Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 16.11.2010.
19:39
Tanjug A

Maja Žeželj se uspešno oporavlja

Voditeljka Radio-televizije Srbije Maja Žeželj uspešno se oporavlja nakon 29 dana dramatične borbe sa endotoksičkim šokom i sa intenzivne nege prebačena je na standardno odeljenje radi daljeg lečenja, saopštila je danas njena porodica.

Pobedila bolest: Maja Žeželj


Pobedu nad bolešću omogućio je izuzetan tim lekara Urgentnog centra i Kliničko-bolničkog centra Beograd. Njihova stručnost, požrtvovanje, posvećenost poslu i istrajnost da minimalne Majine šanse pretvore u trijumf, zaslužuju poštovanje i zahvalnost, navela je porodica Žeželj.

Endotoksički (septički) šok je ozbiljno medicinsko stanje koje nastaje kada mikroorganizmi uđu u krvotok što izaziva infekciju i sepsu. Šok može da izazove sindrom višestruke disfunkcije organa (tj. otkazivanja više organa) i smrt.

 

Njegove najčešće žrtve su deca, osobe sa slabim imunitetom i starije osobe, pošto njihov imuni sistem ne može da se bori sa infekcijom kao kod zdravih odraslih osoba.

 

Stopa smrtnosti od endotoksičkog šoka je oko 50 odsto.

"Maja jeste pobedila posledice bolesti, ali su srpski lekari nadjačali njen uzrok", dodaje se u saopštenju. Novinari i građani nedeljama nisu znali šta je se dešava sa Majom, s obzirom da lekari nisu davali informacije, a tek kasnije se oglasila porodica koja je potvrdila da je Maja u teškom stanju i zahvalila svima na velikoj podršci.

Građani su se udružili na Fejsbuku, a oni najpožrtvovaniji su davali krv za Maju, jer se "pročulo" da joj je potrebna krv. Inače, to, kako se sada pokazalo, nije bila netačna informacija, jer je Maja pretrpela endotoksični šok što znači trovanje krvi.


Porodica Žeželj zahvalila se, pre svega, nepoznatim osobama koje su se imenom i prezimenom upisale da joj pomognu i izrazila nadu da će mnogi od njih 240.000 biti spremni da pomognu i drugim ljudima u nevolji.


"Zahvaljujemo svima koji su poštovali našu prethodnu molbu da se Maji i porodici obezbedi mir. Sada, posle njene životne bitke, apsolutni mir zarad njenog konačnog i potpunog oporavka i dalje je neophodan", ističe se u saopštenju porodice Žeželj.

Inače, Maja Žeželj se od 21.oktobra nalazi se na intenzivnoj nezi Urgentnog centra nakon što je kolabirala na poslu.

Utorak 16.11.2010. 23:35
Brz i uspesan oporavak ti zelim,Majo!
Sreda 17.11.2010. 08:53
Biće nam drago da ponovo gledamo tvoje lepo lice na TV ekranu. Želim ti sve najbolje u životu. Brzo nam se oporavi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online