Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 19.11.2010.
15:39
Tanjug A

"I dalje smo samo Balkan"

"Ukoliko ne bude prevladan zamor od proširenja Evropske unije (EU), tiha proevropska većina na Zapadnom Balkanu lako bi mogla da postane utišana manjiina“, izjavio je u Londonu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić. Citirajući Zorana Đinđića, da svet ovaj region, kada pozitivno govori o njemu, naziva jugoistočna Evropa, a kada to ne čini "onda smo samo Balkan", Jeremić je zaključio da će Balkan najkasnije do 2020. trajno biti transformisan u jugoistočnu Evropu.

Vuk Jeremić: Jugoistočna Evropa postajemo 2020.

Jeremić je u četvrtak kasno uveče, na predavanju u prestižnoj Londonskoj školi ekonomije, ponovio da je Srbija apsolutno posvećena članstvu u EU, kao strateškom cilju. On je, međutim upozorio da će zamor od proširenja EU, ako ne bude prevladan, za direktnu posledicu na Zapadnom Balkanu imati zamor od pristupanja.

Govoreći o Kosovu, Jeremić je rekao da bi dijalog trebalo da počne što pre i to manje kontraverznim pitanjima, da bi se postepeno prešlo na delikatnije teme. Ministar je još jednom ponovio da Srbija neće priznati Kosovo, ni eksplicitno, niti implicitno, ali je poručio da je dijalog jedini put ka miru.

Jeremić je najavio da će Beograd u dijalogu biti otvoren i pošten, dajući kreativne predloge koji bi mogli da proizvedu kompromis prihvatljiv svim stranama.

"Nećemo unapred odbaciti ni jedan ishod, ali ni prihvatiti diktat“, precizirao je Jeremić i objasnio da tvrdoglavost i insistiranje na jednostranim odlukama neće dati rezultat.

Dve trećine sveta ne priznaju nezavisnost Kosova, podsetio je Jeremić, dok trećina sveta pokušava ostale da ubedi da je priznaju, "ali bez mnogo uspeha".

Govoreći o pomirenju, Jeremić je ocenio da Srbija, Hrvatska i BiH u tom procesu imaju posebne obaveze i naglasio da za Beograd to nije samo politički prioritet, već strateški i moralni imperativ.

"Ne možemo vratiti sat unazad, ali možemo odati poštu žrtvama i izraziti žaljenje porodicama", rekao je Jeremić, pozivajući se na posete predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru i Srebrenici, kao i na usvajanje u Skupštini Srbije Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici.

Citirajući pokojnog Zorana Đinđića, da svet ovaj region, kada pozitivno govori o njemu, naziva jugoistočna Evropa, a kada to ne čini "onda smo samo Balkan", Jeremić je zaključio da će Balkan najkasnije do 2020. trajno biti transformisan u jugoistočnu Evropu. 

POVEZANE VESTI

Petak 19.11.2010. 15:45
rekli su ti DS mentori da citiras djindjica. pa, ne pravi nas ludim ako si ti sasav. znamo da te spremaju za predsednika. moraces da se strpis. prvo da svi iz te banditske koalicije cujete poruku sa ulica i trgova cele srbije. nece vas. uzeli ste nam deset godina zivota. nece vam ici bas kako mislite da moze.
Petak 19.11.2010. 15:43
Ako neko iz njegovog kabineta čita vesti-online, neka klikne na anketu sa desne strane i vidi rezultat. Taj zamor od pristupanja je uveliko nastupio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online