Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.11.2010.
05:47
D. Marković - Vestionline A

Podoficir vešto barata dletom

Za razliku od brojnih kolega koje nikako ne mogu da se priviknu na dane bez obaveza, Radomir Milošević iz Kraljeva, penzionisani podoficir vezista Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije, ne zna gde će pre od posla. Tokom nedelje u nekoliko banaka radi na obezbeđenju, jer valja školovati dve ćerke na beogradskim fakultetima. Ono malo slobodnog vremena što mu preostane, lati se dleta i drveta i radi prelepe duboreze.

Ovo su moji prvi radovi: Ikonostas, Svetog Jovana, svoje krsne slave

Sve je počelo pre dve godine, kada se tragom oglasa na lokalnoj televiziji upisao na besplatni duborezački kurs pri Duhovnom centru "Vladika Nikolaj Velimirović". Danas veli da "nikada neće zaboraviti prve udarce dletom i čekićem u lipovo drvo".


- U tom trenutku sam našao sebe! Osetio sam da je duborezačka radionica u Duhovnom centru moja kuća, a još kao dete sam u svom rodnom selu Svojdrug kod Bajine Bašte, perorezom pravio razne stvarčice od drveta i igrao se njima. Moje selo je prelepo, na samo dva kilometra od Drine.

Tu sam rođen sa umetničkim talentom, ali sam rano ostao bez roditelja. Tek sada, posle toliko godina ispunila mi se želja, priča nam Rade sa nadimkom Miloške, po kome ga prepoznaju svi rođaci i prijatelji.

Kolege


Rade Milošević je već trojicu svojih kolega vojnih penzionera odveo u duborezačku radionicu Duhovnog centra u Kraljevu.
Jedan od njih je penzionisani pukovnik i već je sinu i snajki za svadbu poklonio svoj predivan ram od drveta - kaže Rade.

Radomir Milošević

Nekadašnji vazduhoplovac vezista na aerodromu "Lađevci", objašnjava nam kako ,"drvo ima dušu" i kako prosto pomaže doborescu da ispravi greške tokom rada.


- Miris drveta je čarolija koja opija svakog duboresca. Međutim, drvo ume i da se naljuti. Ukoliko preteram sa obradom na jednom mestu, ili je alatka tupa, osetim jak miris i tada znam - ljuto je na mene, jer sam preterao - tvrdi on.


Očigledno je presrećan dok nam u svom stanu pokazuje duboreze, prosto ih milijući i očima i rukama. Pitamo ga, da li je moralo da prođe toliko godina kako bi se konačno bavio onim što ga zaista ispunjava?


Moja životna priča je teška. Odrastao sam bez roditelja, ali Kraljevo mi je donelo sreću. Tu sam završio srednju Vojnu vazduhoplovnu školu i upoznao moju suprugu Ljiljanu. Uzeli smo se i rodila mi je dve divne ćerke, Ivonu i Irinu - kaže Rade.


Cilj mu je da napreduje u duborezačkom zanatu. Želi da postane instruktor i da druge podučava ovom, kako reče, za njega najlepšem poslu na svetu.

Pogled u nebo


Osam godina posle odlaska u penziju uvek pogleda prema nebu kada iznad Kraljeva začuje zvuk vojnog aviona.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online