Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.11.2010.
12:33
Đ. Barović - Vesti A

Srpske sudije na raportu kod Bramerca?

Većina medija u Srbiji je izbegla da spomene da se prilikom posete Beogradu, glavni haški tužilac Serž Bramerc sasvim neočekivano sreo i sa Dragoljubom Albijanićem, predsednikom Višeg osnovnog suda u Beogradu. Albijanić je, po mnogima, ključna ličnost koja će odlučiti o daljoj sudbini procesa protiv navodnih jataka generala Ratka Mladića.

Da podsetimo, izricanje presude desetorici optuženih "jataka" odloženo zbog zahteva za izuzećem sudija Osnovnog suda u Beogradu. "Vesti" su ranije već pisale da je to učinjeno na skandalozan način, sat vremena pred čitanje presude za koju je "procurelo" da je oslobađajuća. Sve to desilo se samo par dana pred Bramercovu posetu "zemlji koja čini sve da uhapsi preostale haške optuženike".

Serž Bramerc sa Vladimirom Vukčevićem i njegovim saradnicima


Upravo je Albijanić "dolio ulje na vatru" odbacujući zahtev Prvog osnovnog tužilaštva za izuzećem predsednice Prvog osnovnog suda Tanje Šobat.


Portparol Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić, demantovala je za "Vesti" da je tema razgovora između Bramerca i Albijanića imala veze sa presudom Mladićevim jatacima.
 

Traže ga i van Srbije


Nemački nedeljnik "ŠTERN" piše da se "potraga za Ratkom Mladićem, po Haškom tribunalu, ne ograničava više samo na Srbiju već se širi i na druge zemlje".

 

Švajcarska televizija (SF) takođe citira taj deo Bramercove izjave u Beogradu, a ciriški dnevnik "Tages cajtung" prenosi iz beogradske štampe izjavu bivšeg jataka da se Mladić sklonio u Rusiju.

- Isključivo je bilo reči o funkcionisanju Odeljenja za ratne zločine Višeg suda i Apelacionog suda. Ni jednom rečenicom nisu spominjani Mladić i Hadžić ili njihovi jataci, rekla je Ristićeva.


Ona je negirala i da je Albijanić trpeo političke pritiske kod donošenja odluke o izuzeću predsednice Prvog osnovnog suda u Beogradu.


- On ne ide ni na kakve raporte niti ispunjava tuđe zahteve, već svaku odluku donosi isključivo na osnovu zakona. Na njega nije vršen bilo kakav pritisak - kaže Ristićeva.
 

Nekadašnji sudija, a sada advokat, Božo Prelević ne spori mogućnost da je Bramerc zatražio od Albijanića sve detalje oko procesa i presude Mladićevim jatacima.


- Ne znam o čemu su razgovarali, ali mi je logično da se Bramerc interesovao za osnov oslobađajuće presude jatacima. Ubeđen sam u to da on nije želeo da se meša u odluke pravosudnih organa u Srbiji, jer i u Belgiji odakle je, i u Haškom tribunalu, sudije valjda presuđuju na osnovu dokaza, a ne političkih pritisaka - kaže Prelević.

I dalje čekaju presudu


Ratko Vučetić, jedan od desetoro navodnih Mladićevih jataka, kaže da svi optuženi već 12 dana strpljivo čekaju ispred sudnice u Palati pravde, da li će im biti pročitana presuda.


- Nemam nikavu sumnju da je Bramerc lupao packe neposlušnim sudijama, pa se plašim da će i ova presuda možda biti preinačena. Jer, ovde se ne radi ni o pravu ni o pravdi, već o sprovođenju sile - zaključuje Vučetić.

On dodaje da skandal oko presude Mladićevim jatacima pokazuje da je reforma srpskog pravosuđa doživela potpuni fijasko.


- Dok sam ja govorio da ovakva reforma ne valja, prozivali su me da sam plaćenik kriminalaca i tajkuna. Kad su im to isto rekli iz Evropske komisije, oni su se "zahvalili na primedbama".

S druge strane, isti ti ljudi iz tužilaštva su pisali optužnicu protiv Ejupa Ganića, kojoj su se u Londonu svi smejali, ali je za našu zemlju oslobađajuća presuda bila "legitimna". Međutim, kad sudija iz Beograda donese sličnu presudu, onda ga treba razapeti na krst što nije presudio kako državi odgovara - zaključuje Prelević.


On dodaje da "ukoliko će sudije ubuduće da se drže političkih odluka, a ne zakona", ne vidi zbog čega ih onda vlast ne zameni sa PR stručnjacima ili članovima iz redova svojih stranaka.


- Na taj način nijedna sudska odluka neće biti sporna s pozicije vlasti - naglašava Prelević.
 

Loša poruka


- Ukoliko je presuda sudije Dejana Garića protiv Mladićevih jataka loša, onda neka tog sudiju razreše dužnosti. Ali, ako je ona utemeljena u zakonu, to ne sme biti razlog za represalije bilo kakve vrste, jer se šalje više nego jasna poruka ostalim sudijama da ne treba da sude na osnovu činjenice, već volje političke većine - zaključuje Božo Prelević.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.11.2010. 14:03
zna zna bramec dovoljno,a i tako nam i treba kad neznamo voditi pravosudje........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online