Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.11.2009.
12:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Kršenje zakona: 1 ministar - 3 fotelje

Agencija za borbu protiv korupcije dala rok do 1. januara da se ukinu duple i trostruke funkcije. Hoće li država imati snage da zaista dosledno primeni Zakon o sprečavanju sukoba interesa? Dosadašnja rešenja završavala su se na javnoj opomeni...

Samo po dve funkcije: Petar Škundrić i Ivica Dačić

Stezanje kaiševa za koje se Vlada Srbije zvanično zalaže navešće državu da konačno počne da primenjuje zakone koje je sama donela, ali i uspešno ignorisala poslednjih godina. Jedan od tih propisa jeste i Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Skupštinsko telo koje je dosad jedino o tome donosilo sud bilo je, kako to stručnjaci vole da kažu, "bezubo". Ono je donosilo rešenja koja se završavaju na javnoj opomeni i - nikom ništa.

Sa formiranjem Agencije za borbu protiv korupcije u sistemu su se pojavili i "zubi", pa će tako prekršioci zakona moći da budu novčano kažnjavani i smenjivani. U tom duhu je Agencija naložila svim poslanicima, ministrima, gradonačelnicima i drugim državnim funkcionerima da se do 1. januara 2010. godine opredele za jednu od funkcija koje obavljaju.

POLITIKA VAŽNIJA OD ZAKONA: Vladimir Goati

Predsednik "Transparentnost Srbija" Vladimir Goati upozorava da je Vlada Srbije svesno ušla u kršenje zakona, kao i u slučaju kada je ministarka pravde Snežana Malović istovremeno bila potpredsednik Republičke izborne komisije. Tada je Vlada poslušala mišljenje Odbora, ali je činjenica da stalno ulazi u iste situacije posledica sistemskih loših rešenja koja, kako kaže Goati, omogućavaju ljudima na funkcijama da ignorišu upozorenja stručnjaka, mišljenje javnosti i rade šta hoće samo ako imaju dozvolu šefa partije.

- Politička volja da se bori protiv korupcije mora da se manifestuje političkom akcijom i ako Vlada zaista hoće da se bori protiv korupcije, onda mora da se ponaša po zakonima. Sukob interesa i povezane ličnosti su jedna od pretpostavki korupcije i ako Vlada ne povuče ministra iz NIS-a, pokazaće da su joj važniji članovi koalicije nego poštovanje zakona - upozorava Vladimir Goati.


Ništa od uštede

 

Zakon bi morao da se poštuje, ali treba imati u vidu da to što Šutanovac, Dačić, Škundrić ili bilo koji drugi ministar neće biti u upravnim odborima, ne znači nikakvu uštedu za državnu kasu. Naime, ako, ili kada bi oni podneli najavljene ostavke, na njihova mesta bi Vlada morala da angažuje nekog drugog činovnika koji će primati istu platu. To će u praksi samo značiti da jedan ministar više neće platu primati na dva, tri ili četiri mesta, ali će se birokratski aparat uvećati i troškovi ostati isti, ili čak malo veći.

Kako bi se ostavio koliko toliko povoljan utisak u javnosti, ministar odbrane Dragan Šutanovac je najavio da će podneti ostavku u upravi Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, baš kao i ministar policije Ivica Dačić. Kako je najavio Dačić, bilo bi dobro da se izradi uputstvo kako bi najviši državni zvaničnici znali šta smeju, a šta ne bi smeli da čine.

Međutim, takvo uputstvo je u suštini nepotrebno, budući da je Zakon o sprečavanju sukoba interesa jasan. U njemu jasno stoji da izabrani funkcioneri ne smeju biti istovremeno i direktori preduzeća, članovi upravnih odbora i slično. Tako će i Dušan Bajatović (SPS) morati uskoro da se odluči da li želi da postane poslanik ili direktor "Srbijagasa". To važi i za gradonačelnike i poslanike i ministre.


Nabrajanje bi išlo u nedogled, s obzirom na to da je Odbor procenio da je u Srbiji duplirano približno 10.000 funkcija.


Poslednji u nizu koji se našao na udaru je ministar energetike petar Škundrić, koji istovremno obavlja i funkciju predsednika Skupštine akcionara Naftne industrije Srbije.


- Vlada me je imenovala za predstavnika srpske strane u Skupštini akcionara NIS-a. Odbor za rešavanje sukoba interesa pokrenuo je postupak za odlučivanje o tome da li sam povredio Zakon o sprečavanju sukoba interesa i nije doneo konačnu odluku, a mediji su me već proglasili krivim. Sa "Gaspromnjeftom" dogovoreno je da u prvoj godini predsednik skupštine bude predstavnik srpske strane. Predsednik Skupštine akcionara se menja na svakih godinu dana i to tako što je jedanput na ovom mestu ruski predstavnik, a potom srpski - zaključio je Škundrić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online