Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 16.11.2010.
23:18
Tanjug A

File: Proširenje je od interesa i za EU i za Balkan

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je večeras u Briselu da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan od interesa za EU, jer se na taj način ojačavaju mir i stabilnost u čitavoj Evropi.

Proces proširenja pomaže nam da bolje ostvarimo sopstvene političke ciljeve: Štefan File



"Od strateškog je interesa za EU da proces proširenja unapredi na osnovu dogovorenih principa i uslova, kao i na osnovu obnovljenog konsenzusa o proširenju", izjavio je večeras File.


On treba da poseti Beograd 24. novembra da bi srpskim vlastima predao upitnik na osnovu kojeg Evropska komisija treba da donese mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.


Govoreći na konferenciji "Balkan je u srcu Evrope", koju je u Evropskom parlamentu organizovala poslanička grupa Evropske narodne partije, File je istakao da evropska politika proširenja pokazuje da se ozbiljni izazovi u evropskom susedstvu mogu pretvoriti u mogućnosti za bezbedniju i prosperitetniju Evropu.


"Proces proširenja pomaže nam da bolje ostvarimo sopstvene političke ciljeve u čitavom nizu domena koji su ključni za privredni oporavak i održivi razvoj", dodao je on.


Komesar je naglasio i da se proširenjem povećava uticaj EU na svetskoj sceni i da se time omogućava Uniji da se suoči sa izazovima koje predstavlja promenjlivi, multi-polarni svet.


File je rekao i da su izazovi sa kojima se države regiona Zapadnog Balkana suočavaju na svom putu ka članstu u EU veoma jasni i da je za ostvarivanje ovog cilja neophodno preduzeti teške političke, privredne, pravosudne i insitucionalne reforme kako bi se ostvarili kopenhaški kriterijumi.


"Izazovi sa kojima se suočava EU su pođednako jasni.Moramo poštovati svoja obećanja i biti spremni da prihvatimo nove države članice kada ovi kriterijumi budu ispunjeni", dodao je on.


"Samo ukoliko su obe strane sto odsto kredibilne, možemo prevazići izazove koji se pred nama nalaze i, što je pođednako važno, pomoći svojim partnerima da prevaziđu svoje", rekao je File.


On je naglasio da je tokom poslednje godine uočen značajan napredak na putu ka članstvu u EU u svim državama koje teže evropskim integracijama - od vizne liberalizacije, preko ustavnih reformi do sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dobijanja statusa kandidata i otvaranja pregovora o članstvu.


File je istakao da je regionalna saradnja suštinski element procesa evropskih integracija i da ona ne bi smela biti podrivena razlikama po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.


"Nakon rezolucije Generalne skupštine UN, EU će pomoći u dijalogu Beograda i Prištine u cilju unapređivanja saradnje, da bi se postigao napredak ka EU i poboljšao život stanovništva", dodao je on.


"Ovo je važna prilika, ne samo za bilateralne odnose, već i za region i regionalnu saradnju u celini", rekao je File.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.11.2010. 23:33
da je bio referendum. za ili protiv EU. ne bi teglio upitnike kao mazga.
Utorak 16.11.2010. 23:32
Pokazuje File:"Ovako smo vas stisnuli i davimo vas,davimo...sve dok vas ne bude toliko da svi stanete ispod jedne sljive!"...I veli File jos:"Proces proširenja pomaže NAM da bolje ostvarimo SOPSTVENE političke CILJEVE u čitavom nizu domena koji su ključni za privredni oporavak i održivi RAZVOJ"...Pametnima je i ovo dovoljno da shvate.Glupima mozete i da crtate i da ih tucete po glavi,uzalud...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online