Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.11.2010.
06:11
Tanjug A

Zanijer: UNMIK i dalje ima važnu ulogu na Kosmetu

Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK) i dalje obavlja važnu političku ulogu u pokrajini, uprkos obavljenoj rekonfiguraciji i smanjenju obima misije, ocenio je u Vašingtonu šef UNMIK Lamberto Zanijer.

Lamberto Zanijer
 

Ambasador Zanijer je kako prenosi vašingtonska radio stanica Glas Amerike ocenio da je UNMIK "najpolitičnija"od svih mirovnih misija svetske organizacije, a da je njen ključni zadatak da budu ostvareni pomirenje i stabilnost na terenu.

Italijanski diplomata Zanijer, koji je u utiorak uveče održao predavanje u školi za međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins, opisao je sadašnju situaciju na Kosmetu kao "zamrznuti konflikt", ali i kazao da je pozitivno što započinje politički proces koji bi dve strane trebalo da dovede za pregovarački sto.

Zanijer je rekao da se posle izricanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde pokazalo da je za većinu članica jednostrano proglašena nezavisnost Kosmeta političko a ne pravno pitanje.


- Imam osećaj da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije imalo veliki uticaj na Savet bezbednosti UN. Videćemo kako se razvija sednica u petak, ali verujem da će Savet bezbednosti, kao i na sastanku u avgustu, pozdraviti proces koji vodi ka direktnom dijalogu Beograda i Prištine. Mislim da je zaista došlo vreme da se strane dovedu za isti sto i direktno razgovaraju i veoma je dobro da je Evropska unija prisutna u tom procesu, kazao je Zanijer.

Zanijer ne smatra da će promena vlade u Prištini uticati na dijalog sa Beogradom.

- Ne očekujem rezultat koji bi otežao dijalog, to bi me veoma iznenadilo. Čini mi se da kosovsko rukovodstvo jasno uviđa značaj angažovanja u tom smeru, a tu viziju dele i zemlje koje pružaju najveću podršku Kosovu, mišljenja je Zanijer.

On kaže da situacija na severu predstavlja najveći izazov za privremene institucije samouprave u Prištini, čija se strategija integracije zasniva na investicijama i novim projektima, ali i policijskim akcijama sprovođenja zakona, što dovodi do konflikta sa srpskom stranom.

- Ujedinjene nacije se nisu izjašnjavale o sadržaju strategije vlasti u Prištini. Ono što je važno su modaliteti primene te strategije. Svaka strategija je dobra ako je zasnovana na razgovorima sa svim relevantnim učesnicima, ljudima na terenu i zajedničkoj viziji, izneo je Zanijer.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online