Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.11.2010.
10:07 >> 15:18h
Tanjug A

Tlo pod Kraljevom se ne smiruje

Aparati republičkog Seizmološkog zavoda registrovali su noćas u regionu Kraljeva slabiji zemljotres magnitude 1,8 po Rihteru. Kako je objavljeno na sajtu Zavoda, potres se dogodio 53 minuta posle ponoći.

346 zemljotresa potreslo Kraljevo

Posle glavnog udara, koji je region Kraljeva pogodio 3. novembra u 01 čas i 56 minuta, a čija je magnituda iznosila 5,4 stepeni Rihterove skale, registrovana je serija naknadnih potresa. Magnitude ovih zemljotresa bile su u rasponu od 1,0 do 4,4 jedinica Rihterove skale. Do juče popodne registrovano je 348 zemljotresa u istom epicentralnom području, navodi se na sajtu RSZ.

Drugostepena komisija za ocenu štete od zmeljotresa do sinoć je pregledala 200 nebezbednih objekata u Kraljevu, uglavnom individualnih kuća i ocenila da 56 treba srušiti. Prvostepena komisija obišla je do sada 10.890 objekata i 1.479 proglasila nebezbednim za život, saopšteno je na sastanku Štaba za vanredne situacije.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović saopštio je da su se mnoge lokalne samouprave odazvale njegovom apelu i pripremile komisije za procenu štete, ali da još nije spreman dovoljan broj komisija. On je istakao da značaj efikasne procene štete za nastavak sanacije šteta koje je naneo zemljotres 3. novembra.

Karađorđevići u Kraljevu

 

Svet zna gde je Beograd, ali je važno da svi promovišemo da je pomoć potrebna Kraljevu, rekao je tokom posete ovog gradu pogođenom zemljotresom princ Aleksandar Karađorđević koji je sa suprugom Katarinom i članovima udrženja Kraljivina Srbija doneo humanitarnu pomoć.


"Pomoć stiže, ali treba da je bude još više, jer dolazi zima, a u našoj zemlji ona ume da bude jako hladna i zbog toga sam jako zabrinut", rekao je princ Aleksandar.


Bračni par Karađorđević sastao se gradonačelnikom Kraljeva Ljubišom Simovićem, a zatim su posetili crkvu svete Trojice koja je u zemljotresu teško oštećena, kao i zgradu Gimnazije.


Posetili su i Zdravstveni centar kojem su, preko Crvenog krsta Grčke i Šumadija Lek-Alapis grupe, obezbedili pomoć u posteljini, ćebadima, higijenskom materijalu.


"Ljudi u Srbiji će, kad dođu novi problemi, zaboraviti na ovaj. Kraljevo će biti stari problem", upozorila je princeza Katarina.


Bračni par Karađorđević tražili su i dobili od gradonačelnika listu sa prioritetima koju su gradske vlasti sačinile kako bi potencijalnim donatorima skrenuli pažnju na ono što je gradu i građanima najpotrebnije.

"Potrebno je da što pre dobijemo projekciju ukupne štete da bi vlada Srbije mogla da sagleda svoje budžetske mogućnosti i stepen pomoći koju će moći da pruži građanima u sanaciji objekata. Pored toga, neko stručan mora da proceni vrednost štete koju je neko domaćinstvo pretrpelo i koje su njegove objektivne potrebe za sanaciju", rekao je Simović.

Na sastanku Štaba za vanredne situacije naglašeno je da će prioritet imati socijalno ugrožena domaćinstva, kao što su ona sa više dece i starim i iznemoglim osobama.

Crnogorci pomažu Kraljevu

 

Crnogorska opština Kotor uplatila je 3.000 evra kao interventnu pomoć Kraljevu radi saniranja posledica nedavnog zemljotresa. Za pomoć porodicama čije su kuće oštećene ili porušene pomoć je, takođe, uputio Rotari klub iz Budve, čiji su članovi za tu namenu izdvojili 1.000 evra.


Ovo prilika da članovi Rotari kluba Budve pokažu zahvalnost građanima Kraljeva koji su, nakon zemljotresa u Crnoj Gori 1979. godine, godinama pomagali obnovu crnogorskog primorja, saopštio je tag klub.

 

Opština Budva je kao pomoć građanima Kraljeva u cilju saniranja posledica zemljotresa izdvojila 20.000 evra, a iznos će biti uplaćen na žiro račun grada Kraljeva, saopšteno je danas iz kabineta predsednika opštine Budva Rajka Kuljače.


Kako je navedeno, sredstva će biti izdvojena iz budžetske rezerve.

Sreda 17.11.2010. 10:14
pod hitno zabraniti politicarima da obilaze kraljevo i okolinu. svaka njihova poseta je prava katastrofa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online