Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 13.11.2010.
03:19
novosti.rs A

File: Srbija će ispuniti sve zahteve

Srbija ima kapacitete da precizno i detaljno odgovori na mnogobrojna pitanja iz upitnika Evropske komisije koji će uskoro stići u Beograd, dok bi EK želela da svoju objektivnu analizu o spremnosti zemlje za započinanje pretprijemnih pregovora, dostavi u drugoj polovini sledeće godine, istakao je evropski komesar za proširenje Štefan File.

Veruje u Srbiju: Štefan File
 

Kako pišu “Novosti“, File je ovakvu ocenu dao neposredno posle donošenja godišnjeg izveštaja o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandata za članstvo u EU.

Evropski komesar, takođe, naglašava reformske oblasti kojima Srbija treba u predstojećem periodu da posveti najveću pažnju.


Savet ministara je, konačno, zatražio od Evropske komisije da pripremi mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u EU. Kada ćete započeti vaš rad na tome i poslati upitnik u Beograd?

- Odluka Saveta ministara EU da od komisije zatraži da pripremi mišljenje o kandidaturi Srbije, predstavlja važnu etapu u odnosima između Evropske unije i Srbije. Evropska komisija je istoga trenutka započela rad na izradi mišljenja, čija prva etapa pretpostavlja finaliziranje, a zatim i prosleđivanje vlastima Srbije, uputnika koji pokriva celokupnu politiku EU. Upitnik bi mogao da bude prosleđen Srbiji krajem novembra.


Da li će upitnik biti gotovo identičnog sadržaja, kao i za ostale zemlje regiona? Na šta se, u principu, odnose pitanja, i u kojem cilju ih postavljate?


- Upitnik će biti veoma sličan onome koji je poslat crnogorskim i albanskim vlastima u okviru priprema za izradu mišljenja Evropske komisije za ove dve zemlje. Neka pitanja će biti specifična za Srbiju i njenu stvarnost. Pitanja se odnose na sve domene koje pokrivaju kriterijumi iz Kopenhagena - politički i ekonomski kriterijum i kapacitet da se preuzmu obaveze iz prijema u EU, kao i na uslove iz procesa stabilizacije i pridruživanja. Upitnik ima za cilj da se prikupe informacije o stepenu pripremljenosti Srbije za otvaranje pregovora o pristupanju EU.


Poznajući administrativne kapacitete Srbije, kada očekujete da bi proces pripreme mišljenja mogao da bude završen? Je li realno nadati se da bi Srbija mogla da dobije status kandidata do decembra 2011. godine?


- Srbija ima kapacitete da dostavi odgovore, precizne koliko i detaljne, na mnogobrojna pitanja koja se nalaze u našem upitniku. Priprema mišljenja zahteva, otprilike, godinu dana. Mišljenje će sadržati objektivnu i produbljenu analizu stanja u pripremama Srbije za otvaranje procesa pretprijemnih pregovora. Evropska komisija želi da bude u mogućnosti da predstavi mišljenje Savetu ministara EU tokom druge polovine sledeće godine. Posle toga će na Savetu ministara biti da donese političku odluku i izjasni se o mogućnosti da se Srbiji dodeli status zemlje kandidata i da otvori pregovore o prijemu, ili ne.


Kojim reformama Vlada Srbije treba da da prioirotet u godini pred nama, u cilju dobijanja statusa kandidata?


- Evropska komisija je 9. novembra objavila ”Paket proširenja”, koji, između ostalog, podrazumeva i Izveštaj o napretku Srbije za 2010. godinu. Ovaj izveštaj može da se smatra kao mapa puta za srpske vlasti, da bi se identifikovale prioritetne reforme koje treba da budu sprovedene. Naročito treba da se nastavi s reformama u suštinskim oblastima, kao što je sektor pravosuđa, a administrativni kapaciteti treba da budu ojačani, da bi se dostigli evropski zahtevi. Puna saradnja sa Međunarodnim sudom u Hagu je, takođe, preduslov da bi se Srbija priključila Evropskoj uniji. Borba protiv organizovanog kriminala i korpucije, što je naročito osetljivo pitanje za ceo region zapadnog Balkana, takođe treba da predstavlja prioritet za srpske vlasti. Uz to, regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ostaju ključni za Srbiju, kao i za sve ostale države, koje imaju nameru da postanu zemlje članice EU. Pri tom, kao što sam naglasio više puta, reforme, pre svega, treba da budu izvršene u interesu građana Srbije, a ne samo zbog ulaska u EU.

Hag ostaje uslov

Može li pitanje saradnje Srbije sa Haškim tribunalom da poremeti rokove, imajući u vidu da se, kada je reč o izradi mišljenja, radi o tehničkom, a ne o političkom pitanju?
- Savet ministara EU je podsetio, na sastanku 25. oktobra, da su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i Prelazni trgovinski sporazum, već zahtevali punu saradnju Srbije s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Shodno političkim kriterijumima iz Kopenhagena, ova potpuna i celokupna saradnja je suštinski uslov za prijem u EU. Savet ministara EU je, takođe, podsetio da će na svakom stepenu procesa prijema Srbije u EU, nove mere biti donete kada se Savet jednoglasno složi da postoji puna saradnja s Haškim tribunalom, ili da se ta saradnja nastavlja. U tom kontekstu, od suštinske važnosti za Srbiju je da sve učini da bi uspela da locira i uhapsi dvojicu preostalih begunaca koji se nalaze na poternici Međunarodnog suda u Hagu - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

POVEZANE VESTI

Subota 13.11.2010. 09:40
i bonus. nasi politicari vole da ispune i no sto se ne trazi.ostala je jedna sitnica. treba gradjane srbije da pita neko. za sada nas ne pita niko.
Subota 13.11.2010. 09:19
Procitao covek ove nase "zute",kao knjigu! "Srbija ce ispuniti sve zahteve",kaze nam lepo covek. Bugarska i Rumunija "ispunise zahteve" preko noci. Njihovi zahtevi prema Srbiji se otegli ko gladna godina......Na sledecim izborima narod glupi neka opet bira njihove poslusnike...
Subota 13.11.2010. 12:15
Ko ce sta da ispuni o tom po tom .Nemoj da se radujes unapred ,danas jesi sutra nisi,zivot je cudna biljka !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online