Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 19.11.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Prištini važniji izbori od dijaloga

Predstojeći izbori ne bi smeli da budu Albancima izgovor za odlaganje početka dijaloga sa Beogradom, kaže za "Vesti" ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bodganović.

Goran Bogdanović


Kada će pregovori sa Prištinom početi i da li ćete Vi biti deo pregovaračkog tima?


- Spremni smo da koliko sutra počnemo sa razgovorima. Činjenica je da Albanci nisu spremni, ali izgovor ne smeju da budu predstojeći izbori. Za nas nema dileme. Ne želimo da se teme nagomilavaju, već želimo da rešavamo probleme. Kada je reč o mom učešću, ideja je da se za rešavanje konkretnih problema angažuju eksperti, a ne političari. Da pregovori o određenoj temi budu na stručnom nivou.

Euleks je odbio da vam obezbedi pratnju prilikom posete Kosmetu?


- Razgovarali smo na tu temu, i mogu da kažem da to nisu bili nimalo prijatni razgovori. Realnost je da ne postoji sloboda kretanja za sve. Argumet Euleksa je da nije u njihovoj nadležnosti da odlučuju o posetama već na kosovskim institucijama i Međunarodnoj civilnoj kancelariji na čijem je čelu Piter Fejt. Euleks je samo tu posrednik, koji im prosleđuje zahteve.

Da li ste Vi lično zadovoljni radom misije EU na Kosovu?


- Imam niz primedaba na rad Euleksa, ali imam i pohvale. Za nas je bitno da se ta misija ponaša statusno neutralno. Onoga trenutka kada se bude svrtstala na drugu stranu, neće nas imati više kao partnera. Euleks zasad balansira između dve strane, a sa druge ima ogromne pritiske prištinskih institucija i međunarodne kancelarije oko raznih tema, kao što je pitanje carine i suda.

Vlada Srbije je rekla da se nisu stekli uslovi da Srbi učestvuju na kosovskim izvorima, ali na Jedinstvenoj srpskoj listi su predstvanici skoro svih političkih partija iz Srbije?


- Ono što je tome prethodilo jeste serija razgovora sa predstavnicima Srba i južno i severno od Ibra. Za odluku koju smo doneli, smatramo najboljom preporukom za Srbe i Srbiju. To ni slučajno ne znači da mi na taj način podržavamo učešće Srba na kosovskim izborima, a ni da smo im zabranili tako nešto. Srbi koji žive južno od Ibra su u izuzetno teškoj situaciji, i možda je njihovo razmišljanje pragmatičan stav. Da li na tim izbornim listama ima ljudi koji su članovi vladajućih partija u Srbiji, to ne znam, jer nisam video ni listu, ni imena.
 

Struja greškom isečena


Kako komentarišete to što je u Čaglavici isečena struja ambulanti, KiM radiju, biblioteci...


- Razgovarao sam sa ljudima iz Čaglavice, i koliko su mi oni objasnili reč je o zabuni, jer oni redovno polaćaju račune. Preneli su mi da je struja greškom isečena, kao i da je isti dan puštena. Da li je to još jedan vid pritiska i demonstriranja sile - ne znam.

POVEZANE VESTI

Petak 19.11.2010. 12:05
tebe u zatvor. pa, da razmislimo. inace ti si jedna obicna lopuza i baraba.
Petak 19.11.2010. 14:10
@Milan47 idi kući i štrikaj promaju,meni se čini da bi ti malo krao i ubijao? ha
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online