Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.11.2010.
14:03
J. Arsenović - Vesti A

Vrh sudstva zreo za smenu

Bivšeg sudiju Vrhovnog suda Srbije i jednog od autora kriterijuma za opšti izbor sudija Zorana Ivoševića ne iznenađuje godišnji izveštaj Evropske komisije koja je najviše kritika uputila na račun srpskog pravosuđa.

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda
 

- Predstavnici EK i Evropskog saveta su od mene i nekih kolega više puta tražili mišljenje o stanju u srpskom pravosuđu. Neke od kritika koje smo rekli, a ja sam ih lično preneo i ministarski Malović, prepoznajem sada u izveštaju EK - kaže Ivošević za "Vesti".
 

Zašto ste očekivali ovakav oštar ton EK ?
 

U raljama politike

Verujete li da u Srbiji ima političke volje da sudovi rade po zakonu a ne po političkom diktatu?
- Taj politički pritisak postoji svuda, ali ne u meri kao kod nas. Mene su dva puta izbacili iz Vrhovnog suda, i u vreme Miloševića i pod novom demokratskom vlašću, kada je bila akcija Sablja. Što je nekad radila partija to sada radi izvršna vlast, ona hoće da ima kontrolu i nad sudovima i nad parlamentom.

- Na jednom od tih sastanaka sam od Vide Petrović Škero, koja je bila na čelu Velikog personalnog veća, čuo da je reizbor prošlo devetoro sudija protiv kojih je Veće pokrenulo postupak za razrešenje! Dakle, stvari nisu išle dobro. Komisija koja je pisala kriterijume za reizbor sudija, i u kojoj sam bio, dobila je podršku Venecijanske komisije. Ali, oba naša kriterijuma su izbrisana, a uzimani su podaci od BIA koja nije prošla lustraciju i koja sama po sebi ne uliva poverenje.

Da ste na mestu Nate Mesarović i Snežane Malović da li bi podneli ostavku?
 

- Da sam na njihovom mestu sigurno bih podneo, ali ja na drugoj strani nikada ne bih uradio to što su one. Nije samo ostavka u pitanju, već bi u igri trebalo da bude i razrešenje. Ovo su grehovi pre svega Visokog saveta sudstva, a u VSS glavnu reč je imao Boško Ristić, narodni poslanik Demokratske stranke. To naravno ne oslobađa odgovornosti ni Nate Mesarović koja ga je slušala.

Treba li se poništiti postupak opšteg izbora sudija?
 

- Ne ceo, već samo problematične odluke. Ljudi su podneli ustavne žalbe, a za one koji se nisu žalili postupak je završen. Recimo, primenjivan je kriterijum koji nigde nije zaveden, pa su jednoj od najboljih sudija Vrhovnog suda Srbije usmeno saopštili da na nije prošla reizbor, jer joj je muž advokat. Jedna žena u Somboru nije prošla jer je tukla muža, dok je njen kolega u Kragujevcu izabran, iako je tukao ženu.
 

Kako gledate na reakciju naših zvaničnika ?
 

- Oni sada govore kako su zahvalni što su im uputili kritike, kako će to da im posluži da isprave greške itd. A greške su jako krupne i ako hoće da idu na njihovo ispravljanje, onda moraju da se verifikuju odluke o izboru onih koji to zaslužuju, a van snage stave oni koje ne zaslužuju. Ne verujem da će se to dogoditi, jer postavlja se pitanje važnost odluka onih sudija koji su izabrani, a koji nisu trebali. Onda bi počele da "vise" sve te presude koje su donosili, a ne verujem da će to iko da rizikuje.
 

Unapređenje za poslušnike

Kakva sudbina čeka članove Visokog saveta sudstva, odgovorne za ovakav kiks?
- Bivši članovi VSS koji su tako radili, po zakonu moraju biti izabrani u neposredni viši sud, ako je neko bio u opštinskom, onda će biti u višem, ako je bio u okružnom, biće u apelacionom! Za njih, dakle, ne važe kriterijumi kao za druge sudije. Završili su posao i sada će da budu nagrađeni. I kada sve to uzmete u obzir, mislim da je EK bila isuviše blaga ocenjujući stanje u našem pravosuđu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online