Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.11.2009.
05:33 >> 22:07h
Tanjug A

Srbija: Otvorena vojna baza "Jug"

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar odbrane Dragan Šutanovac otvorili su u ponedeljak vojnu bazu "Jug" kod Bujanovca, istakavši da će ona biti ključni faktor stabilnosti u tom delu Srbije, ali i razvojni potencijal, budući da će u njoj posao naći hiljadu profesionalnih pripadnika vojske.

"Svi oni koji žele mir, stabilnost, dobre međunacionalne odnose i regionalnu stabilnost treba danas da budu zadovoljni otvaranjem baze Jug", rekao je Tadić na otvaranju.

Srbi najugroženiji u Evropi

 

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je na otvaranju vojne baze kod Cepotine da će vlada i sva ministarstva preduzeti odgovarajuće mere za obezbeđenje najboljih mogućih uslova za Srbe na Kosovu i Metohiji, ocenjujući da su oni najugroženiji narod u Evropi.

"Očekujem i da će baza Jug biti jedan od ključnih doprinosa pripremi naše vojske za učesće u mirovnim operacijama, jer je međunarodna odgovornost Srbije preduslov njenog kredibilteta u svetu", dodao je on.

Ministar odbrane Šutanovac podsetio je da je baza Jug najznačajniji i najveći infrastrukturni objekat koji je u proteklih nekoliko decenija izgradilo Ministarstvo odbrane i precizirao da je u njenu izgradnju uloženo više od milijardu i sedamsto miliona dinara.

On je najavio i mogućnost proširenja baze na dodatnih 60 hektara, kako bi ona postala i centar za obuku učesnika mirovnih operacija.

Baza se nalazi na brdu oko pet kilometara južno od Bujanovca, u blizni kopnene zone bezbednosti i administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, a udaljena je oko 90 kilometara od granice sa Bugarskom i tridesetak kilometara od granice sa Makedonijom.


 

Kompleks na kome se nalazi baza zauzima oko 35 hektara zemljišta sa 66 objekata, od kojih su 44 objekta visokogradnje, ukupne površine oko 22.000 kvadratnih metara.

Baza treba da pruži uslove za život oko hiljadu vojnika i policajaca, smeštaj specijalne opreme i tehničkih sredstava, čime će biti povećana borbena gotovost jedinica koje imaju specifične zadatke na prostoru Kopnene zone bezbednosti.

Baza "Jug" zbog blizine administrativne linije sa Kosovom i Metohijom kao i Koridora 10, ima strateški značaj za bezbednost svih građana tog dela Srbije.

Izgradnja je počela 2003. godine, a radovi su trajali čitavih šest godina uglavnom zbog nedostatka sredstava. Baza "Jug" uz kapacitete za obuku i logističku podršku ima i niz pratećih objekata za odmor i sportske aktivnosti ljudstva. 

Tadić: Ne priznajemo demarkaciju granice

 

Srbija nikada neće priznati sporazum o demarkaciji granica koji su potpisali Makedonija i takozvana država Kosovo, i istakao da je pitanje očuvanja integriteta zemlje direktno povezano sa demarkacijom granica, rekao je Tadić.


Prilikom obilaska domaćinstva braće Đorđević u Donjem Krajincu kod Leskovca, Tadić je novinarima rekao da je nedavno s makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim imao "veoma ozbiljan razgovor na tu temu".


"Vrlo sam jasno rekao da Srbija nikada i ni po koju cenu neće prihvatiti demarkacioni ugovor Makedonije s takozvanom državom Kosovo", naglasio je

Tadić i preneo da je dobio uveravanja od Ivanova da dokument, koji je Srbija kao država potpisala s Makedonijom, ostaje na snazi.
 

Tadić je naglasio da je i za Makedoniju u budućnosti veoma važna odluka Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, koja se očekuje narednih meseci.

Izjava Borisa Tadića (FoNet)

Izjava Dragana Šutanovca (FoNet)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online