto, pa živi od 20.000 usred Beograda.

Na Zapadu se gleda šta i kako radiš i to je pošteno. Ali treba i tu sreće. A ja stvarno volim Srbiju, volim ovaj divlji Balkan, to je nešto čudno.

Bora Stanković iz Norveške


Jedan moj prijatelj je otišao u Norvešku 2002. godine kao azilant, ali nije izdržao. Trebalo je da tamo ostane pet godina i da ne izlazi iz zemlje. On je izdržao dve i vratio se u Srbiju. A Norveška je najbogatija zemlja Evrope. Nedavno sam je gledao na televiziji i setio se mog druga koji je pobegao u Srbiju. Vukla ga nostalgija. Ma svi Srbi su Bora Stanković.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.11.2010. 08:37
oni budale mi blesavi. igracemo kolce sa budalama jos dvadeset godina. i samo ce kec ostati da skace, vecina blesavih ce otici iz srbije a oni koji ostanu postace budale. znaci, nista se nece promeniti.
Nedelja 21.11.2010. 09:16
Dobro jutro! :) kad bi svi koji zele da odu iz zemlje to i uradili... jos malo pa ce dijaspora biti brojnija od matice! mislite o tome. . .
Nedelja 21.11.2010. 10:24
Ovo je najgora vlast u istoriji Srbije potpuno se slazem.Sve su unistili cega su se dohvatili:privredu,industriju(nijedna fabrika ne radi),vojsku,zdravstvo,obrazovanje,poljoprivredu,sport i sto je najgore cepaju drzavu i prave Beogradski pasaluk. A lopovluk i kriminal u vladi necu ni da pominjem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online