Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.11.2010.
17:12
T. Zečević - Vesti A

Svet ih priznaje, za Tomicu ne postoje

Svetska zdravstvena organizacija obavestila je ovih dana Ministarstvo zdravlja Srbije da je primila u svoju organizaciju Međunarodnu asocijaciju doktora medicine za Jugoistočnu Evropu, čiji je osnivač Sindikat lekara i farmaceuta Srbije. U ovoj vesti, koji su objavili mediji, ne bi bilo ništa neobično, da SZO u svoje redove nije primila srpski sindikat koji Ministarstvo zdravlja na čelu sa ministrom Tomicom Milosavljevićem i država Srbija od 2004. godine ne priznaju. Ignorišu ga godinama i odbacuju sa obrazloženjem da nije "respektabilan", pa kao takav nije učestvovao ni u sklapanju kolektivnih ugovora 29 hiljada lekara sa državom.

Neće nas pokolebati: Dr Nevenka Dimitrijević

- Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije su počastvovani ovim prijemom i zbog toga što je ta naša asocijacija sa prostora Jugoistočne Evrope jedina koja je postala član Svetske zdravstvene organizacije - kaže za "Vesti" predsednik SLS primarijus dr Nevenka Dimitrijević.

- S druge strane, ovaj prijem ima i posebnu težinu i zbog toga što Vlada Srbije godinama ne želi da razgovara niti pregovara sa doktorima. To znači pošto u Srbiji ne možemo rešavati probleme moramo ih rešavati van naše zemlje, što je apsurd - sa čuđenjem konstatuje dr Dimitrijević.


A bukvalno rat između ovog sindikata i Ministarstva zdravlja traje punih šest godina.
- Nesporazumi su krenuli u vreme priprema štrajka lekara u oktobru 2003. godine, koji je okončan dogovorom u junu 2004. godine. Pošto nismo pristali na manipulacije isključili su nas i iz daljih pregovora oko kolektivnih ugovora uz obrazloženje da nismo respektabilni sindikat - navodi dr Nevenka Dimitrijević.


Krenule su tužbe, pa sudski sporovi i konačne presude.
- Sve procese na sudu smo dobili, a svi prigovori Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije su odbačeni. Poslednja izvršna presuda je glasila da smo jedino mi respektabilni sindikat. Ni to nije pomoglo, Ministarstvo zdravlja ubacuje insajdera dr Dragana Cvetića inače razbijača našeg tadašnjeg štrajka, klasičnog prevaranta i lopova koji je obio naše prostorije, pokrao sindikalne pare i protiv koga se vode krivični postupci.

E sa takvim čovekom Ministarstvo zdravlja i Vlada pregovaraju. Zbog toga ovaj prijem u SZO omogućiće nam da međunarodnim putem naš Sindikat lekara ostvari svoja prava - poručuje dr Dimitrijevićeva.
 

U sukob uvučen i Ljajić


- Pošto smo na sudu dokazali našu reprezentativnost, Ministarstvo zdravlja videvši da nema više argumenata ceo problem prebacuje na Vladu Srbije. Angažuje se Ministarstvo za rad i socijalnu politiku na čelu sa Rasimom Ljajićem u čijoj je nadležnosti izdavanje potvrde o respektabilnosti.

 

Sada baš gospodin Ljajić čini nam sve ono što je do danas radio Tomica Milosavljević. Iako vrana vrani oči ne vadi nećemo odustati od borbe za naš status - ističe dr Nevenka Dimitrijević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online