Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 09.11.2010.
14:13
Tanjug A

Šutanovac: Pokloniće nam Amerikanci milion dolara!

Ministarstvo odbrane Srbije će u sledećoj godini dobiti milion dolara američke pomoći, dok kroz program koji se bavi školovanjem i obučavanjem oficira može da računa na dodatnih 900.000 dolara, izavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac u Vašingtonu.

Dragan Šutanovac u smotri vojnika koji će 2011. biti bogatiji za milion dolara
 

"Dobili smo konačnu potvrdu da je Ministarstvu odbrane Srbije odobrena pomoć od milion dolara za fiskalnu 2011. godinu, u odnosu na naše potrebe koje ćemo definisati u perspektivi", rekao je Šutanovac.

Za školovanje dodatnih 900.000 dolara

On je u izjavi za srpske novinare u Vašingtonu dodao da Srbija, takođe, kroz program koji se bavi školovanjem i obučavanjem, ima dodatnih 900.000 dolara na osnovu koga će se u budućnosti školovati kadeti i oficiri u budućnosti na vojnim koledžima i kursevima. Da podsetimo, nedavno je Vojska SAD kolegama iz Srbije poklonila zaštitnu opremu u vrednosti od 154.167 dolara.

Poseta Šutanovca je prva poseta nekog visokog zvaničnika Srbije Vašingtonu, nakon posete američkog državnog sekretara Hilari Klinton Beogradu.

Ministar Šutanovac je, takođe, istakao da je sistem odbrane Srbije jedan od motora njenih evropskih integracija i istakao da očekuje da će Evropska komisija već u utorak oceniti da se reforma tog sistema odvija u skladu sa demokratskim principima savremene Evrope.


Tokom posete Vašingtonu, Šutanovac će imati prilike da razgovara sa zvaničnicima Stejt departmenta, zatim sa šefom biroa nacionalne garde generalom Krejgom Mekinlijem, kao i da održi predavanje na Univerzitetu za nacionalnu odbranu.

"Mnogo sam bitan ministar"

"Za mene je izuzetno značajno diskusija koju ćemo imati nakon mog predavanja. Ja sam jedan od retkih ministara koji ima u mogućnosti da održi predavanje na tom univerzitetu i, nakon toga, sa više od 25 eminentnih stručnjaka, imaćemo priliku da čujemo šta oni misle o našoj reformi i našem sistemu", dodao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, ono što je sada novo u odnosu na prošlu godinu, je da Srbija zaista završava proces profesionalizacije u zaista kratkom roku.

"Vojska Srbije će praktično od januara 2011. biti potpuno profesionalna da određenim brojem vojnika koji će dolaziti na obuku. Znači, ne ukida se služenje vojnog roka, već obaveza služenja vojnog roka i time se svrstavamo u red najmodernijih zemalja sveta. Profesionalizacija je praktično završena. Očekujem da početkom decembra predlog zakona uđe u skupštinsku raspravu i da ga do kraja godine skupština izglasa. Inače, imamo izuzetno visok odziv za popunu profesionalnog sastava i za vojne akademije ", istakao je Šutanovac.

Amnestija

Ministar je napomenuo da će se time praktično amnestirati svi oni koji iz raznih razloga nisu služili vojni rok.

"Očekujem da neki mladi ljudi koji su u inostranstvu, sada imaju otvorena vrata da dođu u Srbiju", rekao je Šutanovac.

Jaki smo k'o crna zemlja - prvo Rumuni, pa mi odmah za njima

Šutanovac je precizirao da će Srbija imati oko 36.000 pripadnika Ministarstva odbrane, oko 11.000 profesionalnih vojnika po ugovoru, a da će oko 28.000 će biti u Generalnštabu.

"Bićemo posle Rumunije najveća vojna sila u okruženju. Procentualno prevazilaziimo sve zemlje u okruženju", rekao je Šutanovac.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.11.2010. 14:32
Sume su toliko neozbiljne da je sramota i pominjati. Možda ministar nema stid.
Utorak 09.11.2010. 15:01
KOLIKO CE TO NA KRAJU TEK DA NAS KOSTA.
Utorak 09.11.2010. 14:43
Najskuplje je dzabe. Uvek bilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online