Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.11.2010.
06:12
D. Janojlić - Vesti A

Kad mlada zaplače na venčanju

Minulo je više od dve i po decenije od kako je Žarko Talijan počeo da radi kao matičar u Azanji. Talijan nam je ispričao ovu zanimljivu dogodovštinu: "Bilo je to skoro na početku mog radnog veka. Matičar Žila Jelić me pozvao da pomognem oko nekog venčanja. Mlada je bila iz Azanje, a mladoženja negde iz Vojvodine. Cela poenta je bila u tome da se venčanje brzo obavi, mladenci uzmu papir i odu. U jednom trenutku primetio sam da mlada plače..."

Venčava i pod šatorom: Žarko Talijan

- Priđem starijem kolegi i kažem: Čika Žile, plače mlada! "Ajde da završimo posao, valjda vidiš da plače od sreće", ućutkivao me. Ma kakva sreća, istinski plače - bio sam ludo uporan.

Ali, njen otac se okrete meni, ispreči se pa podviknu: "Šta se ti mešaš, Žila je ovde glavni, nisi ti!" Ma, ljudi, plače mlada! - ne odustajem ja. A šta je bilo? Mlada neće da uzme muževljevo prezime. Mladoženja, mladin otac i ostali navalili, mora pa mora. Na kraju pristala je. Rodila je troje dece.

Sve manje svadbi


- Sve je manje svadbenih veselja. Evo, pre dve nedelje, posle mnogo godina, prvi put smo u Azanji imali dva venčanja u jednom danu. U prošlosti je toga bilo mnogo više. Na primer, 1913. godine bilo je čak 29 venčanja u toku jednog dana - kaže Talijan.

U sećanju mu je i nesvakidašnji zahtev jednog mladoženje.
- Došao je sa svojom izabranicom da zakaže venčanje - priča Žarko.


- To bi, po svim pravilima, trebalo da bude rutinski posao. Ali, nije uvek tako. Uzeo sam i od njega i buduće mlade podatke koje zakon propisuje za sam čin venčanja.


Mladoženja je stidljivo pogledao u nevestu, a potom kazao kako se njegova molba odnosi na to da prilikom venčanja, kad budem iznosio zakonom propisane podatke, izostavim ime njegove majke.


- Kako da ti ne spomenem majku? Ona te rodila i ovo je najsrećniji trenutak svake majke, pa i tvoje. "Neke majke - da, ali moje - ne", bio je kategoričan. Problem je bio u tome što su se njegovi roditelji razveli i što je rastao bez majke. Međutim, nisam mogao da mu sasvim izađem u susret.


Azanjski matičar napominje da su se poslednjih godina znatno izmenili neki lepi običaji prilikom venčanja. Taj čin u prošlosti odvijao se u crkvi. Novi Zakon o braku i porodičnim odnosima dopušta matičaru da mladencima "ide na noge". Tako se danas brakovi zaključuju i u restoranima, pod šatorom ili u kući mladoženje.

 

Deci strana imena


Matičar Talijan skreće pažnju na imena koja roditelji danas daju svojoj deci. Tako primećuje:


- Ovde, u Azanji, je 1962. rođen jedan Selevčanin. Zvao se Žika. On je kasnije iz njemu znanih razloga promenio ime. Danas se zove Nikolaus Mario Georgije Žika. Preinačio je i prezime u Keri.

 

I drugi uzimaju tuđa imena, pa danas u Azanji imamo Rikarda, Roberta, Angela… Evo, pre neki dan jedan veseli deda mi nudi piće. "Popi, valja se, dobio sam unuka." A kako ti se zove unuk? - upitah ga. "Marsel, Marsel se zove."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online