Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.11.2010.
14:03
Lj. Ivanović - Vesti A

Oružari na nišanu države

Namenska industrija SFR Jugoslavije izvozila je godišnje oružja i vojne opreme u vrednosti od oko šest milijardi dolara, a danas jedva napabirči 350 miliona. U katalozima se mogu pronaći hvaljeni pištolji "Crvene zastave" ili puške M 21 iste fabrike, koje su neka vrsta spoja sovjetske i tehnologije NATO standarda.

Dragan Ilić, predsednik sindikata Namenske industrije iz Kragujevca
 

Ali, te puške u dovoljnoj količini ne može da kupi ni Vojska Srbije, a kamoli da se izvezu značajnije količine. Štaviše, država je pokazala nemar prema oružarima i fabrici staroj više od vek i po, pa, prema rečima Dragana Ilića, predsednika Sindikata oružara, fabrici se dobro ne piše.
 

Zbog čega se 1.500 oružara pojavilo u Beogradu i protestovalo pred izvoznom kompanijom "Jugoimport SDPR"?
 

- Zbog duga od 50 miliona dolara koji datira još iz osamdesetih godina. Mi smo ugovorom vezani za SDPR i ne možemo sami da prodajemo oružje. To je kompleksna situacija koja uvažava političke realnosti. Ali, mi smo svoje ugovore ispoštovali, oružje proizveli, spakovali i prosledili SDPR-u, a zarađeni novac nismo dobili u celosti.
 

Propali tenderi

Da li očekujete da dobijete neke poslove u Iraku koje Ministarstvo odbrane najavljuje?
- Ugovora sa Irakom nema, a tender koji je bio u Indiji, na kome smo učestvovali preko SDPR-a, za posao vredan više miliona dolara, praktično je propao. Država je za potrebe Vojske uspela da obezbedi narudžbe, ali nemamo skoro nikakvu šansu da do kraja godine preživimo sa garantovanim obimom posla od dva i po miliona dolara. To je nedovoljno.

Koliko vam država tačno duguje?
 

- Za poslove između 1984. i 1988. godine naša zarada je bila 68 miliona dolara, od čega smo dobili 18 miliona. Mi samo tražimo ono što nam pripada za robu koju smo proizveli.
 

Ali SDPR demantuje da ima bilo kakve tekuće dugove i da je te stare veoma teško naplatiti.
 

- Oni nisu rekli da su naše tvrdnje o dugovima netačne, već da su ti dugovi nastali davno i da ih je teško naplatiti. Ali, zbog takvih problema država i postoji. Ona je na sebe preuzela trgovanje tom osetljivom robom i ako se od nas traži da ispoštujemo ugovore, rokove i slično, onda se to mora poštovati i prema nama. Zato smo pisali i Vladi i predsedniku.
 

Imali ste razgovore sa rukovodstvom SDPR-a. Šta su vam obećali?
 

- SDPR će na račun "Zastave oružja" uplatiti 34 miliona dinara pozajmice, a od tog novca radnicima će biti isplaćene akontacije za oktobar. Nismo primili platu koju smo uredno zaradili. U razgovoru je usaglašeno da se radi na daljem unapređenju međusobnih ugovornih odnosa, a ostali detalji o neispunjenim obavezama prema radnicima biće razmatrani i u pregovorima s predstavnicima Ministarstva ekonomije i Vlade.
 

Zarađuju na grbači radnika

Dugovi na koje oružari ukazuju nastali su u vreme SFRJ, a zapravo je reč o oružju isporučenom na osnovu ugovora sa nesvrstanim zemljama, poput Sudana, Kube, Angole.

Znate li kome je sve oružje otišlo i po kojoj ceni?

- Ne znamo jer je SDPR posrednik. To su svakako nesvrstani. Ali, ono što znamo jeste da taj SDPR veoma dobro živi od nas,jer je naša proizvodna cena puške oko 100 dolara, a oni je prodaju za 300. Sede u kancelarijama i fino zarađuju prodajući robu koji su proizveli radnici koji ne primaju platu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online