Nedelja 30. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 13.11.2010.
15:33
Tanjug A

Tadić: Sprečen bankrot države, bolje 2012.

Lider Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je Vlada Srbije svojim antikriznim merama sprečila bankrot države, a građanima poručio da osetniji rast životnog standarda mogu da očekuju u 2012. godini.

Tadić je, podnoseći na sednici Glavnog odbora DS izveštaj o radu u prethodnom periodu, ocenio da su rezultati Vlade Srbije verovatno mogli biti i bolji, ali da je najvažnije to što je njenom zaslugom Srbija izbegla sudbinu mnogih zemalja Evrope i regiona.


"Danas možemo da zaključimo da je najgore sprečeno, a najgori scenario bio bi bankrot države, da ne možemo da ispunjavamo finansijske obaveze", rekao je Tadić, i istakao da je sve što su građani trpeli tokom krize bilo pretpostavka da u budućnosti
bude bolje.


"Od odlučujuće važnosti je da Srbija ne pređe crvenu liniju zaduženja, i na tome čestitam Vladi. To bi nam na kratko donelo bolji život, ali bismo kasnije morali da platimo veliku cenu", objasnio je Tadić. 

Spreman da plati političku cenu


Prekomernim zaduživanjem bi, kako je istakao, političari koji vode vladajuću koaliciju bili popularniji, ali bi teret oporavka od krize preneli na buduće generacije. "Znam da ću platiti političku cenu zbog toga što govorim istinu građanima ali spreman sam da platim tu cenu", kazao je Tadić.

Zaharije Trnavčević napustio DS


Član Glavnog odbora Demokratske stranke Zaharije Trnavčević saopštio je danas, da je posle 18 godina i pet meseci, napustio tu stranku i prešao u Ujedinjenu seljačku stranku. Trnavcević je novinarima u centru "Sava", gde se održava sednica GO DS, rekao da je jedini motiv njegovog odlaska iz te stranke, članstvo u novoformiranoj Ujedinjenoj seljačkoj stranci. Trnavčević je dodao da će ta stranka biti najpouzdaniji koalicioni partner DS i da joj je cilj da, poput penzionera, ima svoje predstavnike u vladi. On je dodao da se seljaci aktivno učlanjuju u stranku, kao i da su krenuli sa formiranjem mesnih odbora širom Srbije.


Upozorivši da će 2011. godina u ekonomskom smislu biti teška, i pored predviđenog privrednog rasta od tri odsto, Tadić je kazao da se ta činjenica mora uzeti u obzir pri projektovanju rebalansa budžeta za ovu i budžeta za sledeću godinu.


Kako je istakao, ne sme se dogoditi da ministri zbog svoje promocije podižu razdeo u budžetu koji pripada njihovim ministarstvima. "Ako budemo disciplinovani i racionalni, uveren sam da možemo da prođemo bez velikih oštećenja ovu krizu koja je kao cunami pogodila svetsku privredu i ekonomiju", poručio je Tadić.

On je, kao lider najveće stranke vladajuće koalicije, poručio Vladi Srbije da u predstojećem periodu mora da vodi stalni socijalni dijalog, a sindikatima da odustanu od nerazumnih zahteva za povećanje plata i zahteva vezanih za radni staž.

"Ako svi štede ovog trenutka, i ako svi produžavaju radni staž, moramo i mi to da činimo jer ćemo se takmičiti sa tim ekonomijama na tržištu rada", objasnio je on.

Realnu ekonomsku politiku vlade, prema njegovim rečima, moraju podržati svi koalicioni partneri DS, a na neki način to treba da učine i opozicione stranke tako što neće podsticati nerealna očekivanja građana. "Od 2012. godine čekaju nas bolji dani i opipljivije podizanje standarda građana", kazao je Tadić.

Tadić: Svi da pomognemo Kraljevu

 

Tadić je zatražio od svih državnih institucija da " svoju energiju" koncentrišu na Kraljevo, kako bi što pre građanima bio obezbeđen krov nad glavom.

"Uvek insistiram na solidarnosti i sada je prilika da pokažemo solidarnost. Ovo je test i za Vladu Srbije i DS i za celo društvo i zato tražim, zahtevam i apelujem da svi pomognu Kraljevu", rekao je Tadić, ocenivši da je vlada do sada efikasno reagovala i da treba da nastavi. 

On je dodao da će sanacija Kraljeva pokazati koliko su država i društvo sposobni da rešavaju probleme.

Zbog toga je od odlučujuće važnosti, poručio je Tadić, da sve državne institucije, političke stranke i građani pomognu Kraljevu i da na taj način pokažu da je društvo u stanju da se izbori sa problemima i da ih rešava.

Bolji kvalitet života


Osvrćući se na proces evrointegracija, Tadić je konstatovao da je prosleđivanje kandidature Srbije Evropskoj komisiji značajan korak, a da će primedbe iz poslednjeg izveštaja Komisije biti uzete u obzir sa najvećom ozbiljnošću.

"Na taj način podići ćemo kvalitet administracije i skratiti put Srbije u EU, ali, što je još važnije, podići ćemo kvalitet života građana", rekao je Tadić.


On je podsetio da je Vlada već sprovela opsežne društvene reforme, a da će u sledećoj godini biti doneto niz sistemskih zakona, između ostalih zakon o restituciji, zakon o finansiranju stranaka i zakon o sportu.


U narednom periodu će, kako je dodao, biti završen proces reforme pravosuđa, a borba protiv korupcije biće podignuta na najviši mogući nivo, čime će Srbija i evropskim partnerima dokazati da je sposobna da samostalno, i bez pritisaka sprovodi društvene reforme.

Nema bolje od DS-a


Osvrćući se na situaciju u DS, Tadić je rekao da ta stranka po tradiciji želi učešće u vlasti onda kada je najteže, i da, iako ima i propusta, ne vidi boljeg od DS za obavljanje odgovornih poslova u državi.


"Drugi ne pokazuju dovoljan nivo kompetentnosti za upravljanje zemljom, s obzirom na ono što su pokazali u protekle dve decenije", rekao je Tadić.

Najavljujući Skupštinu DS, Tadić je rekao da će, pre toga, predstaviti javnosti dokumente o strateškom razvoju Srbije u predstojećem periodu, za koje će tražiti podršku od svih političkih činilaca. Prema njegovim rečima, Skupština DS treba da presudno utiče na budućnost Srbije u narednih deset godina.

POVEZANE VESTI

Subota 13.11.2010. 16:44
Platices politicku cenu zbog diktatura koju si uveo. Ko je doveo drzavu pred bankrot .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online