Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.11.2010.
14:56
Tanjug A

Kraljevo: Pomažu vojska, policija, vatrogasci i ostatak Srbije

Kraljevo danas predstavlja "pravo gradlište", a u pomoć pri sanaciji oštećenih objekata građanima su pritekli vojska, policija i vatrogasci, ali i majstori iz drugih gradova Srbije, izjavili su predstavnici Štaba za vanredne situacije.

Krarljevo je postalo gradilište
 

Do sada je u taj grad dopremljeno oko pola miliona crepova, no prema komandantu Štaba za vanredne situacije, gradonačelniku Kraljeva Ljubiši Simoviću, još uvek postoje problemi sa količinama crepova, koje rukovodstvo grada pokušava da prevaziđe.

Kraljevo je u utorak dogodio zemljotres jačine 5,4 stepena Rihtera.

Za glavnim udarom potom je usledilo još 135 manjih potresa, koji su predstavljali smirivanje tla.

Oštećena 593 objekta

Predstavnici Kriznog štaba u Kraljevu saopštili su da, zaključno sa jučerašnjim danom, u Kraljevu i okolini više nisu za upotrebu 593 objekta. Pregledano je ukupno 2.672 objekata, samo tokom jučerašnjeg dana 839.

 

Na terenu su radile 34 komisije i tri ekspertske ekipe koje su juče preliminarno 736 objekata označile za sanaciju, a 103 objekta kao neupotrebljive - rekao je FoNetu Branko Jovanović, načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije

 

Do sada je podneto više od 12.600 zahteva za ocenu oštećenosti objekata. Od osam višespratnica za koje je utvrdjeno da su "u stanju loma", odnosno da je isključena mogućnost dalje upotrebe i boravka ljudi, četiri će biti srušene, tri u ulici Dragoslava Bogavca i jedna u Jug Bogdanovoj ulici.

Simović je rekao da je ceo grad "bukvalno mobilisan i na sve strane se gradi", kao i da su u pomoć pri sanaciji "pritekli" majstori iz Vlasotinaca, ali veliki broj policajaca iz Užica i Novog Pazara. Građanima na terenu pomažu i vojska i vatrogasci.

Prioritet - folije za zaštitu od kiše

Kako je najavljeno, danas će prioritet biti doprema folije koja treba da zaštiti domaćinstva tokom nekoliko kišovitih dana koje meteorolozi najavljuju za početak naredne nedelje.

Folije treba da zaštite domaćinstva od kiše u kućama na koje ne bude bio stavljen crep
 

On je napomenuo da će građani "morati malo i sami da se snađu" dok ne prođu najavljene padavine, kada će ponovo biti nastavljeno sa pokrivanjem kuća.

U Kraljevu je počela sanacija višespratnica, škola, zdravstvenih i ustanova kulture, a Štab za vanredne situacije u tom gradu zatražio je pomoć volontera, koji bi otklanjali šut i otpad.

Podeljeno više od 150 paketa hrane

Pomoćnik gradonačelnika za investicije i razvoj Vukomir Mitrović kazao je da je Krizni štab za distribuciju i prijem hrane Kraljeva podelilo od jutros više od 150 paketa hrane i drugih namirnica korisnicima po mesnim zajednicama u tom gradu.

Prema pomoćniku gradonačelnika Mitrovića, paket sadrži 25 kilograma brašna, pet kilograma šećera, 40 konzervi mesa, dva kilograma pasulja, ali i deterdžente, sapune i ostala sredstva za održavanje higijene.

"Distribucija paketa po mesnim zajednicama je pojačana, obezbedili smo više vozila i ljudi", rekao je Mitrović.

Mitrović je dodao da, ukoliko se kriznom štabu javi građanin koji ne može da dođe do mesne zajednice, vozila kriznog štaba mu paket dostavljaju na kućnu adresu.

U Čačku oštećeno 200 objekata

Do sada je u Čačku, posle zemljotresa od 3. novembra u okolini Kraljreva, prijavljena šteta na više od 200 građevina, od čega na 193 kuće, četiri škole i crkvi u Goričanima, Katrgi i Bresnici.

Prijavljivanje je još u toku, pa će ove brojke sigurno biti nešto veće. Prema postojećim podacima, najveće štetet pretreli su žitelji sela Gorični i Kačulice, najbliža kraljevačkom području.

Kako je izjavio Radomir Kruščić, pomoćnik gradonačelnika, na stambenim i drugim porodičnim objektima najviše je bilo lomljave crepa i oborenih dimnjaka. Zbog toga je odlučeno da se nabavka novog crepa finansira iz gradskog budžeta.

Vlasnici oštećenih građevina da bi dobili naknadu za novi crep, treba da prilože račun o njegovoj kupovini. Nephodno je da se pri tome podaci o količini slažu sa nalazom građevinske inspekcije prilikom obilaska terena pogođenog zemljotresom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online