Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.11.2010.
05:43
D. Đorđević - Vesti A

Ratni invalid državi dužan milion dinara

Pitam državu zašto moram da se prijavljujem na tržište rada, ako sam već ratni vojni invalid? Zašto mi nisu našli posao? Da li neko može da utvrdi koliko mogu i da li uopšte mogu da radim - nervozno šeta po sobi nižući pitanja 43-godišnji Milovan Čolović, ratni vojni invalid koji je izgubio pravo, kao i njegovih 20-ak ratnih drugova, na mesečno primanje za nezaposlene ratne vojne invalide.

Zbog toga što su se na 90 dana prijavljivali na tržište rada oni su osuđeni da vrate sav novac koji su dosad primili, a ovu grotesknu odluku donela je država u čije ime su ratovali.

E sad je vreme da umesto bubrega ili sna državi Srbiji daju i vreću para. Čudno je samo što se država birokratskih propisa drži kao pijan plota samo kad je u pitanju sirotinja, valjda velike zverke imaju velike advokate koji uvek pronađu veliku rupu u zakonu. Za nezaposlene ratne invalide takve rupe nije bilo.

Život precrtan olovkom


Služba invalidsko-boračke zaštite rešava i odlučuje o pravima vojnih invalida po saveznim, republičkim i opštinskim propisima. Tako je u spisima, a kako je u praksi govore ojađeni ratnici Milovan Čolović i Zvezdan Duraković.


- Nisam se prijavljivao na tržište rada, imam pun džak dokumentacije o učešću u ratu i

Propisi važniji od života


Voja Đorđević, bivši načelnik za boračka pitanja, zatečen je onim što su izjavili Čolović i Duraković.


- Ništa od toga nije tačno. Inspekcija je bila 10 dana i utvrdila činjenično stanje. Imali su obavezu da se prijavljuju jednom u 90 dana i to nisu činili. Inspekcija je donela odluku o njihovom skidanju sa biroa i vraćanju sredstava sukcesivno.

 

Nisam im obećao da ću im srediti bilo šta jer zakon mora da se poštuje. Zauzvrat, obojicu sam zaposlio kako bi mogli da zarađuju i vraćaju pare državi. Nažalost, obojica su napustili posao. Nije tačno da sam im govorio da se ne žale. Mogli su to da urade na osnovu dokumentacije koju poseduju, da budu vraćeni na biro i nastave da primaju materijalni dodatak.

 

Bilo je takvih slučajeva, ponovo primaju prinadležnosti, ali novac vraćaju sukcesivno zato što nisu bili evidentirani na tržištu rada - kaže Đorđević.

stepenu invalidnosti. Šta treba drugo?

Kad me uhvati postratni sindrom ne znam gde se nalazim, a kamoli da se prijavljujem i nekom pravim ćef. Došla je birokratija u vidu inspekcije iz Beograda, utvrdila da sam zbog neprijavljivanja primao novčani dodatak za nezaposlene nezakonito i dala me na sud. Bože, ima li te?

Treba, sa kamatama, da vratim oko 1.000.000 dinara. A, već četiri godine ne primam ništa sa biroa jer su me precrtali olovkom. Precrtali su moju egzistenciju, moj život. Doveli me do očaja i prosjačkog štapa - priča Čolović.


Živi u stanu, jednoj sobi on, u drugoj brat, u trećoj nepokretna majka Svetlana. Zatekli smo ga dok kuva u šerpici malo pirinča.


- E, brate moj, dođe mi da izađem iz kože. Sve me svrbi. Danas nemam da kupim kilo hleba, pa moramo da jedemo go pirinač. Prvo majku da nahranim, pa sebe. Ne vidi, nepokretna je, nema je 30 kila. Vodim je u kupatilo, stalno brinem o njoj. Ima neku crkavicu, penziju od umrlog oca.

Ne mogu da izađem i odradim ovako sakat bilo šta. Pozove te neko, uzmeš koji dinar i imaš da se prehraniš. Dokle sam došao? Dve godine sam ratovao, pozvala me otadžbina, a posle piše dobrovoljac - priča sa gorčinom. - Dva puta sam teško ranjen.

U Vukovaru me pokosi rafal u donjem delu tela. Pocepaše mi prepone, jedva su me sašili. Bolnica, muka, pa kad izađoh, hajde u Hercegovinu. Da odbranimo srpski Mostar. Tu me raniše u potkolenicu i opet bolnica. I nisam se prijavljivao na biro?! Izelice jedne!

Ostaviše me bez hleba, deci koju najviše volim na svetu, nemam šta da pružim. Razveo sam se, sve što sam imao od nameštaja i pokućstva dao sam deci i milo mi. E, sad, ne mogu, moram da spomenem Voju Đorđevića. Kad mi oteše pare sa biroa i dosudiše da vraćam "danak u krvi", kako ga zovem, odem samo jednom da ga zamolim za pomoć i nikad više. I sada ne mogu sebi da oprostim zašto sam bio. Molim ga: Vojo, pomozi nešto, da preživim, aman. "Odakle da ti dam", dere se on - jada se Čolović.

Invalidnina mu je oko 4.800, od toga mu ostane 1.000, jer resto ide na alimentaciju ćerki Jeleni i sinu Đorđu.

Za lekove 10.000 dinara


Njih dvadesetak koji su krvarili u ratovima devedesetih žale se na Voju Đorđevića, bivšeg načelnika za boračka pitanja. Među njima je i 38-godišnji Zvezdan Duraković.
 

Lične invalidnine - po grupama invaliditeta:


1. grupa - 62.264 dinara
2. grupa - 45.453 dinara
3. grupa - 34.245 dinara
4. grupa - 25.528 dinara
5. grupa - 16.057 dinara
6. grupa - 11.208 dinara
7. grupa - 8.094 dinara
8. grupa - 4.981 dinar
9. grupa - 4.358 dinara
10. grupa - 3.735 dinara

- Kad sam dobio rešenje da treba zbog neprijavljivanja na tržište rada da vratim više od 600.000 dinara, otrčao sam kod Voje.

Odgovorio mi je hladno: "Nikako da se žalite u Beogradu. Sve ću to ja da rešim. Znam sve vaše slučajeve, niste se prijavljivali jer vam zdravstveno stanje nije dozvoljavalo." - priča Duraković, ratni vojni invalid koji boluje od čitavog spiska bolesti.


On kaže da je o rešenju o vraćanju novca saznao od supruge Stane dok je bio u bolnici.


- Tada sam operisao pluća - skida se i pokazuje veliki rez - a otišla je i jetra, astma me guši, ne znam koji lek da popijem, kako da platim doplatu za njih. A sve sam to zaradio ratujući u istočnoj Slavoniji - kuka Duraković.


Udara se u grudi, kaže, nema više kud.


- Kako, bre, brate, da platim doplatu od 10.000 dinara za lekove? Primam samo invalidninu 4.300 dinara i dečji dodatak 3.800. Troje dece imam, žena ne radi. Najstarija ćerka Suzana (18) napustila je srednju saobraćajnu školu u drugom razredu. A, pitajte u školu kakav je đak bila? Nema za hleba, da se obuče kako treba, a kamoli za knjige.

Sin Dura (17) ide u drugi srednje u specijalnoj školi, najmlađa Anđela (8) u prvi osnovne - priča s gorčinom Duraković i nastavlja: - Misliš da ima

Partizani na čekanju


Na opštinskom budžetu su samo učesnici Drugog svetskog rata i oni po tom osnovu imaju pravo na novčani dodatak. U proseku primaju mesečno 30.000 dinara.

- Njih ima oko 60-ak. Ukupna mesečna suma koju oni treba da prime je oko 600.000 dinara. Nažalost, zbog prazne opštinske kase njima prinadležnosti kasne godinu i po dana. Sve su to stariji ljudi, prešli su 80. godinu života i ne prave probleme oko isplate - kaže Nikola Đuranović, zaposlen na mestu likvidatora za boračka pitanja.

 

Referenti na lekovima
Dragoljuba Stefanovića Šilju i Živku Nikolić, referente za boračku i invalidsku zaštitu, ratni invalidi doživljavaju kao oca i majku.


- Ima strašnih sudbina, mnogo njih. Svakog dana slušamo, gledamo sve to, doživljavamo stresove. I mi pijemo lekove, šta ćete takva nam je priroda posla - kaže Stefanović.

knjige i sveske? Nema, pa kako da uči, posle viču "Cigani nepismeni, glupi". Nije, bre, tačno.

Nemaju deca iz čega da uče, gladna su. Zbog Voje, zbog onih iz Beograda što dođoše i uzeše mi iz džepa 26.000, a sada čujem da je preko 30.000.

Četiri godine ne primam, plus da vraćam. Nazamčiše mi uže na gredu, čekaju kad će stavim vrat i obesim se. E, neću! Znam da je propala država, ali ja još nisam.


Teši ga njegov drug.

- Zašto da dugujem celoj Gornjoj čaršiji? Svi su davali i daju još ponešto kad imaju. Zašto da budem prosjak, ja to tako doživljavam?

Nemam rešeno ni stambeno pitanje, zašto sam kao redovan vojnik prošao Vukovar, Trpinjsku cestu, Sivobaš? Ležao u rovovima do vrata u vodi po celu noć?

Od silne pucnjave i pacova koji su skakali po nama načisto sam poludeo. Sanjam ih i danju i noću. Uništio sam zdravlje, za koga?

Za državu koja ne daje parče hleba mojoj deci, nemam pravo na pare, nisam se prijavljivao u biro. Neka oni budu kao ja, pa neka se prijavljuju. Sram ih bilo! Jedan paket sa hranom nisu doneli - sasipa Duraković.


Ono što sve invalide ljuti jeste spisak svih ratnih invalida koji bi voleli da vide. Do njega se za sada ne dolazi. U jednom se svi slažu, ima ih dosta koji nisu ni barut omirisali.


- Svi koji smo ratovali po pozivu države naj... smo, ipak malo manje od države i to nas teši - s gorčinom izjavljuju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online